Hypertensie (hoge bloeddruk)

Hypertensie (hoge bloeddruk) acupunctuur

Hypertensie (hoge bloeddruk) staat bekend als abnormaal hoge bloeddruk in de slagaders. Wanneer je hart klopt, pompt het bloed naar de slagaders en creëert druk daarin. Bloeddruk is verantwoordelijk voor het leveren van zuurstof aan uw organen. Zonder zuurstof zouden de organen niet functioneren. Bloeddruk stijgt als een normale reactie op stress en lichamelijke activiteit. Mensen met hypertensie hebben echter een hoge bloeddruk, zelfs wanneer ze niet veel fysieke activiteit ondergaan. Normale bloeddruk is meestal minder dan 140/90 mm Hg, gedefinieerd als millimeter kwik, voor een volwassene. Bloeddruk die dit niveau overschrijdt, wordt als hoog beschouwd.

Hypertensie verhoogt uw risico op het ontwikkelen van vaat- en hartziekten, die kunnen leiden tot een hartaanval of beroerte. Wanneer er geen duidelijke oorzaak is voor hoge bloeddruk, wordt dit essentiële of primaire hypertensie genoemd, die 95 procent van alle gevallen van hypertensie uitmaakt. Het tweede soort hypertensie staat bekend als secundaire hypertensie en maakt ongeveer 5 procent van de gevallen van hypertensie uit.

Symptomen van secundaire hypertensie kunnen verhoogde bloeddruk zijn als gevolg van aandoeningen van de nier, bijnieren (klieren die bovenop de nier zitten en hormonen afscheiden), aorta (de belangrijkste slagader van het lichaam) of vernauwing van bepaalde slagaders.

Risico en symptomen

Hoge bloeddruk kan voorkomen bij kinderen of volwassenen, maar komt vaker voor bij mensen ouder dan 35 jaar. Het komt ook vaker voor bij ouderen en bij mensen met een familiegeschiedenis van hypertensie. Mensen met diabetes, jicht of nierziekte hebben ook een hoger risico op hypertensie. Leefstijlgewoonten zoals roken, overmatig drinken van alcohol en obesitas of het eten van teveel snoep en voedingsmiddelen met veel vet kunnen uw risico op hoge bloeddruk verhogen.

Mensen die lijden aan hypertensie voelen zich meestal goed en zien er gezond uit. De ziekte veroorzaakt namelijk meestal geen symptomen en wordt meestal door de arts ontdekt tijdens een routine lichamelijk onderzoek. Hoge bloeddruk verhoogt echter de belasting van uw hart en slagaders. Het hart moet harder pompen omdat de bloedvaten die bloed naar de organen voeren onder grote druk staan. Als hypertensie ongecontroleerd wordt gelaten, kan hoge bloeddruk leiden tot andere problemen, zoals een hartaanval of een beroerte, en het verhoogde risico op het ontwikkelen van hartfalen of nierziekte. Het kan ook het netvlies aan de achterkant van de ogen beschadigen. (Retina is de fragiele, lichtgevoelige interne coating van de oogbol die vol kleine bloedvaten zit.)

De enige manier om te weten of u een hoge bloeddruk heeft, is om uw bloeddruk door uw arts te laten meten.

Hypertensie (hoge bloeddruk) in de traditionele Chinese geneeskunde

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is er geen term of definitie die specifiek verwijst naar de moderne definitie van hypertensie. De ziekte wordt in Traditionele Chinese Geneeskunde begrepen door de veel voorkomende symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd, die onder disharmoniecategorieën vallen, zoals ‘duizeligheid’ en ‘hoofdpijn’. Sommige specifieke soorten hypertensie zijn ook gerelateerd aan disharmoniecategorieën, zoals “coma” en “convulsie”, die voorkomen bij hersenziekten als gevolg van hypertensie en “pre-eclampsie”, een ernstige hypertensie tijdens de zwangerschap.

