Nieuwsbrief september 2022

Terwijl we nog hebben kunnen genieten van de laatste warme en zonnige zomerdagen nadert de herfst al bijna. Een seizoen dat begint met nieuwe kansen en uitdagingen zoals een nieuwe baan of een nieuw schooljaar. Een nieuwe garderobe hoort hier ook bij, met meer lagen tegen de kou en vele regenbuien. Ons immuunsysteem verslechtert tijdens de herfstmaanden als gevolg van de weersveranderingen en gebrek aan vitamine D. Daarnaast komen griepvirussen veel voor in het herfstseizoen en is het van belang om aan uw weerstand te werken voordat het seizoen op gang komt. Om gezond de herfst door te komen geven wij in deze nieuwsbrief van september 2022 ook passend voedingsadvies.

Andere veelvoorkomende klachten die horen bij de herfst zijn slaapproblemenbrandend maagzuur en vaak moeten hoesten. Wij leggen uit wat de rol van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is hierbij. TCM zorgt namelijk niet alleen voor herstel, maar ook voor preventie. Dit alles leest u in deze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief Acupunctuur Chen september 2022

In deze nieuwsbrief van september 2022:

  • Passend voedingsadvies voor de herfst
  • Chinese geneeskunde en slaap
  • Brandend maagzuur
  • Last van hoesten

Passend voedingsadvies voor de herfst

In TCM is de herfst geassocieerd met het element Metaal dat wordt gekenmerkt door de kleur wit, de longen en de dikke darm. Het is in deze tijd van het jaar dat de longen het meest kwetsbaar zijn en worden aangetast door wind, kou en droogte. De longen spelen een belangrijke beschermende rol in ons het lichaam en bepalen het tempo voor de beweging van het hele lichaam.

Voedsel met scherpe smaak en warme eigenschappen

Long Qi (energie) moet worden versterkt om ziekteverwekkers af te weren.
Als onze longen gezond zijn, is ons immuunsysteem sterk, is onze huid stralend en gehydrateerd, is onze stem helder en is onze adem diep.

Voedsel met scherpe smaak en warme eigenschappen

Het meenemen van uien, gember, pepers en paprika’s in maaltijden en gerechten zorgt voor het behouden van een goede interne vochtbalans. Voedsel met scherpe smaken en warme eigenschappen zorgen voor een verbeterde doorstroming van bloed en Qi. Daardoor verbetert uw vochtbalans en kunt uw lichaam warmte beter reguleren. Daarnaast helpt het eten van broccoli om vocht af te voeren en kan het ook het immuunsysteem helpen om schadelijke bacteriën uit de longen te verwijderen.

Voedsel die de longen voeden

Long Qi wordt gevoed door peren, amandelen, bloemkool, waterkastanjes, lotuswortel. Pompoen, honing, (soja)melk en diverse andere zuivelproducten zijn gunstig voor de longen. Indien u veel last heeft van hoesten dient u te minderen met zuivelproducten. Deze zorgen namelijk voor opbouw van slijm in uw longen.

In ons artikel leest u meer over het aanpassen van uw dieet aan de herfst: Gezond de herfst door

Chinese geneeskunde en slaap

De koele nachttemperaturen in de herfst en het eerder donker worden zouden u moeten helpen om te slapen. Maar in werkelijkheid kunnen de kortere daglichturen en de hormonale veranderingen die het in uw lichaam veroorzaakt, zowel uw slaap- als uw wakkere uren beïnvloeden. Het kan tevens effect hebben op uw humeur en energie. Het is mogelijk dat uw lichaam niet synchroon loopt met het natuurlijke ritme van de seizoenen, wat kan leiden tot verstoorde slaappatronen en algemene vermoeidheid. Volgens TCM is slaap het samenspel van Yin en Yang. Wanneer iemand moeite heeft om in slaap te vallen of vaak wakker wordt, dan is er een onbalans. De Chinese geneeskunde kan u hierbij ondersteunen.

Behandelmethoden om uw slaap te bevorderen

Chinese geneeskunde en slaap Nieuwsbrief september 2022

De holistische benadering van TCM probeert de onderliggende factoren aan te pakken en herstelt de balans en harmonie in uw lichaam. Daardoor zult u gauw een normaal en gezond slaappatroon krijgen. Twee belangrijke factoren die de slaap kunnen beïnvloeden zijn stress en angst. Acupunctuur zorgt namelijk ervoor dat het lichaam meer endorfine en melatonine aanmaakt. Beide zorgen voor ontspanning en zijn essentieel voor een goede nachtrust.

