Stressklachten

Stressklachten acupunctuur

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) hebben langdurige stressklachten en intense emotionele stimulatie een nadelig effect op de lever. Bij TCM bevordert de lever vloeiende en spreidende bewegingen – door de doorstroming te stimuleren, regelt de lever de soepele beweging van Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen en verspreidt deze over het hele lichaam.

Er zijn drie functionele aspecten van de stromende en verspreidende activiteit van de lever: het reguleren van Qi, het reguleren van emoties en het stimuleren van spijsverteringsprocessen.

❯ Drie mogelijke disharmonieën die verband houden met emotionele gevolgen

Stagnatie van lever-Qi
Stagnatie van lever-Qi is te wijten aan het feit dat het orgaan zijn regulerende functies niet goed kan uitoefenen. Symptomen zijn onder meer angstgevoelens, een vol gevoel in de borst en ribben, opgezette borsten, een gevoel van verstikking in de keel en een slechte eetlust.

Tegenstroom van lever-Qi
De tegenstroom van lever-Qi zou te wijten zijn aan hyperactieve functies, die de normale spijsverteringsprocessen verstoren. Bijbehorende symptomen zijn onder meer prikkelbaarheid, veel actieve dromen tijdens slaap, opgezette borst en buik met af en toe pijn, boeren, zure oprispingen, buikpijn, een slechte eetlust en indigestie.

Opvlammen van levervuur
Een levervuuropvlamming wordt veroorzaakt door een stagnerende Qi en bloedstroom, waardoor vuurkwaden worden genereerd. Het is normaal gesproken een ernstigere aandoening die volgt op stagnatie van lever-Qi als deze niet wordt behandeld.

Het vuurkwaad stijgt naar boven en zo het boven lichaam irriteren. Dit kan een rood gezicht, bloeddoorlopen ogen, droge mond, duizeligheid, tinnitus met hoge toon in de oren, hoofdpijn, een koortsig gevoel, prikkelbaarheid en slapeloosheid veroorzaken. Andere kunnen ook last hebben van constipatie, verkleurde urine en neusbloedingen.

TCM-behandeling met kruiden

voeding stress kruiden

Emotionele stoornissen verergert stressklachten. Maar hoe ze zich manifesteren verschilt van persoon tot persoon. TCM-behandelingen zijn daarom op maat gemaakt, maar de therapeutische doelen zijn altijd om de lever te kalmeren en de Qi soepel te laten stromen.

Kruiden die hier vaak voor worden gebruikt, zijn onder meer: Chai Hu (柴胡, Radix Bupleuri), Xiang Fu (香附, Rhizoma Cyperi Rotundi), Jiang Huang (姜黄, Rhizoma Curcumae Longae), Chuan Lian Zi  (川楝子, Fructus Toosendan) en Wu Yao (乌药, Radix Linderae). Ook de kruidenformule Xiao Yao San (逍遥散 ), dat de lever helpt een normale stroom van Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen te bereiken kan helpen weer balans te verkrijgen. Chai Hu Shu Gan Wan (柴胡疏肝汤) verspreidt de lever Qi en bevordert de Qi-circulatie. Ook harmoniseert het bloed en verlicht pijn.

Stressklachten behandelen met acupunctuur

Stressklachten acupunctuur stress

Het is bewezen dat acupunctuur stress vermindert en zelfs de effecten van stress omkeert. Onderzoek toont aan dat acupunctuur de afgifte van oxytocine stimuleert, een hormoon dat het parasympatische zenuwstelsel signaleert en reguleert. Acupunctuur behandelt ook de effecten van stress, zoals hoge bloeddruk, verhoogde bloedglucosespiegels en slapeloosheid. Na het plaatsen van de haar dunne acupunctuurnaalden wordt men onmiddellijk uit de vecht-of-vlucht-modus gehaald en komt men in de parasympatische rust-en-relax-modus. Het geeft dus een signaal naar de hersenen dat u veilig bent en dat het kan ontspannen. Hierdoor kan uw lichaam op zijn beurt genezen van stress, pijn en ontstekingen.

Indien uit de diagnose een disharmonie blijkt van de lever en miltsysteem worden punten als de Zusanli (St36), Gongsun (Sp4), Taichong (Lv 3) Qimen (Lv 14) en Zhongwan (Ren12). Zusanli heeft invloed op de Zang-Fu organen in de bovenbuik, het parasympatisch zenuwstelsel en is het meesterpunt voor energie. Gongsun helpt bij buikproblemen door stagnatie van Qi en bloed. Taichong lost stagnatie op en versterkt de Yin en zorgt voor kalmte. Lv14 helpt bij emotionele onevenwichtigheden – woede en prikkelbaarheid. Zhongwan versterkt en harmoniseert de milt en maag, lost vocht op en verlicht pijn.

Stressklachten behandelen met TuiNa-massagetherapie

Naast acupunctuur en kruiden kan TuiNa-massagetherapie ook helpen bij stress. Deze oude Chinese therapie is gebaseerd op de dezelfde principes als acupunctuur, maar zonder het inbrengen van fijne acupunctuurnaalden in uw huid. De hierboven onder acupunctuur genoemde punten kunnen ook met TuiNa-massage gebruikt worden.

Voeding bij verhelpen van stressklachten

Een uitgebalanceerd dieet en een normale stoelgang zijn daarnaast cruciaal tijdens stressvolle periodes. Vettig en gekruid voedsel helpen niet bij een soepele Qi-stroom. Fruit en groenten daarentegen bevorderen een goede stoelgang en Qi-stroom.

Ingrediënten zoals longanpulp, zure jujube, moerbeifruit, lotuszaden, poria en lelieknop helpen een emotioneel overprikkelde stemming te verlichten. Chinese yam, dadels, lotuszaden, poria, coixzaad, hyacintboon en meidoorn beschermen ook het spijsverteringssysteem tegen verdere schade.

Kruidenthee drinken als u gestrest bent, kan helpen. Bruikbare theeën zijn jasmijn, roos, chrysant, vingercitroen, witte pruimenbloem, mandarijnschil en pit.

Recept

Een dessert om de Qi-stroom te bevorderen en stress te verlichten, kan worden gemaakt van peren. Schil ter voorbereiding twee peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Strooi een poedermengsel van 5 g Fo Shou (佛手, Fructus Citri Sarcodactylis) en 5 g bewerkte Xiang Fu (香附, Rhizoma Cyperi Rotundi) over de peren, stoom 10 minuten. Eet één peer per dag en herhaal dit twee tot drie keer.

Lees hier ons artikel om stress te verminderen, gebaseerd op de ‘vijf-elementen theorie’.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

  • The Psyche in Chinese Medicine, Treatment of Emotional and Mental Disharmonies with Acupuncture and Chinese Herbs, Giovanni Maciocia, Elsevier 2009
  • Zhu Zhongbao en Zhu Liu, Chinese Herbal Legends 50 Stories for Understanding Chinese Herbs, Peoples medical Publishing House 2006
  • Yanze Liu, Zhimin Wang, Junzeng Zhang, Dietary Chinese Herbs, Chemistry, Pharmacology and Clinical Evidence, Springer-Verlag Wien 2015
  • Compiled and Translated by Dan Bensky & Randall Barolet, Chinese Herbal Medicine Formulas & Strategies, Eastland Press, 1990
  • Sarah Pritchard, TuiNa, a manual of chinese massage therapy, Churchill Livingstone Elsevier, 2010