Veelgestelde vragen

Wat is traditionele Chinese geneeskunde?

Traditionele Chinese geneeskunde of Traditional Chinese Medicine (ook afgekort als TCG of TCM) is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan traditionele medische gebruiken uit China, die gedurende duizenden jaren ontwikkeld zijn. Ook wordt het beschouwd als onderdeel van de Oosterse geneeskunde. In de TCM wordt gewerkt met meridianen. Meridianen zijn netwerken van banen waardoor onze energie (Qi), bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam worden verspreid. De Qi, het bloed en de lichaamsvloeistoffen dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. De meridianen maken contact met organen, voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en/of ziektes als gevolg. In normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans relatief eenvoudig terug in evenwicht brengen. In geval van ziekte is het lichaam niet in staat om het evenwicht te herstellen. Chinese geneeskunde gebruikt hoofdzakelijk een methode van analyse en synthese, waaronder de theorie van vijf elementen. Deze bestaat onder andere uit het meridiaan stelsel, yin-yang en andere systemen. De diagnose in de TCM wordt gebaseerd op de volgende vier methoden:

 • Observatie: gelaatskleur, tong-diagnose, nagelafwijking
 • Auscultatie: beluisteren van geluiden in het lichaam
 • Palpatie: het voelen aan de pols
 • Anamnese: het stellen van vragen

Elke behandeling wordt met deze verkregen kennis uitgevoerd om het behandelen en voorkómen van ziekten. Bij traditionele Chinese geneeskunde speelt de tong-diagnose een belangrijke rol. De meridianen en interne organen zijn alle direct verbonden met de tong. De essentie van de organen manifesteert zich hierdoor op de tong. Deze diagnose geeft zowel direct als indirect een indicatie over de toestand van de energie in diverse organen en het orgaansysteem.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de meest bekende discipline onder Chinese geneeskunde. Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden. De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

Doet acupunctuur pijn?

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een teken dat de juiste plek wordt geraakt.

Wat is Cupping?

Cupping ook wel het zetten van ‘koppen’ of ‘bollen’ genoemd. Het zijn glazen bollen, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat ze op de huid blijven zitten. Het helpt onder andere om blokkades op te heffen en de bloedcirculatie te stimuleren.

Wat is TuiNa?

De behandeling is een combinatie van fysieke manipulatietechnieken – Chinese therapeutische massage en acupressuur – en manipulatie van de acupunctuurpunten. TuiNa-massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel. Het vergroot je veerkracht en weerstand, geeft je flexibiliteit en laat spanning en vermoeidheid verdwijnen. TuiNa kan verlichting geven bij diverse fysieke en emotionele klachten, zoals migraine, chronische pijn, spierspanningen, fibromyalgie, spier- en zenuwpijnen, rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen, stress en gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose.

Wat is moxa?

Moxatherapie is een eeuwenoude behandelwijze met zijn wortels in de Traditionele Chinese geneeskunde. ‘Moxa’ is een andere benaming voor bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Van dit kruid wordt een moxa-stick gemaakt. Deze moxa-stick wordt vlak boven de huid gebrand. Een belangrijke eigenschap van moxa is dat het langzaam maar heftig brandt, zodat er veel hitte in een geconcentreerde vorm vrijkomt. Deze hitte voelt weldadig aan op de huid en kan energetische blokkades in de meridianen en acupunten verhelpen, waardoor de doorstroom van levensenergie (Qi) in het lichaam wordt gestimuleerd. Moxatherapie kan preventief ingezet worden voor het voorkomen van allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

Wat zijn Chinese kruiden?

Een kruid of een kruidenformule heeft een heel eigen energetisch beeld, dat past bij het energetisch beeld van de mens die behandeld wordt. De kruiden werken aanvullend en versterkend op de acupunctuurbehandeling. In de kruidengeneeskunde zijn de medicinale middelen ingedeeld naar hun werking. Zo zijn er middelen die tonifiëren (voeden of versterken), slijm oplossen, de spijsvertering of de bloedcirculatie bevorderen. Door de kruiden in bepaalde verhoudingen te combineren, zijn ze voor vele aandoeningen inzetbaar. Ook bij moeilijke behandelbare aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, kunnen kruiden soms tot opmerkelijke verbetering leiden. Bij hoofdpijn werken kruiden op onderliggende oorzaken, zoals verstoring van de hormoonhuishouding of bloedsomloop, of het vasthouden van vocht.

Wanneer naar een acupuncturist?

Door de WHO (World Health Organisation) is in 1979 een lijst opgesteld met gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur als geneeswijze kan worden ingezet. Een lange lijst want acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. In onze praktijk behandelen we veel mensen met oorsuizen, vruchtbaarheidsproblemen, vrouwenklachten zoals zwangerschapsklachten, overgangsklachten, menstruatieproblemen en endometriose. Daarnaast zien wij veel mannen met specifieke mannenklachten zoals erectiestoornissen/impotentie, plasklachten, prostaatklachten en mannelijke onvruchtbaarheid. Verder zien wij ook veel patiënten met hoofdpijn, allergieën, long– en darmklachten, slaapstoornissen, vermoeidheid, burn-out en psychische problemen.

Kunnen kinderen ook behandeld worden?

Ja, ook kinderen kunnen behandelt worden met Chinese geneeskunde, acupunctuur, TuiNa-massage en kruiden. Acupunctuur kent bij kinderen doorgaans een zeer korte verblijfstijd.

Hoe weet je of je bij een goede acupuncturist bent?

Let erop dat een acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging die kwaliteitseisen aan haar leden stelt. Bijvoorbeeld bij Zhong. Dit is een van de grootste en bekendste in Nederland.

Wat zijn de bijwerkingen van acupunctuur?

