Bijholteontsteking (sinusitis)

Bijholteontsteking acupunctuur

Bijholteontsteking (sinusitis), ofwel voorhoofdsholteontsteking, duidt op een ontstoken en/of gezwollen slijmvlies van de bijholten. Normaliter zijn gezonde bijholten gevuld met lucht. Echter, raken deze verstopt door vocht kunnen zich bacteriën en virussen nestelen. Dit veroorzaakt echter vaak een ontsteking en is aanleiding voor koorts. Bijholten kunnen verstopt raken door:

 • een gewone (winterse) verkoudheid
 • allergische rhinitis, zwelling van de binnenkant van de neus
 • kleine gezwellen aan de binnenkant van de neus, neuspoliepen genoemd
 • een afwijkend septum, wat een verschuiving in de neusholte is.

De bijholteontsteking ervaart men als pijn of druk in het aangezicht en er is sprake van verminderde reuk. Dit gaat vaak ook samen met een lopende neus. De pijn kan tevens voorkomen in tanden of kiezen en kan verergeren bij bukken. Men kan ook een gevoel van koorts, een slechte adem, duizeligheid en moeheid ervaren. De duur van de symptomen is maximaal twaalf weken en gaan in principe vanzelf over, zodat behandeling over het algemeen niet noodzakelijk is. Gewoonlijk nemen de klachten na enkele dagen tot een week spontaan af en verdwijnt eventuele koorts na vijf dagen.

Het volgende kan men in acht nemen om de genezing te versnellen:

 • Gewoon blijven werken of naar school als men zich voldoende goed voelt. Bijholteontstekingen zijn niet besmettelijk.
 • Vermijd vliegen als het kan.
 • Wees voorzichtig en spaarzaam met gebruik van medicatie en sprays. Volg voorschriften op. En zeker niet langer gebruiken dan voorgeschreven.
 • Drink voldoende. Warme verse kruiden-/gemberthee werkt prima.
 • Drink bij voorkeur in deze periode geen alcohol.
 • Gebruik naar wens zo vaak als mogelijk warme kompressen. Dit verlicht de pijn en druk op de bijholten. Wat de genezing bespoedigt.
 • Sporten kan, maar men doet er goed aan zichzelf in acht te nemen bij ongemakken (pijn en druk op voorhoofd en/of borst, duizeligheid, moeite met ademhaling).

Bijholteontsteking (sinusitis) behandelen met acupunctuur

Bijholteontsteking is goed te behandelen met acupunctuur. Over het algemeen neemt men aan dat acupunctuur het zenuwstelsel stimuleert en de afgifte van neurochemische boodschappermoleculen veroorzaakt. De resulterende biochemische veranderingen beïnvloeden de homeostatische mechanismen van het lichaam en bevorderen zo het fysieke en emotionele welzijn. Het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten beïnvloedt de hersenen waarvan bekend is dat ze de gevoeligheid voor pijn en stress verminderen. Het activeren van een 5 tot 7-tal acupunctuurpunten nabij de bijholten opent de luchtwegen en neusholtes. De druk en pijn vermindert daardoor en dit bevordert de genezing.

Kruidentherapie als behandeling

In de huisartsenpraktijk wordt aan ongeveer de helft van de patiënten met rhinosinusitis een antibioticum voorgeschreven, terwijl dat vaak niet nodig is. In lichte vorm helpt het gebruik van een ‘vaporizer’ of een stoombad voor het gezicht. De stoombad mag echter niet te heet zijn. Conform de traditionele Chinese geneeskunde behandeling wordt het gebruik van ‘warme’ en ‘verkoelende’ kruidenpreparaten ook voorgeschreven. Bestaande uit xanthium poeder, magnolia flower, angelica root, field mint en peppermint (warm). En verkoelende: honeysuckle flowers en scutellaria wortel. Dit ter ondersteuning van de acupunctuurbehandelingen en het (langer) voortzetten van de effecten.

Heeft u vragen over bijholteontsteking (sinusitis)? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties