Warmte uitslag en acupunctuur

Warmte uitslag, ook bekend als miliaria, komt niet alleen voor bij baby’s. Het treft ook volwassenen, vooral in warme en vochtige omstandigheden. Deze vervelende toestand is een van de grootste nadelen van warmer weer. Symptomen kunnen variëren van kleine blaren tot diepe, ontstoken bultjes. Soms kan het ook erg jeuken. Deze bultjes verschijnen vaak in gebieden waar er druk en wrijving is door kleding en zweten, zoals de nek, huidplooien, borst, liezen, achterkant van benen of billen. In dit artikelen geven wij meer informatie over warmte uitslag en hoe acupunctuur kan helpen.

Warmte uitslag en acupunctuur

Hoe ontstaat warmte uitslag?

Normaal gesproken, wanneer u zweet, gaat dit naar het oppervlak van uw huid. Maar wanneer het wordt geblokkeerd, kan het onder de huid lekken waar het vast komt te zitten, waardoor ontstekingen ontstaan.

Een veel voorkomende tijd waarop de uitslag verschijnt, is wanneer mensen naar een warmer klimaat reizen en meer zweten dan normaal. Dus meestal wanneer ze op vakantie gaan naar een warm land. Ongeveer een derde van de mensen die naar warmere klimaten reizen en veel zweten, kunnen last hebben van miliaria. De uitslag kan binnen een paar dagen na aankomst in het warmere land beginnen. Het kan zich ook weken of zelfs maanden later ontwikkelen.

Hoe ontstaat warmte uitslag

Warmte uitslag komt ook voor als u binnen bent. Zolang u zweet en iets aan heeft (zoals strakke kleding) dat het zweet blokkeert om vrij te komen en te verdampen, kan warmte uitslag optreden. Daarnaast kan sporten in de hitte een van de voornaamste oorzaken zijn voor overmatig zweten dat warmte uitslag kan veroorzaken. Als u veel beweegt, zijn de zweetklieren erg actief. Stress, voeding en uw constitutie hebben ook invloed hierop.

Acupunctuur ter verlichting

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn de meeste huidaandoeningen het gevolg van het onvermogen van het lichaam om de gifstoffen volledig te elimineren. Een gezond persoon kan gifstoffen uit voeding of het milieu verwijderen. Veel mensen hebben echter kleine onregelmatigheden die de volledige eliminatie van gifstoffen verhinderen. Als gevolg hiervan worden gifstoffen naar de huid geduwd zonder te worden verwijderd. Bij warmte uitslag is het de verstopping die voor ongemakken zorgt.

Het is prioriteit om zo snel mogelijk verlichting te krijgen bij acute symptomen. Uw behandelaar selecteert punten om ontstekingen te verminderen en jeuk te stoppen. Er wordt gericht op empirische punten om ontspanning en het parasympathische zenuwstelsel te stimuleren, omdat het lichaam vaak gespannen en gestrest is als er ongemak is.

Als de huid gekalmeerd is en de symptomen zijn verdwenen, kan het lichaam versterkt worden en onderliggende tekortkomingen te behandelen die ervoor zorgden dat het lichaam in de eerste plaats op deze manier reageerde. Een combinatiebehandeling van kruiden en acupunctuur kan meestal zowel de algemene toestand corrigeren als de huidaandoening naar tevredenheid behandelen. De Chinese kruidenformule Qing Re Cuo Chuang biedt effectieve verlichting en herstel van warmte uitslag en andere huidklachten.

Acupunctuur ter verlichting

Tips om warmte uitslag te voorkomen en verlichten

Symptomen van warmte uitslag verdwijnen ook vanzelf. Door de huid af te koelen (waardoor het zweten stopt) en uw kleding te verwisselen verlicht u de klachten. De bultjes gaan hierdoor ook weg. Andere handige tips zijn:

  • Draag losse katoenen kleding of kleding met ademende stof.
  • Gebruik antibacteriële zeep of douchegel om het aantal ziektekiemen (bacteriën) op uw huid laag te houden.
  • Een koel bad of douche kan ook rustgevend zijn en zweten helpen voorkomen. Sommige mensen nemen regelmatig een koele douche om huiduitslag te voorkomen.
  • Uw huid aanraken is niet goed als u warmte uitslag hebt. Wrijven en krabben kan tijdelijke verlichting brengen, maar verdere irritatie veroorzaken. U kunt uw huid ook beschadigen met uw nagels. Dit vergroot het risico op een huidinfectie.
  • Drink genoeg om uw huid af te koelen en te blijven zweten. Voorkom uitdroging van de huid.
  • Het eten van voeding met verkoelende (koude) eigenschappen is ook aangeraden. Deze vindt u hier op onze pagina.
  • Het plaatselijk aanbrengen van aloë vera is een andere bekende remedie tegen huiduitslag. Het biedt verkoeling.

Voor de meeste mensen gaat het over het algemeen binnen een paar dagen vanzelf over. Hoe lang uw uitslag duurt, kan echter afhangen van factoren zoals waar het zich op uw lichaam bevindt en hoe ernstig het is. De combinatie van de bovenstaande tips, acupunctuur en kruiden kan de klachten verlichten en het herstel bevorderen.

Wilt u meer weten over warmte uitslag en acupunctuur? Uw Chinees geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.