Er zijn weinig bijwerkingen van acupunctuur behandeling. Een loom gevoel en algehele ontspanning wordt vaak ervaren.

Kun je te veel acupunctuur krijgen?

In China krijgen patiënten vaak iedere dag acupunctuur. Echter, in Nederland is dit niet gebruikelijk. Acupunctuur één a twee keer per week is ideaal tijdens de eerste fase van de behandelserie en dit wordt geleidelijk teruggebracht tot één keer per week, één keer per twee weken, één keer per maand tot eenmaal per drie maanden wanneer er een goed herstel is. Daarnaast komt het voor dat er een onderhoudsbehandeling eens per mand gegeven wordt om een goede gezondheid te behouden.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Afhankelijk van het ziektebeeld moeten we rekenen tussen 1 en 6 behandelingen voordat u effecten merkt. Bijvoorbeeld bij acute pijn merkt u al gelijk na de eerste behandeling verlichting van de pijn. Bij zeer chronische klachten, zoals chronische slapeloosheid vergt het iets meer behandelingen voordat u daadwerkelijke effecten van de behandelingen merkt.

Wij willen graag zwanger worden, maar het lukt niet. Kan acupunctuur hierbij helpen?

Ja, Chinese Geneeskunde en acupunctuur kunnen heel goed ondersteuning bieden bij niet lukken om zwanger te worden. Hier in ons themapagina kunt u alles lezen hoe Traditionele Chinese Geneeskunde, acupunctuur, kan helpen bij vruchtbaarheid (Acupunctuur bij IVF, IUI en ICSI).

Afvallen met acupunctuur. Hoe werkt dat?

Hier in ons themapagina kunt u alles lezen hoe Traditionele Chinese Geneeskunde, acupunctuur, kan helpen met afvallen.

In slaap vallen gaat moeilijk en in de nacht word ik meerdere keren wakker. Kan acupunctuur helpen met mijn slapeloosheid probleem (insomnia)?

Ja, Chinese Geneeskunde, acupunctuur, kan heel goed helpen bij slapeloosheidsklachten (insomnia). Hier in ons themapagina kunt u alles lezen hoe traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur kan helpen bij uw slapeloosheid.

Algemeen

Heb ik een doorverwijzing van de huisarts nodig voor acupuncuur?

Nee, dat is niet nodig.

Kan ik de acupunctuur declareren bij mijn zorgverzekeraar?

Als u een aanvullende verzekering heeft wordt de acupunctuur, gegeven door een Zhong lid geheel of gedeeltelijk vergoed. Raadpleeg hierover uw zorgverzekeraar.

Wat kan ik verwachten als ik voor het eerst een afspraak heb?

De eerste afspraak duurt ongeveer anderhalf uur. Eerst vindt er een gesprek plaats waarbij diverse vragen over uw klachten en uw gezondheid worden gesteld. Vervolgens vindt er een lichaamsonderzoek plaats en tot slot de behandeling. U zal tijdens het gesprek uitleg krijgen over de Chinese geneeskundige visie op uw klacht en de voorgestelde behandeling voor uw persoonlijke gezondheidssituatie. Ook zal worden aangegeven wat u mag verwachten van de therapie, en zullen er eventuele adviezen worden geven over wat u zelf aan uw situatie kunt doen (bijvoorbeeld dieet, sport, emoties).

Indien nodig verwijzen wij u naar een dokter of naar een andere therapeut.

Hoe zijn wij bereikbaar voor u?

Indien u een afspraak wilt maken en/of informatie over onze behandelingen wilt krijgen kunt u ons een WhatsApp-bericht of e-mail sturen. Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Door drukte op de praktijk zijn dit de enige mogelijkheden. Een extra persoon aan de telefoon zal betekenen dat wij onze scherpe tarieven moeten verhogen.

Hoe kan ik me beschermen tegen het corona virus?

In verband het corona virus (COVID-19) verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts indien u onlangs (korter dan 2 weken) in een van de risicogebieden bent geweest en (lichte) verkoudheidsklachten en of koorts heeft. Hier vindt u een lijst met risicogebieden. Indien u aan beide voorwaarden voldoet stel uw bezoek aan ons praktijk uit. Hier vindt u ons protocol voor COVID-19.

Moet ik eigen handdoeken en of strandlaken meenemen voor de behandeling?

Neem, voor uw persoonlijke hygiëne en het besparing van het milieu, uw eigen strandlaken, deken en of handdoeken mee voor de behandeling. Mocht dat niet lukken is het ook geen probleem. Op de praktijk zijn behandeltafel papier aanwezig. 

Wat kost acupunctuur voor kinderen?

Voor volwassenen en kinderen gelden hetzelfde lage tarief bij ons. Bekijk hier onze tarieven.

Wat gebeurt er als ik een lange tijd niet onder behandeling ben geweest?

Bent u langer dan een jaar niet onder behandeling geweest op de praktijk, dan wordt er extra kosten voor een eerste consult (intake) bij u in rekening gebracht. Wij dienen weer tijd te steken in een consult om opnieuw een diagnose bij u uit te voeren. Om uw lichaam en geest gezond te houden is een regelmatig bezoek essentieel.

Traditionele Chinese geneeskunde

Duurt een behandeling traditionele Chinese geneeskunde langer?

Net als bij de westerse geneeskunde is de periode van herstel afhankelijk van individuele voorwaarden. Chronische ziektes hebben een langere behandeltijd nodig. Patiënten met acute ziektes of infecties kunnen in korte tijd herstellen. 

Sommige mensen ervaren na het innemen van tonificerende kruiden symptomen zoals neusbloedingen. Kan men nog steeds tonificerende kruiden innemen? 

De basis behandelingsprincipes van TCM is “Tonificeer bij een tekort ” en “verminderen bij overmaat”. Met andere woorden, tonificatiemethoden wordt alleen in een deficiëntie toestand gebruikt, ongeacht bij een behandeling van een ziekte of om het lichaam in balans te houden. In toestanden van overmate (b.v. acute stadium van een infectie) moet tonificatie met mate worden toegepast.

TCM-tonificatiemethoden worden voornamelijk gebruikt om een ​​bepaalde deficiëntie in het lichaam tegen te gaan. Symptomen variëren afhankelijk van de oorzaak van de deficiëntie, de mate van tekort en de betrokken organen. Tonificerende geneesmiddelen kunnen worden onderverdeeld in 4 typen: (1) aanvullen van Qi (vitale energie), (2) bloed aanvullen, (3) het voeden van de yin en (4) yang aanvullen. Als tonificatie niet op de juiste manier wordt toegepast zal de specifieke tekortkoming niet worden versterkt. Individuen moeten zoete, koude, yin-voedende kruiden nemen om de yin te voeden en de hitte te zuiveren. Maar als integendeel warme en yang-ondersteunende kruiden worden gebruikt zal de hitte verergerd worden en de yin verder uitputten. De situatie zal verergeren doordat de overmatige hitte  het bloed irriteert en neusbloedingen veroorzaakt.

Wat is een “sub-gezondheidstoestand”?

Een “sub-gezondheidstoestand” betekent dat het lichaam ongezond is, maar niet voldoet aan de criteria voor ziekte. Vanuit TCM-perspectief vertoont het lichaam echter al een onbalans van yin en yang, Qi (vitale energie), bloed en de interne organen. Bijvoorbeeld, mensen met chronisch hoofdpijn, duizeligheid of vermoeidheid en waarbij medisch onderzoek niets abnormaal heeft gevonden. 

Individuen met een “sub-gezondheidstoestand” hebben relatief een grotere kans in het ontwikkelen van psychologische of fysiologische ziekten. Binnen de TCM is het essentieel om de “sub-gezondheidstoestand” te voorkomen en te elimineren. Dit “sub-gezondheid” kan behandeld worden door aandacht besteden aan de gezondheidstoestand van lichaam en geest (7 emoties). Ook moet men een goed dieet volgen, regelmatig slapen en voldoende bewegen. 

Ook is het belangrijk om vroegtijdig op te treden bij  een “sub-gezondheidstoestand” en actief zelf iets aan doen. In overleg met uw TCM-arts kan er een op maat gemaakte behandeling voorgeschreven worden. De “sub-gezondheidstoestand” in TCMwordt ingedeeld in de volgende categorieën:

 • stagnatie van lever-Qi
 • slijm- en dampvorming
 • tekortkomingen in het hart en de milt
 • deficiëntie in beschermende Qi (wei Qi) van de long
 • tekortkomingen in de lever en de nieren
 • tekortkomingen in de milt en de nieren

Wat zijn acupunctuur en moxibustie?

Acupunctuur en moxibustie zijn twee verschillende behandelmethoden in TCM. Acupunctuur steekt metalen naalden in bepaalde aangewezen acupunten op de huid en oefent een helende werking uit door verschillende manipulatietechnieken. Moxibustion gebruikt brandende moxa- of moxa-kegels (moxa verwijst naar het Chinese bijvoetkruid) en moxa-lamp boven de huid om bepaalde aangewezen acupunten te verwarmen of te verbranden tot blaarvorming. De gekozen acupunten en locaties zijn afhankelijk van de ziekte. Hierdoor wordt de stroming van Qi op gang gezet en blokkades in de meridianen verwijderd, zodat het lichaam door deze zelfherstellende proces een nieuw evenwicht kan bereiken.

Verschillen: Acupunctuur kan worden gebruikt om een ​​zwakte te versterken of om een ​​overmatige conditie vrij te geven en/of  te verminderen. Door de verwarmende werking van moxibustie is alleen geschikt voor het versterken of verwijderen van verstoppingen. Acupunctuur werkt sneller dan moxibustie; het effect van moxibutie duurt echter langer. Klinisch worden ze vaak samen gebruikt. Soms wordt moxibustie gebruikt om acupunctuur te vervangen in geval van contra-indicatie voor acupunctuur, bijvoorbeeld in het navelstreng gebied.

Kunt u uitleggen over de toxiciteit en bijwerkingen van de Chinese geneeskunde?

De meeste mensen denken dat de Chinese geneeskunde slechts een milde werking heeft en dat je er geen last van krijgt als je het langdurig gebruikt. Dit is absoluut onwaar! Onjuist gebruik van een geneesmiddel kan tot nadelige effecten leiden. Als ginseng bijvoorbeeld wordt gebruikt bij mensen met koorts, huidzweren of obstipatie, worden de symptomen erger. Daarom is het verstandig om professioneel advies in te winnen voordat u Chinese kruiden inneemt.
Er werd aangetoond dat een Chinees kruid, Caulis Aristolochiae Manshuriensis (Guan mu tong), een giftig ingrediënt genaamd arisolochinezuur bevat, dat nierfalen kan veroorzaken.
Voor gecompliceerde gevallen (b.v. reumatoïde artritis) gebruikt TCM enkele giftige kruiden, zoals Radix Aconiti Lateralis Preparata (fu zi) en Radix Aconiti (chuan wu). Om bijwerkingen te voorkomen moet er speciale aandacht moet worden besteed aan de doserings- en bereiding-procedures. Daarom is het belangrijk om de kwaliteit van Chinese kruiden te bewaken. Door de juiste bereiding worden bijvoorbeeld niet-thermisch resistente toxische stoffen afgebroken door het kruid te verhitten/roosteren.

Kunnen TCM-beoefenaars alle ziekte diagnosticeren met behulp van polsdiagnostieken?

Voordat een diagnose kan worden gesteld, moet een uitgebreid overzicht van alle symptomen en tekenen van het lichaam worden gegeven. En de pulse-diagnose speelt een cruciale rol hierbij. Om een nauwkeurige diagnose te stellen wordt in TCM vier diagnosemethoden gecombineerd: (1) observatie – observeer iets ongewoons aan het uiterlijk van de patiënt, tongdiagnose; (2) luisteren en ruiken – luister naar de stem van de patiënt en merk hun geur op; (3) navragen – de patiënt vragen naar hun medische geschiedenis en symptomen; en (4) polsdiagnose (palpatie)- het uitzoeken van de polsslag en de aard ervan, evenals door op de huid, handen, voeten, borst en buikgebieden te drukken om te controleren op pathologische veranderingen.

Een TCM-arts kan diverse en zelfs totaal verschillende voorschriften gebruiken om dezelfde ziekte te behandelen. Hoe kan dit verklaart worden?

Allereerst richt TCM zich op het unieke karakter van elke patiënt bij de behandeling van ziektes, hierdoor wordt de hoeveelheid en inhoud van de gebruikte formules wordt hierop afgestemd.
Ten tweede, TCM beschouw ziektes als een hele reeks van pathologische veranderingen. TCM-beoefenaars behandelen syndroom in plaats van een ziekte. Dit is de zogeheten syndroomdifferentiatie. Syndromen weerspiegelen de stadium van pathologie van een ziekte. Een TCM-syndroom is een complex disharmoniepatroon van tekenen en symptomen die zich in een bepaald stadium van de ziekte manifesteren. Verkoudheid of griep manifesteert zich in verschillende syndromen, zoals wind-koud syndroom, wind-warmte type syndroom of lage weerstand syndroom. Hierdoor worden er verschillende therapeutische strategieën en recepten bij patiënten gebruikt.

Chinese kruiden

Chinese kruiden hebben naar verluidt 4 energieën: koud, koel, warm en heet. Is het voedsel in onze dagelijkse voeding ook op dezelfde manier geclassificeerd?

Medicijnen en voedingsmiddelen hebben dezelfde oorsprong en kunnen beide als medicijn worden gebruikt. Daarom kunnen voedingsmiddelen ook worden geclassificeerd in koude, koele, warme en hete energieën. Het is van belang om de energieën van voedsel te kennen, omdat verschillende energieën op verschillende manieren op het menselijk lichaam inwerken en de gezondheidstoestand beïnvloeden. Als een patiënt lijdt aan koude reuma (de pijn is bijzonder hevig op een koude winterdag) zal het eten van voedsel met warme of hete energie de pijn aanzienlijk verlichten. Of als een persoon lijdt aan huiduitslag wat verergert bij blootstelling aan hitte, is het gunstig om voedsel te eten met koude of koele energie om de symptomen te verlichten.

Hier vindt u een lijst met de thermische eigenschappen van verschillende voedingsmiddelen welke we dagelijks gebruiken.

TCM gebruikt kruiden om ziektes te behandelen, maar niet op basis van hun chemische componenten. Wat is het principe van ziektebehandeling in de Chinese geneeskunde?

Dit is het grootste verschil tussen westerse en Chinese geneeskunde. Over het algemeen richten TCM-behandelingen zich op de algehele toestand van het lichaam, in plaats van een specifiek pathogeen aan te wijzen dat de aandoening kan veroorzaken welk in de westerse geneeskunde gehanteerd wordt. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de focus op het algehele toestand van het lichaam gelegd aan de hand van vastgelegde principes. Ten eerste wordt de aard van ziekte onderverdeeld in yin, yang, extern, intern, koude, hitte, deficiëntie (xu) en overmaat (shi). Deze duiden de locatie van de pathologische veranderingen evenals het verloop van de ziekte aan.

Vervolgens wordt de eigenschappen (energie, smaak, beweging en therapeutische werking op een bepaalde meridiaan) van een bepaald Chinees kruiden om de juiste geneeskrachtige kruiden formules op te stellen. Alle Chinese kruiden hebben een bepaalde energie: koud, heet, warm en koel. Het heeft ook een bijzondere smaak: pittig, zoet, zuur, bitter, zout. Ook hebben kruiden een bepaalde richting eigenschappen, stijgende, dalende, drijvende en zinkende en hun overeenkomstige gerichte meridianen. Het medicinale karakter van stoffen is bepaald door jarenlange opgebouwde ervaringen. Kruiden wordt gebruikt om de zelfgenezende kracht van het lichaam te stimuleren en het lichaam zijn evenwicht te laten hervatten.
De basisprincipes bij het voorschrijven van kruiden zijn “Behandel koud met warmte en warmte met koud”. De tegengestelde eigenschappen van elke Chinese kruiden wordt gebruikt om het lichaam naar een nieuw evenwicht te brengen. Zoals de Shennong Bencaojing (klassieker van kruidengeneeskunde) zegt: ‘Behandel koude ziekten met hete medicijnen en behandel hete ziekten met koude medicijnen.’

Kunnen traditionele Chinese kruiden bijwerkingen hebben en bij langdurig gebruik de gezondheid schaden?

Bij de behandeling van ziektes herstellen Chinese medicijnen het yin-yang-evenwicht van het menselijk lichaam. Alle geneesmiddelen hebben hun eigen specifieke karakter en een zekere mate van toxiciteit. Verkeerd gebruik zal leiden tot extreme energie-overmaat in het lichaam en de yin-yang-balans verstoren. Het is daarom belangrijk om bij gebruik van kruiden alleen onder behandeling van een Chinees geneeskundige te doen.

Wat is het verschil tussen de bittere afkooksels en korrels?

Chinese geneeskunde heeft altijd veel verschillende vormen aangenomen. Deze formules zijn ontwikkeld vanwege hun verschillende verwerkingsmethoden. De meest voorkomende vormen zijn: afkooksel, zachte extracten, pasta’s, korrels, bolussen, poeders, siropen, lotions en tabletten. Bij klinische toepassing zullen de juiste vormen worden voorgeschreven rekening houdend met de aard van de ziekte en de unieke eigenschap van de patiënt. Tegenwoordig wordt vaak korrels en kruidenpoeder gebruikt vanwege het gebruiksgemak en de effectiviteit.

Hoe past de traditionele Chinese geneeskunde de “Vijf Elementen Theorie” toe?

Volgens de Vijf Elementen Theorie kunnen alle dingen worden onderverdeeld in de vijf elementen, metaal, hout, water, vuur en aarde. De vijf yin-organen van ons lichaam (hart, lever, milt, long en nier) komen ook overeen met de vijf elementen op basis van hun biologische aard. TCM maakt gebruik van deze relaties tussen de organen om ziektes te behandelen.
In het geval van deficiënties is het niet alleen van belang om het defecte orgaan te versterken, maar ook om de partner organen te versterken om het herstel te versnellen. Bij de behandeling van bijvoorbeeld lever (hout) tekort wordt ook de nier (water) versterkt om de behandeling te intensiveren. Het idee erachter is dat water hout creëert door planten te bewateren.
In het geval van overmaat is het niet alleen nodig om het specifieke orgaan te verminderen, maar ook om zijn tegen pool te verminderen om de aandoeningen te onderdrukken. Bij het behandelen van bijvoorbeeld overmatig vuur in de lever (hout) zal ook het hart (vuur) onderdrukt moeten worden (hout zorgt ervoor dat vuur groter wordt.

Wat is de meest voorkomende vorm van Chinese kruiden medicijnen?

De meest voorkomende vorm is vloeibaar afkooksel. Chinese kruidenafkooksels worden gekenmerkt door hun snelle opname, gunstige therapeutische resultaten en minimale toxische bijwerkingen. De ingrediënten in de afkooksels kunnen dagelijks worden aangepast, verhoogd of verlaagd, zodat artsen zich kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden en behoeften van de patiënt. Flexibiliteit is een van de belangrijkste redenen waarom deze methode na duizenden jaren nog steeds wordt toegepast.

Nadelen: De vloeibaar afkooksel heeft een intense smaak. Ook het koken van de hiervan neemt ook meer tijd in beslag. Voor het gemak worden deze tegenwoordig vervangen door korrels, poeders, siropen en tabletten.

Wat is de juiste manier om een kruidenafkooksel voor te bereiden?

Net als bij koken is het belangrijk om de juiste stappen te volgen. Een onjuiste voorbereiding kan de beoogde effecten beïnvloeden.
Voeg water toe tot de kruiden licht ondergedompeld zijn; laat voor 20-30 minuten inweken,
hierdoor wordt de inhoud effectief en gemakkelijk geëxtraheerd worden wanneer het gekookt wordt. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag voor de aangegeven tijd. De kruiden en de vloeistoffen worden gewoonlijk ingekookt tot één glas (250 ml). Vervolgens wordt de afkooksel gefilterd. Als de kruiden oververhit of verbrand zijn, moet het hele afkooksel worden weggegooid omdat beschadigde ingrediënten ongewenste effecten kunnen veroorzaken.
De specifieke tijd en warmte die worden gebruikt bij het bereiden van uw afkooksel, worden bepaald door de eigenschappen en aard van de ingrediënten. Om de beste resultaten te bereiken, moet uw arts verduidelijken welk type afkooksel u bereidt, de juiste hoeveelheid water die moet worden gebruikt en hoe lang het moet worden gekookt. Over het algemeen worden verkoudheid en griep of zuiverende afkooksels gedurende 20-30 minuten op hoog vuur gekookt. Tonische of andere afkooksels die rijke kleverige stoffen bevatten, worden gedurende een langere tijd (ongeveer een uur) gekookt op laag vuur en meer water.
Een aardewerken of keramische pot met deksel werkt het beste. Echter ook glazen potten worden gebruikt. Metalen (ijzeren, aluminium en koperen) potten moeten worden vermeden omdat er chemische interactie kan optreden die de oorspronkelijke aard van de ingrediënten kan beïnvloeden.
Water is het beste. In uitzonderingsgevallen kunnen er voor bepaalde soorten afkooksels het gebruik van rijstwijn of een combinatie van water en wijn aanbevolen worden.
Bepaalde ingrediënten moeten vanwege hun bijzondere eigenschappen anders worden bereidt. Deze worden meestal apart verpakt. Zo moeten eerst schelpen en mineralen worden gemalen en afgebroken. Vluchtige en aromatische stoffen zoals pepermunt en Amomum-fruit worden tegen het einde toegevoegd en worden slechts 5 minuten gekookt. Kruiden zoals Biond Magnolia-bloem en Weegbree-zaad moeten in gaas worden gewikkeld, omdat ze het aftreksel troebel maken en de keel irriteren. Dure kruiden zoals ginseng worden apart gesneden en gekookt, zodat hun actieve ingrediënten niet worden aangetast door andere kruiden. Deze afkooksels kunnen samen met andere afkooksels worden ingenomen of afzonderlijk worden gedronken. Honing of maltose moeten moeten aan het eind in het warme afgewerkte afkooksel worden gesmolten. Sommige zeldzame aromatische stoffen zoals musk worden tot poeder vermalen en met een afkooksel of lauw water ingenomen.