In het oude China leidde het, omdat er geen effectieve medicijnen waren om hypertensie te beheersen, tot de ontwikkeling van veel secundaire ziekten, zoals beroerte, een van de vier belangrijkste disharmonie-categorieën in TCM, die vaak ontstaat door hypertensie. Andere complicaties zijn bijvoorbeeld pijn op de borst, cardiale astma (astma veroorzaakt door hartaandoeningen) en oedeem (zwelling).

Vanuit een TCM-oogpunt is hypertensie-ontwikkeling een complex en chronisch proces. Het is te wijten aan een gecombineerd effect van emotionele stimulaties, inwendig letsel, onjuist dieet en constitutionele factor. De factoren verstoren Qi (vitale energie) en bloedactiviteiten en verzwakken de regulerende functies van het lichaam. Intern worden lever- en niersystemen meestal aangetast, terwijl de vorming van interne pathogenen (kwaad) zoals wind, vuur, slijm en bloedstasis kan leiden tot een verscheidenheid aan disharmoniepatronen.

Zoals vermeld in de definitie sectie, wordt hypertensie in TCM begrepen door zijn symptomen zoals “duizeligheid” en “hoofdpijn”; de pathologie wordt als volgt geïnterpreteerd:

1. Hyperactiviteit van lever-yang

De lever domineert het geleiden en verspreiden van Qi-beweging; lever-yang heeft de eigenschap van opwaartse beweging en zorgt ervoor dat Qi of lichaamsvloeistoffen stijgen, terwijl lever-yin de eigenschap van statische beweging heeft en ervoor zorgt dat Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen dalen. De twee aspecten beperken elkaar en bevorderen elkaar om het evenwicht in het lichaam te behouden. Hyperactiviteit van lever-yang triggert Qi en bloed om te stijgen, en de versnelling van Qi-beweging veroorzaakt windkwalen, die kunnen leiden tot symptomen van duizeligheid, tremoren of plotselinge black-out. Hyperactiviteit van lever-yang gebeurt wanneer:

 • Het lichaam ontwikkelt een neiging tot overmatig yang.
 • Emotionele stoornissen zoals depressie, woede, spanning en overmatig denken treden op, die stagnatie van lever-Qi veroorzaken, en de gestagneerde Qi zal veranderen in vuurkwaad om yin te schaden.
 • Er treedt chronisch tekort aan nier-yin op. Dit betekent dat het element water (nierorgaan) het houten element (leverorgaan) niet voedt, wat resulteert in hyperactiviteit van lever-yang.

2. Leverwind en troebel slijm stijgen omhoog

Wanneer het lichaam zich in een hyperactiviteit van lever-yang bevindt, kan gemakkelijk interne wind en slijm worden gegenereerd. Het kwaad verstoort de meridiaanactiviteiten en beïnvloedt Qi en bloed dat naar de hersenen stroomt. Dit kan leiden tot bewusteloosheid of gevoelloosheid van ledematen die ernstige symptomen van hypertensie zijn. Factoren verstoren de herdistributie van lichaamsvloeistof en veroorzaken slijmophoping zijn:

 • Overconsumptie van vettig eten en drinken dat leidt tot een storing van de milt.
 • Een drukke en stressvolle levensstijl beschadigt milt-yang die de transformatie en transport van lichaamsvloeistoffen beïnvloedt.
 • Longzwakte die er niet in slaagt om vloeistoffen door het lichaam te verspreiden, en vergemakkelijkt ook de ophoping van lichaamsvloeistoffen om te transformeren naar slijm.
 • Nierzwakte die ervoor zorgt dat overtollig vocht zich ophoopt in het lichaam en verandert in slijm.

3. Onbalans van yin en yang

In TCM wordt de nier beschouwd als het centrum van de yin en yang van het lichaam, de ‘aangeboren basis’ of de oorsprong van het leven. Wanneer mensen ouder worden, raakt de essentie opgeslagen in de nier uitgeput en ontstaat een onbalans tussen yin en yang. Yin-tekort treedt meestal op in het onderlichaam, yang-hyperactiviteit treedt meestal op in het bovenlichaam en dat leidt vervolgens tot gezondheidsproblemen. Valse vuur (hitte) laait bijvoorbeeld op in het bovenlichaam en veroorzaakt hypertensie symptomen.

