Nieuwsbrief juli 2022

Nu de zomer alweer is begonnen en de temperaturen aangenamer beginnen te worden, zijn veel mensen vaker en langer buiten. Wanneer uw huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt uw lichaam vitamine D aan. Behalve dat dit bijdraagt aan ons immuunsysteem en onze stemming, kan voldoende vitamine D botmineraalverlies vertragen, osteoporose helpen voorkomen en fracturen verminderen.

Maar teveel zonlicht en warmte is ook weer niet goed. Warmte uitslag is bijvoorbeeld een veelvoorkomende klacht in de zomermaanden. Gelukkig zijn er manieren om de kans hierop te verkleinen. Acupunctuur en kruiden kunnen bijvoorbeeld natuurlijke verlichting bieden. Om gezond de zomer door te komen geven wij in deze nieuwsbrief ook passend voedingsadvies.

Daarnaast vraagt actief bezig zijn veel van ons lichaam. Wij leggen uit wat acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kunnen bieden bij een actieve levensstijl. Verder komt het belang van onderhoud aan bod. TCM zorgt niet alleen voor herstel, maar ook voor preventie. Dit alles leest u in deze nieuwsbrief.

AHC Chen nieuwsbrief juli 2022

In deze nieuwsbrief van juli 2022:

  • Voedingsadvies voor de zomer
  • Warmte uitslag en acupunctuur
  • Regelmatig bewegen en acupunctuur
  • Het belang van onderhoud

Voedingsadvies voor de zomer

Volgens TCM is de zomer het seizoen van de Yang en behoort tot het vuurelement in de vijf-elemententheorie. Yang in TCM staat voor warmte en wanneer er teveel warmte in het lichaam is, voedt deze warmte zich met lichaamsvloeistoffen en beschadigt de Yin. In de zomer wordt aanbevolen om voornamelijk verkoelende, vochtinbrengende voedingsmiddelen (Yin-voedingsmiddelen) te eten om warmte af te voeren en lichaamsvloeistoffen op te bouwen.

Bittermeloen AHC

Ons dieet zou moeten bestaan uit voedingsmiddelen die ons hart ondersteunen. De zomer is tenslotte het seizoen van de Yang, vol levendige activiteiten waarbij het hart heel hard bij nodig is.

Voedsel met bittere smaak

Peterseliebladeren, boerenkool, mosterdkool, rucola, boerenkool, selderij, maïs, sesamzaad, alfalfa, rogge en bittermeloen (sopropo) zijn aangeraden. Deze bittere voedingsmiddelen stimuleren het hart en de dunne darm.

Verkoelend en vers voedsel

Op warme dagen zijn verkoelend en vers voedsel aanbevolen, bijvoorbeeld salades, spruitjes, fruit, komkommer, tofu. Munt, kamille en chrysant thee en appels, watermeloen, citroenen en limoenen houden u ook koel. Minder en licht eten helpt ons om tijdens warm weer een goed energieniveau te behouden.

In ons artikel leest u meer over het aanpassen van uw dieet aan de zomer: Gezond de zomer door

Warmte uitslag en acupunctuur

Warmte-uitslag, ook bekend als miliaria ontstaat vooral in warme en vochtige omstandigheden. Deze vervelende toestand is een van de grootste nadelen van warmer weer. Symptomen kunnen variëren van kleine blaren tot diepe, ontstoken bultjes. Soms kan het ook erg jeuken. Deze bultjes verschijnen vaak in gebieden waar er druk en wrijving is door kleding en zweten, zoals de nek, huidplooien, borst, liezen, achterkant van benen of billen.

Warmte uitslag en acupunctuur Nieuwsbrief juli 2022

Normaal gesproken, wanneer u zweet, reist het naar het oppervlak van uw huid. Maar wanneer het wordt geblokkeerd, kan het onder de huid lekken waar het vast komt te zitten, waardoor ontstekingen ontstaan. Het is hierbij belangrijk om zo snel mogelijk verlichting te krijgen. Met acupunctuur selecteert uw behandelaar punten om ontstekingen te verminderen en jeuk te stoppen.

Gelukkig gaat het bij de meeste mensen vaak binnen een paar dagen vanzelf over. Hoe lang uw uitslag duurt, kan echter afhangen van factoren zoals waar het zich op uw lichaam bevindt en hoe ernstig het is.

