Yi Mu Cao (益母草)

Yi Mu Cao

Yi Mu Cao (益母草), ofwel Motherwort, betekent “goed voor moeder”. Motherwort komt uit de mint-familie. De bladeren, stengels en zaden worden allemaal gebruikt door Chinese geneeskundigen. Volgens de TCM-theorie kan moederskruid de bloedcirculatie activeren, bloedstasis verdrijven. het plassen bevorderen, zwelling verminderen en giftige hitte verwijderen. Motherwort is een van de meest populaire kruiden voor menstruatie- of baarmoederaandoeningen, vooral die veroorzaakt wordt door bloedstagnatie.

Bij onregelmatige menstruatie en menstruatiekrampen

Het is een essentieel ingrediënt bij de behandeling van onregelmatige menstruatie en menstruatiekrampen. Dit kruid gaat meestal samen met engelwortel en witte pioenwortel. In gevallen van gemiste menstruatie kan het samengaan met perzikpit en Sichuan-lavas om het afstoten van de baarmoederslijmvlies te bevorderen. Bij vrouwen na de bevalling helpt moederskruid om de normale samentrekkingen van de baarmoeder te behouden, de lochia te verdrijven. Dit is de vloeibare afscheiding uit de baarmoeder na de bevalling. En de pijn te verlichten en het bloeden te stoppen, in combinatie met notengras en engelwortel.

Sommige TCM-artsen zeggen dat het kruid goed is voor postpartum buikpijn en lochia-verdrijving, ook bij afzonderlijk gebruik. Bij gebruik in combinatie met wortelstok en weegbreezaad, bevordert moederskruid het plassen en verlicht het de zwelling. Het heeft goede klinische resultaten voor oedeem en bloedurine bij acute nefritis aangetoond. Het wordt meestal gebruikt voor huidzweren en abcessen vanwege het effect van het opruimen van giftige warmte. Dit in combinatie met paardebloem, kamperfoelie bloemen forsythia-capsule.

Een bekend middel tegen jeukende aandoeningen is een afkooksel van het moederskruid in bad in combinatie met kaal groene wortelstok (om te tanken) en kroos. Motherwort is ook geschikt voor neurose en hartkloppingen, om het gezichtsvermogen te verbeteren, en als een algemeen tonicum. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat moederskruid de samentrekking van de baarmoeder bij verschillende dierproeven kan stimuleren en daarom gecontra-indiceerd is tijdens de zwangerschap. Sommige onderzoeken suggereren ook dat moederskruid het cardiovasculaire systeem, de bloedstolling, de ademhaling en de nierfunctie beïnvloedt. Vanwege de effecten van moederskruid op het bloed, moet u medisch advies inwinnen voordat u het kruid inneemt als u anticoagulantia gebruikt.

Verhalen over Yi Mu Cao

In de Chinese geschiedenis behield de beroemde Tai Ping (“te gladde”) prinses van de Tang-dynastie een mooie en zachte huid, zelfs na middelbare leeftijd. Haar geheim was moederskruid. Ze gebruikte het kruid jarenlang in haar bad. Motherwort is te vinden in veel oude schoonheidsmiddelen.

Er is een ontroerend traditioneel verhaal over moederskruid. Een moeder was ziek met buikpijn en onregelmatige menstruatie na de bevalling. Haar zoontje van 1 jaar was bang dat ze al zo lang leed dat hij haar probeerde over te halen om naar een dokter te gaan. Maar de moeder weigerde en zei dat ze het niet konden betalen. De jongen ging naar een kruidendokter die hem een ​​kruid gaf om als afkooksel voor zijn moeder te bereiden. Dit hielp, maar de kosten van meer kruiden waren veel te hoog. Dus volgde de jongen in het geheim de kruidendokter terwijl hij om middernacht een berg beklom om het kruid op te graven.

Nadat de kruidendokter weg was, bleef de jongen en groef meer van het kruid op dat hij naar zijn moeder terugbracht. De jongen bleef het kruid opgraven en het aan zijn moeder geven. Eindelijk was zijn moeder genezen. Vervolgens noemde de jongen het kruid Yi Mu Cao.

Wilt u meer weten over Yi Mu Cao (益母草) of hoe Chinese kruidentherapie uw klachten of aandoening kan verhelpen, neem dan gerust contact met ons op.