Andere gerelateerde oorzaken

Hoewel andere oorzaken van hypertensie nog steeds worden onderzocht, hebben onderzoekers vastgesteld dat de volgende factoren bijdragen aan de oorzaken:

 • erfelijkheid
 • hoge zoutinname
 • zeer stressvolle en intensieve beroepen
 • gebrek aan fysieke activiteiten
 • zwaarlijvigheid
 • roken
 • zwaar alcoholgebruik
 • gebrek aan enkele voedingsingrediënten zoals onverzadigde vetzuren en vitamine C
 • Recente bevindingen tonen aan dat veel mensen met hypertensie insulineresistent zijn, wat betekent dat ze niet gevoelig zijn voor insuline in het lichaam of lijden aan hyperinsulinemie (hoge bloedspiegels van insuline).

TCM symptomen bij hypertensie

De klinische kenmerken van hypertensie zijn niet-specifiek, alleen incidentele duizeligheid en hoofdpijn. TCM gelooft echter dat individuen tekens vertonen die worden geassocieerd met bepaalde disharmoniepatronen. Wanneer individuen bijvoorbeeld tot een yang-patroon behoren, kunnen ze warmte-gemanifesteerde tekenen hebben zoals een rood gezicht, een bittere smaak in de mond, prikkelbaarheid, gelige urine of constipatie. Omdat deze klinische kenmerken meestal mild zijn en niet voor de hand liggend, zouden de meeste mensen dit verwaarlozen en niet aan hun artsen melden. Hieronder staan ​​enkele disharmoniepatronen van hypertensie.

Hyperactiviteit van lever-yang

Hoge bloeddruk, andere begeleidende symptomen zijn onder andere duizeligheid, oorsuizen, uitzettende hoofdpijn (vooral voorhoofd), prikkelbaarheid, slapeloosheid en slaperige voelen. In sommige gevallen kan er een rood gezicht, een bittere smaak in de mond, bloeddoorlopen ogen, constipatie en gelige urine zijn. De tong is rood en bedekt met gele beslag. De pols is strak en snel. In ernstige gevallen zullen personen misselijkheid, ernstige hoofdpijn, onduidelijke spraak, gevoelloze en trillende ledematen ervaren die instabiliteit veroorzaken tijdens het lopen.

Hoofdkenmerken: uitzettende pijn in het hoofd, duizeligheid, wazig zien, prikkelbaarheid, slechte slaap, rood gezicht, bittere smaak in de mond, een rode tong met dunne gele coating, en de pols is strak en krachtig. Er kan ook gepaard gaan met ongemak aan de ribben.

Analyse: hyperactiviteit in de lever betekent dat het orgaan zijn regulerende rol niet goed kan spelen en dus resulteert in de oplopende hoofdpijn, duizeligheid en wazig zien; leverbrand irriteert de geest die resulteert in de prikkelbaarheid en slechte slaap; terwijl het rib-side ongemak, rood gezicht en bittere smaak worden veroorzaakt door vuur getransformeerd van stagneerde Qi in de lever en galblaas. Andere tekenen zoals de rode tong met dunne gele coating, strakke en krachtige pols zijn de indicaties van lever-yang hyperactiviteit. Dit patroon treedt meestal op in het vroege stadium van hypertensie.

Therapeutisch doel: de hyperactieve lever kalmeren, het vuur opruimen en de wind doven. Behandelingen met: acupunctuur, tuina-massage en/of kruiden formules.
Voorbeeld kruidenformules: Tian Ma Gou Teng Yin – 天麻鈎藤飲

Yin-tekort en yang-hyperactiviteit

Hoge bloeddruk, andere bijbehorende symptomen zijn pijn in de onderrug, zwakte in de knie, slecht geheugen en zaademissie. De tong lijkt dun en zacht en is bedekt met weinig of geen beslag. De pols is strak en snel of gehaast. In ernstige gevallen kunnen personen hoofdpijn, blozende wangen, droge keel, mager, prikkelbaarheid en een warm gevoel in de borst, handpalmen en voetzolen hebben.