Kruidentherapie is een natuurlijke en effectieve aanvulling op acupunctuurbehandelingen. Bepaalde kruiden zorgen namelijk voor een harmonieuze werking van organen. Dit brengt het overactieve lichaamssysteem in een meer rustige toestand, wat leidt tot een goede nachtrust. Naast het verkrijgen van meer energie, zorgt TuiNa-massage ook voor ontspanning en stressvermindering.

Meer over de rol van de Chinese geneeskunde en slaap kunt u hier lezen.

Brandend maagzuur

Een verandering in levensstijl en het eten van andere soorten maaltijden en gerechten in de herfst heeft effect op onze maag en spijsvertering. Veel mensen besteden veel tijd binnen, zijn minder lichamelijk actief en eten in de herfst veel vettig en gekruid voedsel. Al deze factoren leiden tot een langzaam verteringsproces, wat uiteindelijk resulteert in brandend maagzuur. Bij mensen die vaak last hebben van brandend maagzuur kan er sprake zijn van gastro-oesofageale refluxziekte, ofwel GERD. Uw levensstijl speelt een belangrijke rol bij brandend maagzuur. Naast veel zitten en een slechte voeding zijn overgewicht en roken grote boosdoeners.

Acupunctuur en kruidentherapie tegen brandend maagzuur

Acupunctuurbehandelingen voor brandend maagzuur en GERD zijn gericht op het kalmeren van angst en het herstellen van de neerwaartse stroom van Qi (energie). Dit versterkt de maag en de onderste slokdarmsfincter om hun motorische functie te verbeteren. Bovendien zijn er kruidenformules binnen TCM die zorgen voor een goede werking van de interne organen en deze ondersteunen.

Acupunctuur brandend maagzuur AHC-Chen

Kruidenformules voor brandend maagzuur in TCM werken om gezond slijm in de slokdarm te vergroten, verzachtende en genezende schade door maagzuur. Een kruidenformule die hier effectief kan zijn, is San Jiu Wei Tai. Deze kruidenformule reguleert Qi en bevordert de spijsvertering. Lees hier meer over brandend maagzuur.

De behandelingen zijn in staat om uw klachten te verlichten en u een ontspannen gevoel te geven.

Last van hoesten

Chinees voedingsadvies bij hoest

De meest voorkomende symptomen van in de herfst zijn geïrriteerde en tranende ogen, loopneus, verstopte neus, niezen en hoesten. Hoewel er een onderscheid is tussen een allergie en verkoudheid bij deze symptomen, is er sprake van allergie als u er wekenlang last van heeft.

Doordat de longen in het najaar zwaarder worden belast, hebben mensen vaak last van hoesten. Hoestsiroop en keelsnoepjes bieden vaak wel tijdelijke verlichting maar pakken het probleem niet grondig aan.

De omstandigheden in de herfst kan bij sommige mensen leiden tot langdurig hoesten, ofwel chronische hoest. Dit heeft een grote impact op de kwaliteit van uw leven. Een chronische hoest kan namelijk uw slaap onderbreken en u een uitgeput gevoel geven. Ernstige gevallen van chronische hoest kunnen ook braken en duizeligheid veroorzaken.

In TCM duidt hoesten op abnormale Qi-activiteit in de longen en luchtwegen. De longen ademen pure Qi uit de natuur in en ademen de onzuivere Qi uit. Wanneer de Qi-stroom in de longen wordt onderbroken, treden symptomen zoals hoesten op.

Acupunctuur, kruidentherapie en moxatherapie tegen hoesten

Acupunctuur en moxatherapie zijn natuurlijke en niet-medicinale alternatieven voor de behandeling van hoest. Ze zijn ook effectief in de vroege stadia van een hoest, of kunnen samenwerken met andere methoden voor hardnekkige gevallen. Met de juiste puntselectie en stimulerende technieken kunnen de therapieën de Qi-beweging van de longen omleiden en het hoesten stoppen. Kruidentherapie wordt al eeuwenlang gebruikt voor veelvoorkomende klachten zoals hoesten. Het kalmeren en verzachten van de keel en het verdrijven van vocht en slijm in de longen is noodzakelijk. De kruidenformule Er Chen Tang wordt aanbevolen voor het stimuleren van de milt, het drogen van het vocht, het oplossen van slijm en het stoppen van hoesten.

Meer informatie over onze behandelmethoden tegen hoesten vindt u hier.

Met de aanpak van de traditionele Chinese geneeskunde zorgen wij ervoor dat u op een effectieve en natuurlijke manier aan uw gezondheid kunt werken en herstellen.

Wilt u meer weten naar aanleiding van nieuwsbrief september 2022? Uw Chinees geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.