Kunnen Chinese kruiden twee keer worden gekookt?

Soms kan dezelfde set ingrediënten twee keer worden gekookt. Bij een tweede keer koken wordt er minder water (ongeveer 500 ml) gebruikt of net genoeg om het oppervlak van de ingrediënten te bedekken. De eerste afkooksel en tweede afkooksel worden vervolgens met elkaar gemengd en in tweeën verdeeld. Een deel voor ‘s ochtends en de andere ’s avonds.
Medicinale kruiden met een sterke smaak en die met een versterkend effect kunnen meestal opnieuw worden gekookt. Om de meeste actieve ingrediënten te extraheren, wordt aangeraden om de medicinale resten eruit te scheppen en ze in een stuk doek (neteldoek) te wikkelen en de vloeistof eruit te persen, zodat de actieve ingrediënten volledig worden benut en niet worden verspild. Geneesmiddelen voor de behandeling van griep zijn bijvoorbeeld niet geschikt om opnieuw te koken. Dit komt omdat de actieve ingrediënten van dit medicijn zoals pepermunt en Amomum-fruit gemakkelijk kunnen verdampen. Als u uw afkooksel “overkookt”, kunt u het beter niet drinken omdat de chemische aard van het geneesmiddel waarschijnlijk is veranderd.

Kunt u uitleggen wat toxiciteit in de Chinese geneeskunde betekent?

De meeste Chinese kruiden zijn echter veilig als ze worden toegepast op basis van syndroomdifferentiatie, de juiste bereiding en met de juiste dosering voor de juiste tijdsduur.
Traditioneel worden Chinese geneesmiddelen onderverdeeld in drie categorieën: die met zware toxiciteit, geringe toxiciteit en geen toxiciteit. De Chinese Geneeskunde Raad van Hong Kong verklaarde in 1996 dat er 31 soorten krachtige / giftige Chinese kruidengeneesmiddelen zijn. Volgens de Chinese medicinale farmacologie zijn ernstige toxische gevolgen coma, misselijkheid, gevoelloosheid in de mond en in de ledematen. Deze worden veroorzaakt door geneesmiddelen zoals gif van gedroogde padden, onverwerkt crotonfruit en cinnaber. Geneesmiddelen met geringe toxiciteit (zoals abrikozenzaden en ginkgo-noten ) kunnen bij gebruik in hoge doseringen milde ademhalingsmoeilijkheden, abnormale hartslag en duizeligheid veroorzaken. Geneesmiddelen zonder toxiciteit zijn mild van aard en hebben minder snel bijwerkingen.

Hebben de Chinese kruiden altijd een bittere smaak?

Nee. Simpel gezegd, de smaken van de Chinese geneeskunde zijn onderverdeeld in vijf categorieën. De “vijf smaken” zijn: scherp of heet (ephedra, pepermunt en mandarijnenschil), zoet (zoethout, kudzu-wortel, astragalus-wortel), zuur (frambozenfruit en gerookte pruim), bitter (paardebloem en wilde chrysanthemum) en zout (schelpdier en zeewier). Er is een nauw verband tussen smaken van het kruid en de effectiviteit ervan.

1. Prikkelende kruiden verspreiden en versterken de stroom van Qi (vitale energie) en bloed, zoals bij spijsverterings- of emotionele problemen.

2. Zoete kruiden hebben een versterkend eigenschappen. Deze kunnen worden gebruikt om acute aandoeningen te verlichten.

3. Zure kruiden hebben samentrekkende, consoliderende en blokkerende eigenschappen. Die kunnen worden gebruikt om aandoeningen zoals overvloedig zweten, incontinentie en spermatorroe te stoppen.

4. Bittere kruiden hebben verkoelende en zuiverende eigenschappen. Hierdoor zijn de meeste voorgeschreven kruidenthee voor koorts bitter van smaak.

5. Zoute kruiden verzachten en lossen de stagnatie op. Het kan verstoppingen onderdrukken. Kruiden in deze categorie worden gebruikt voor aandoeningen zoals tumoren, buikmassa of vochtretentie.

Kan Chinese kruiden verkeerd worden gebruikt?

Chinese kruiden kunnen net als reguliere medicatie ook verkeerd gebruikt worden. Als de dosering onjuist is of verkeerd wordt geconsumeerd kan dit leiden tot vergiftiging en zelfs de dood in zeer extreme gevallen. Sommige Chinese medicijnen zijn extreem sterk en bevatten giftige ingrediënten. Als de constitutie van het lichaam en de aard van de ziekte niet duidelijk worden begrepen en het geneesmiddel willekeurig wordt toegepast, kan de ziekte verergeren of tot andere gezondheidsproblemen leiden.
Het meest buitengewone kenmerk van TCM is diagnose en behandeling op basis van syndroomdifferentiatie. Wanneer het syndroom van een specifieke ziekte wordt vastgesteld, wordt het juiste medicijn voorgeschreven. Kies voor uw behandelingen altijd voor een geregistreerde behandelaar.

Wat is de beste manier om een eigen Chinees medicijn te kiezen?

Bij het kiezen van een gepatenteerd Chinees medicijn is het belangrijk dat het gekozen medicijn geschikt is voor uw specifieke gezondheidsbehoefte. De beste manier is om advies te vragen bij een traditioneel Chinees geneeskundige of de fabrikanten van het geneesmiddel voordat u het geneesmiddel inneemt. Daarnaast moet u het etiket altijd zorgvuldig lezen. Hoewel verschillende medicijnen dezelfde kruideningrediënten bevatten, moet men altijd een product kopen dat is gemaakt door een gerenommeerde fabrikant. Aangezien de bereiding van Chinese kruidenproducten afhankelijk is van speciale vaardigheden, kan een verschil in fabricage subtiele verschillen in effecten hebben.