Acupunctuur en kruiden: een holistische benadering

De holistische benadering van TCM probeert de onregelmatigheden van het lichaam te corrigeren en tegelijkertijd de eliminatie van gifstoffen te bevorderen. Een combinatiebehandeling van kruiden en acupunctuur kan meestal zowel de algemene toestand corrigeren als de huidaandoening naar tevredenheid behandelen.

Meer over de rol van TCM bij warme uitslag en onze tips ter preventie en verlichting kunt u hier op onze website lezen.

Regelmatig bewegen en acupunctuur

Door sporten komt het wel eens voor dat er langdurige spierpijn optreedt of dat er een blessure in het spel komt. In deze situatie moet extra zorg besteed worden aan het lichaam. Zonder optimaal herstel kunnen er andere lichamelijke klachten ontstaan of zelfs blijvend letsel.

Regelmatig bewegen en acupunctuur Nieuwsbrief juli 2022

Acupunctuur en andere behandelmethoden binnen TCM hebben als doel de doorbloeding te herstellen en de afvoer van beschadigd weefsel te verbeteren. Acupunctuurbehandelingen helpen ook bij de aanmaak van endorfine. Endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers van uw lichaam, waardoor u zich alert, ontspannen en mobiel voelt. Het opnemen van acupunctuur in uw actieve levensstijl kan de volgende voordelen bieden:

  • Verminderde spier- en gewrichtspijn
  • Verbetering van energie en uithoudingsvermogen
  • Kans op blessure verkleinen en een sneller herstel

Afhankelijk van uw wensen zal uw therapeut bij sportblessures ook een of meer van de andere TCM-methoden toepassen, zoals TuiNa-massageCuppingMoxatherapie. De behandelingen zijn in staat om spanning te verlichten en u een ontspannen gevoel te geven. Bij elke volgende behandeling wordt er meer spanning verminderd, waardoor de spier vrij kan bewegen. Lees meer hierover op onze website: Regelmatig bewegen en acupunctuur

Het belang van onderhoud

Iedereen weet dat je minimaal twee keer per jaar naar de tandarts moet. Maar niet iedereen is op de hoogte van acupunctuur en TCM en de vele voordelen die het voor u kan bieden. TCM kan het immuunsysteem helpen versterken. Het kan ook waardevol zijn als een regelmatige wellnessbehandeling om u te helpen ontspannen. TCM is meer dan alleen acupunctuur. Als u zich bijvoorbeeld vaak moe voelt, kan TuiNa een oplossing bieden.

Het belang van onderhoud

Ook kunnen stressangstvermoeidheid en depressie u ervan weerhouden om naar uw werk te gaan, wat gevolgen kan hebben. Regelmatige TCM-behandelingen kunnen bijvoorbeeld uw stemming beter beheersen en het ziekteverzuim verminderen.

Gezond oud worden

Gezond oud worden

Veroudering is onvermijdelijk, maar uw latere jaren kunnen levendig en gezond zijn. TCM heeft een lange geschiedenis van genezing en verjonging die ons veel leert over gezond ouder worden. Hoe druk u het ook hebt, aandacht besteden aan het ondersteunen van uw fysieke, mentale en emotionele welzijn is cruciaal. Stress, slapeloosheid en hoofdpijn kunnen op lange termijn gevolgen hebben als er geen actie wordt ondernomen.

Lees hier meer over het belang van onderhoud op onze website.

Met de aanpak van de traditionele Chinese geneeskunde zorgen wij ervoor dat u op een effectieve en natuurlijke manier aan uw gezondheid kunt werken en herstellen. Wij heten u van harte welkom in onze praktijk. Voor het maken van een afspraak kunt u het beste contact met ons opnemen via e-mail of Whatsapp.

Bent u nieuw bij ons of wilt u een vervolgafspraak maken? Hieronder verwijzen wij u naar de opties:

Eerste afspraak AHC-Chen
Vervolgafspraak AHC-Chen

Met de benadering van de traditionele Chinese geneeskunde zorgen wij ervoor dat u op een effectieve en natuurlijke manier kunt werken en/of uw gezondheid kunt herstellen. Wij heten u van harte welkom in onze praktijk. Voor het maken van een afspraak kunt u het beste contact met ons opnemen via e-mail of Whatsapp.