Hoofdkenmerken: doffe pijn in het hoofd, duizeligheid, wazig zien, zoemen van de oren, warm gevoel in de borst, handpalmen en voetzolen, pijn in het lumbale gebied en zwakte in de onderbenen. De tong is rood met weinig beslag en de pols is trillend of trillend en snel.

Analyse: yin-deficiëntie resulteert in relatief yang-hyperactiviteit, wanneer dit het hoofdgebied beïnvloedt, zal er doffe pijn in het hoofd zijn, wazig zien en duizeligheid; yin-tekort heeft de neiging om valse vuur te genereren, en resulteert dus in de hete sensaties; nier is gehuisvest in de lumbale en het domineert ook de botten, dus de lumbale pijn en zwakte van de onderbenen zijn gerelateerd aan nierzwakte; andere tekenen zoals de rode tong met weinig beslag en trillende pols vallen samen met yin-tekort aan lever en nier, de snelle pols betekent dat het interne lichaam wordt verwarmd. Dit patroon treedt meestal op in het middelste stadium van hypertensie.

Therapeutisch doel: yin voeden en yang controleren.
Behandelingen met: acupunctuur, tuina-massage en/of kruiden formules.
Voorbeeld kruidenformules: Zhen Gan Xi Feng Tang – 鎮肝熄風湯

Tekort aan zowel yin als yang

Hoge bloeddruk, andere begeleidende symptomen zijn onder andere futloos, duizeligheid, wazig zien, hartkloppingen, kortademigheid tijdens het bewegen, koude ledematen, pijn in de onderrug, zwakte in de onderste ledematen, wallen, hoge frequentie urineren in de nacht, geslachtsdisfunctie, slechte slaap of droomstoornis. De tong is bleek en de pols is gespannen, strak en krachteloos.

Hoofdkenmerken: duizeligheid, slecht geheugen, mager, droge mond, warm gevoel in de borst, handpalmen en voetzolen, algemene zwakte, spirituele vermoeidheid, kortademigheid, nacht urine frequentie hoog, lumbale pijn en zwakte in de knie. De tong is bleek en de pols is trillend en niet krachtig.

Analyse: nieressentie is een belangrijk onderdeel van het lichaam van het lichaam, en vanwege de uitputting is het hele lichaam ondervoed. De hersenen kunnen niet normaal functioneren en ontwikkelen dus de duizeligheid en het slechte geheugen; de spieren verspillen en worden daardoor mager; onvoldoende vochtproductie en heeft dus een droge mond; yin-tekort creëert valse vuur en heeft dus de hete sensaties. Aan de andere kant leidt yin-deficiëntie tot een geleidelijke uitputting van het lichaam, evenals de spirituele vermoeidheid en kortademigheid; terwijl nachtelijk hoge frequentie urine, lumbale pijn en kniezwakte de indicaties zijn van niertekort; andere tekenen zoals de bleke tong, dradig en krachteloze pols vallen samen met een tekort aan yin en yang. Dit patroon treedt meestal op in de late fase van hypertensie die lang heeft geduurd. Mensen zijn meestal ouder, hebben een aanhoudende hoge bloeddruk en met complicaties in het hart, de hersenen of de nierorganen.

Therapeutisch doel: nier-yang opwarmen, nier-yin voeden, niervuur wissen, doorgang en conceptievaten reguleren.
Behandelingen met: acupunctuur, tuina-massage en/of kruiden formules.
Voorbeeld kruidenformules: Er Xian Tang – 二仙湯

Leverwind en troebel slijm

Hoge bloeddruk, andere begeleidende symptomen zijn duizeligheid, vermoeidheid, uitzetten en zwaar gevoel in het hoofd, benauwdheid op de borst, spugen van dik speeksel, oorsuizen en wazig zien. In ernstige gevallen kunnen personen ledematen gevoelloosheid, plotselinge vervorming van het gezicht (gezichtsverlamming), spraakproblemen, kwijlen en zelfs verlamming van één kant van het lichaam ervaren. De tong is bedekt met vettige beslag en de pols is strak en rollend.

Hoofdkenmerken: opzwellende en zwaar gevoel in het hoofd, duizeligheid, benauwdheid op de borst, misselijkheid, slechte eetlust, slaperigheid, vettige tongcoating en strakke en rollende pols.

Analyse: de hoofdsinussen worden belemmerd door de overtollige vochtigheid en het slijm en veroorzaken dus de verreikende hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid; ophoping van slijm en vocht wordt vaak geassocieerd met disfunctie van de middelste brander, dus is er sprake van benauwdheid en misselijkheid; omdat milt en maag zich in de middelste brander bevinden en dus de eetlust hebben beïnvloed; de witte vettige tongcoating en strakke en rollende pols zijn de aanwijzingen voor overmatig slijm en vocht. Dit type personen is vaak zwaarlijvig, niet fysiek actief, en ze hebben de neiging om inefficiënte spijsvertering en absorptie te hebben, of een slechte eetlust.

Therapeutisch doel: oplossen van slijm, doven van de wind en deblokkeren collateralen.
Behandelingen met: acupunctuur, tuina-massage en/of kruiden formules.
Voorbeeld kruidenformules: Qian Zheng San – 牽正散

Bloedstasis die de collateralen blokkeert

Hoge bloeddruk, andere begeleidende symptomen zijn duizeligheid, stekende pijn in het hoofd, hartkloppingen, slecht geheugen, spirituele vermoeidheid, benauwdheid of pijn in de ledematen, gevoelloosheid in de ledematen, een donkerpaarse teint op de lippen, paarsachtige tong of paarse vlekken erop en de pols is strak en aarzelend of geknoopt.

Belangrijkste kenmerken: duizeligheid, stekende pijn in het hoofd of de borst, benauwdheid op de borst, gevoelloosheid van de ledematen, paarsachtige tong en lippen, of paarse vlekken op de tong, trillende of aarzelende pols.

Analyse: aanhoudende hoge bloeddruk heeft de neiging om bloedstasis te ontwikkelen en daardoor de bloedstroom te belemmeren, wat de duizeligheid, stekende pijn in het hoofd of de borst, benauwdheid en gevoelloosheid van de ledematen veroorzaakt; de paarsachtige lippen, tong en hartslag geven allemaal aan dat zich bloedstasis heeft ontwikkeld. Dit patroon treedt meestal op in de late fase van hypertensie die daarnaast gepaard gaat met orgaanschade.

Therapeutisch doel: bloed activeren en stasis oplossen
Behandelingen met: acupunctuur, tuina-massage en/of kruidenformules
Voorbeeld kruidenformules: Shao Fu Zhu Yu Tang – 少腹逐瘀湯

Asymptomatische hypertensie

Hypertensieve personen voelen zich goed en hebben geen symptomen. Tijdens onderzoek kan de tong een rode of lichtrode kleur hebben, de pols is strak en strak of strak en rollend.

Individuen moeten worden onderscheiden van aandoeningen waarbij de hypertensie wordt veroorzaakt door een specifiek ziekteproces, secundaire hypertensie wordt vaker gezien bij:

 • Personen met klinische of biochemische kenmerken van een specifieke aandoening. Abnormale bloedhormoonspiegels, zoals catecholamines, kunnen bijvoorbeeld wijzen op een endocriene ziekte van feochromocytoom.
 • Jonge leeftijd (30 jaar en jonger)
 • Versnelde hypertensie (ernstige gevallen van hypertensie) suggereert cardiovasculaire oorzaken zoals aneurysma.
 • Lastige hypertensie (hypertensie die niet reageert op medicatie) suggereert nieroorzaken zoals aangeboren polycystische nieren.