Kunnen Chinese en westerse geneesmiddelen samen worden ingenomen?

Zowel TCM-artsen als westerse artsen zijn het er mee eens dat meeste westerse medicijnen en Chinese geneesmiddelen niet gelijktijdig mogen worden gebruikt. Informeer altijd bij uw behandelaar. Sommige chemische elementen in Chinese geneesmiddelen kunnen reageren met westerse medicijnen. Het samen gebruiken van beide kan ook de werkzaamheid van beide geneesmiddelen beïnvloeden en hun interactie kan toxische effecten veroorzaken die de gezondheid in gevaar kunnen brengen. Men moet ongeveer 1 uur wachten tussen het gebruik van deze verschillende soorten medicijnen. Raadpleegt eerst een arts voordat u geneesmiddelen inneemt.

Werkt TCM met gestandaardiseerde doseringen?

Het Hong Kong Department of Health heeft in samenwerking met de Chinese University of Hong Kong en de Hong Kong Baptist University standaarden ontwikkeld voor veelgebruikte kruiden. Artsen zullen tijdens hun consulten in het algemeen de aanbevolen dosering opgegeven in de farmacopee overwegen als basis. Als variaties in de kruidenkwaliteit en de individuele toestand van een persoon in beschouwing wordt genomen kunnen artsen echter enigszins afwijken van de aanbevolen dosering.

Waar van zijn Chinese medicijnen van gemaakt?

Chinese medicijnen kunnen van alles zijn. Planten (kruiden) vormen echter het grootste deel daarvan, gevolgd door dierlijke producten en vervolgens mineralen. Met planten (kruiden) wordt er bedoeld grassen, wortels, stengels, bladeren, bloemen, schorsen en fruit. Dierlijke producten bestaan uit insecten, vissen, schelpen, wormen en dieren, terwijl mineralen uit gips, realgar en zwavel bestaan.

Hoe worden Chinese medicijnen ingenomen?

Traditioneel worden Chinese kruiden in water gekookt. Nadat het residu is verwijderd blijft er een eindproduct over dat afkooksel wordt genoemd. Andere vormen van Chinese medicijnen zijn onder anderen bolussen, poeders, pasta’s, pillen, capsules, tabletten, korrels, siropen en ook vloeistoffen voor injectie etc.. De Chinese medicijnen worden aangepast aan de individuele behoeften van elke patiënt.

Wat zijn de “vier naturen” en de “vijf smaken”?

De “vier naturen” van de Chinese geneeskunde zijn “koud, koel, warm en heet”.Oftewel de thermische eigenschappen. De vijf smaken zijn “zuur, bitter, zoet, pittig heet en zout”. Volgens de TCM hebben deze eigenschappen verschillende effecten op specifieke organen of meridianen. Door hete en pittige kruiden zoals gember en ui gaan men zweten. Zoet smakende kruiden zoals rode dadels en pilose asiabell-wortel hebben een tonificerende effect. Mensen met een droge keel en/of een bittere smaak in hun mond hebben overmatige hitte in hun lichaam. Voor overmatige hitte in het lichaam dient men kruiden te gebruiken die relatief koud en koel van eigenschap zijn om de hitte te neutraliseren. Mensen die vaak last hebben van interne kou moeten kruiden innemen die relatief warm en tonifiërend zijn.

Wat zijn de stijgende (Liftend), dalende, drijvende en zinkende effecten van TCM-medicijnen?

Deze verschillende effecten weerspiegelen de werkingen van Chinese medicijnen. “Liftend” effect zorgt ervoor dat de geneeskrachtige eigenschappen van het onderste gebied naar het bovenste gebied bewegen. “Dalend” effect zorgt ervoor dat de geneeskrachtige eigenschappen afdalen naar de lagere delen van het lichaam. “Zwevende” effect drijft de geneeskrachtige eigenschappen aan om de verschillende delen van het lichaam te bereiken of om van boven naar beneden te bewegen, terwijl een “zinkend” effect betekent consolideren en beperken waardoor het urineren en ontlasting faciliteren wordt gemaakt. Verschillende ziekten hebben verschillende eigenschappen (naar boven, naar beneden, naar buiten toe en naar binnen bewegen) en hierdoor worden er medicijnen gebruikt die aan de aandoeningen van deze ziekten kunnen voldoen of hun symptomen kunnen verbeteren of elimineren. Bijvoorbeeld, bij influenza (verkoudheid) is de positie van de ziekte aan de bovenkant en aan de buitenkant, hierdoor is het passend om medicijnen te gebruiken die stijgende en verspreidend aard hebben (zoals ephedra (Mahuang) en kaneel (GuiZhi)).In dit geval mogen geneesmiddelen met een dalende en zinkende aard niet gebruikt worden.

Wat wordt bedoeld met “medicijnen voorschrijven volgens meridianen”?

Door het toepassen van medicijnen volgens de meridianen wordt de positie waar de medicijn het meeste effect zal hebben aangetoond. Medicijnen worden gegroepeerd naar hun aard. Meridianen zijn verschillende interne organen (lever, hart, milt, longen en nieren) die met elkaar verbonden zijn door energiekanalen .
Sommige medicijnen werken op slechts één meridiaan, maar andere kunnen op meerdere meridianen tegelijk effect hebben. Het matchen van medicijnen met meridianen verhoogt de werking van de medicijn. De meridianen en de inwendige organen zijn onderling met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar biologisch. Hierdoor is het noodzakelijk om deze relatie tussen de meridianen en de inwendige organen in overweging te nemen bij het voorschrijven van kruiden. De meeste TCM-beoefenaars schrijven geneesmiddelen (kruiden) voor die effect hebben op meer dan één meridiaan.

Hoe werken verschillende kruidencombinaties samen in TCM?

Kruidengeneesmiddelen kunnen elkaar aanvullen en versterken in bepaalde combinaties:

 1. Wederzijdse versterking leidt tot een synergie-effect wanneer twee geneesmiddelen van vergelijkbare aard gelijktijdig worden gebruikt. Als Rhizoma Anemarrhenae (Zhi Mu) en gips samen worden gebruikt wordt het effect van warmteafvoer versterkt.
 2. Wederzijdse hulp betekent dat het belangrijkste ingrediënt van een recept wordt versterkt door andere aanvullende geneesmiddelen, bijvoorbeeld wanneer Rhizoma Coptidis (Huang Lian) wordt gebruikt voor de behandeling van dysenterie, kan Radix Aucklandiae (Mu Xiang) helpen de stoelgang te verzachten en buikpijn te verhelpen.
 3. Wederzijdse onderdrukking helpt de toxiciteit van een medicijn te verminderen. Zo kan de toxiciteit van Fructus Crotonis (Ba Dou) worden verminderd door mungbonen.
 4. Wederzijdse terughoudendheid treedt op wanneer twee geneesmiddelen samen gecombineerd de toxiciteit van elkaar remmen, bijvoorbeeld ginseng en Faeces Trogopterorum (Wu Ling Zhi).
 5. Wederzijdse afkeer betekent dat wanneer twee medicijnen samen worden gebruikt, het genezende effect van het ene medicijn wordt geremd door het andere, zoals het versterkende effect van ginseng kan worden geremd door radijszaden.
 6. Wederzijdse onverenigbaarheid betekent dat bepaalde geneesmiddelen in combinatie tot nadelige effecten kunnen leiden. Zoethoutwortel bijvoorbeeld verhoogt de toxiciteit van Flos Genkwa(Yuan Hua).
 7. Enkel gebruik verwijst naar medicijnen dat alleen wordt gebruikt om zijn eigen specifieke actie uit te oefenen, b.v. ginseng gebruiken om oer-qi (Yaun-Qi) aan te vullen.
  Deze contra-indicaties zijn niet absoluut en dienen alleen ter referentie. In de praktijk baseren TCM-beoefenaars hun voorschriften echter op deze principes.

Wat is het “medicinale geleidende effect” in kruidenrecepten?

In TCM wordt het “medicinale geleidende effect” bedoelt wanneer het algehele werking van het geneesmiddel vergroot wordt, door het focus te leggen op specifieke meridianen, de vermindering van toxiciteit en verbetering van de smaak.

 1. Harmoniseren en versterken de werking van het medicijn: bij griep van het type wind-hitte (hoge koorts en dorst) worden bamboeblad en rietwortelstok gebruikt. Deze twee kruiden samen kunnen van de verwijdering van hitte versterken en dan de koorts verlagen.
 2. Geneesmiddelen begeleiden tot specifieke meridianen: als de pijn zich in de onderste ledematen en voeten bevindt zou de achyrantheswortel (Niu Xi) andere kruiden kunnen leiden naar de pijnlijke plek.
 3. Vermindering van toxiciteit van geneesmiddelen: Mylabris (Ban Mao) wordt gewoonlijk gebruikt om leverkanker te behandelen, maar dit insect ook zeer giftig is. Mungbonen zouden worden gebruikt om deze schadelijke effecten te voorkomen.
 4. Verbetering van de smaak: de frisse geur (vissige geur) van sommige dierlijke producten kan worden weggenomen door toevoeging van gierstwijn. Ingrediënten zoals honing, moutsuiker en suikerrietsap worden over het algemeen gebruikt om medicijnen smakelijker te maken.

Waarom wordt Chinese kruiden op verschillende manieren bereid?

Chinese kruiden medicijnen worden verschillend bereid om:
• Toxiciteit en bijwerkingen verminderen / elimineren
• Veranderen/verbeteren van de aard van het geneesmiddel en hierdoor de genezende effecten te verhogen
• Veranderen/versterken van de speciale effect van geneesmiddelen
• Om het mengen te vergemakkelijken zodat deze tot verschillende vormen gemaakt kunnen worden
• Om de zuiverheid van de medicinale kruiden te behouden
• Vergemakkelijkt opslag en de consumptie

Hoe worden de kwaliteiten van Chinese medicinale kruiden bepaald?

Over het algemeen zijn de medicinale kruiden die in het wild groeien van betere kwaliteit dan die door de mens gekweekt worden. De groeiomgeving van de kruiden en de aard van de grond beïnvloeden effectieve ingrediënten van de medicinale kruiden. Verder zijn de grootte, vorm, kleur, textuur en smaak van medicinale materialen factoren die de kwaliteit van een Chinees medicijn bepalen.

Hoe moeten Chinese medicinale kruiden bewaard worden?

Als Chinese kruiden niet goed bewaard worden kan dit de effectiviteit beïnvloeden. Dit wordt gemanifesteerd door bepaalde fysieke veranderingen zoals kleurverandering. Wormbesmetting en schimmel kunnen ook optreden als het kruiden zijn opgeslagen op een plaats met een relatief hoge temperatuur en vochtigheid (> 70%) of als de medicinale kruiden een relatief hoger watergehalte hebben. In een dergelijke situatie kunnen medicinale materialen ook hun essentiële oliën verliezen. Om te voorkomen dat uw Chinese kruiden medicijn zijn werking verliest moet deze geplaatst worden in een een droge, goed geventileerde en donkere plaats. Een koele opslagplaats kan de kans op schimmel- of parasiet besmetting verkleinen.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.