Therapeutisch doel: nier stimuleren, lever voeden en ook bloeddruk verlagen
Behandelingen met: acupunctuur, tuina-massage en/of kruiden formules
Voorbeeld kruidenformules: Liu Wei Di Huang Wan 六味地黃丸 / Rehmannia Pill 地黃丸

Over het algemeen kunnen hypertensiesymptomen van persoon tot persoon verschillen, en de mate van ernst komt ook mogelijk niet overeen met de klinische fasen. Personen moeten er rekening mee houden dat hypertensie een chronische en zelfs levenslange aandoening is. Daarom is een langdurige en regelmatige behandeling noodzakelijk, om de bloeddruk op een gezond niveau te houden, het optreden van symptomen te voorkomen en het risico op orgaanschade te verminderen.

Preventie

Hoge bloeddruk is vaak het gevolg van een gecombineerd effect van langdurige emotionele prikkels, interne verwondingen en een onjuist dieet. Sommige actieve maatregelen kunnen ook de kans op het ontwikkelen ervan verminderen, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het beheersen van lichaamsgewicht, het verminderen van stress, niet roken, matig drinken etc.

Regelmatig sporten

Het leven is afhankelijk van beweging en gezondheid is vervolgens afhankelijk van lichaamsbeweging. Het is dan ook bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging en training leiden tot een sterker lichaam dat helpt negatieve invloeden te weerstaan.

Een evenwichtige levensstijl

De Chinese geneeskundebenadering van gezondheidszorg verschilt niet van de algemene filosofie van westerse benaderingen. Het is namelijk van mening dat passende lichaamsbeweging, voeding, ontspanning, sociale relaties en gewoonten allemaal een rol spelen bij het bevorderen van een gezond lichaam. Waar het Chinese model kan verschillen op het gebied van wat als ‘geschikt’ wordt beschouwd. Het benadrukt ook het belang van dynamisch evenwicht in alles wat we doen, en kan leiden tot niet gunstige effecten voor onze levensstijl. Evenwicht en de “middenweg” zijn alles. Hoewel weinig volledig is uitgesloten, wordt niets als zeer dominant beschouwd.

Gemoedsrust en optimisme

Traditionele Chinese geneeskunde gelooft namelijk dat iemands denkwijze de kracht bevat om de functies van het lichaam positief of negatief te beïnvloeden; positief denken en een optimistische kijk op het leven kunnen daarom zeker helpen een gezond evenwicht in het lichaam te behouden.

Gebruik kruiden voor preventie

Kruiden die in de jaren zijn getest en onderzocht door Traditionele Chinees Geneeskundige-artsen, kunnen nuttig zijn bij het handhaven van een gezond evenwicht in het lichaam en het voorkomen van chronische ziekten zoals hypertensie. Het is belangrijk om te weten welke kruiden geschikt zijn voor uw specifieke aandoening, en raadpleeg daarom een gekwalificeerde Traditionele Chinees Geneeskundige-arts. Op ons praktijk kunnen wij u begeleiden.

Hier kunt u meer lezen over dieetadviezen bij hypertensie (hoge bloeddruk):
Dieetadvies bij hoge bloeddruk.

Wilt u meer weten over hypertensie (hoge bloeddruk)? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

 • The Sixth Report of the National Committee on Prevention, Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Pressure. NIH Publication No. 98-4080, November 1997
 • Abramowicz, M., Editor, Drugs for Hypertension, The Medical Letter on Drugs and Therapeutics. Vol. 43 (Issue 1099), March 5, 2001
 • Beijing University of Traditional Chinese Medicine (edited), Traditional Chinese Internal Medicine, Academy Press, 2000
 • Zhang Dazhao (edited), Diagnosis & Treatment of Common Diseases in TCM, WuXiaolong-Hai Feng Publishing Co., 1992
 • Beijing University of Traditional Chinese Medicine (edited), Basic Theories of Traditional Chinese Medicine, Academy Press 2000