Dang Gui (当归)

Dang Gui (当归)

Dang Gui (当归), ofwel engelwortel (Radix angelicae sinensis) is een bekend bloed- tonificeren kruid dat vooral goed is voor vrouwen. De Chinese naam Dang Gui betekent “behoort terug te keren“. Als u eenmaal het aroma van de Angelica-wortel hebt geroken, vergeet u het waarschijnlijk nooit meer. Het kenmerkende aroma is voornamelijk te danken aan de vluchtige olie in de wortel.

De vruchtbaarheid bevorderen

In het oude China gebruikten vrouwen het kruid om de vruchtbaarheid te bevorderen, omdat men het dragen van nakomelingen als een belangrijke taak zag. Als hun echtgenoten lang waren reizen konden vrouwen zich thuis klaarmaken voor de zwangerschap. Zo werd Dang Gui een teken van een verliefde vrouw die wacht op de terugkeer van haar man.

Dang Gui (当归) tijdens de zwangerschap

Dang Gui wordt gebruikt voor de behandeling van buikpijn, diarree, een rusteloze foetus en lage rugpijn tijdens de zwangerschap. De conventionele geneeskunde beschouwt zwangerschap echter als een contra-indicatie voor het gebruik van engelwortel vanwege de effecten op de gladde spieren van de baarmoeder, wat kan leiden tot een miskraam. Het mag dus alleen tijdens de zwangerschap worden gebruikt indien aanbevolen door een ervaren TCM-arts.

Bij bloedtekort en bloedstagnatie

Dang Gui is volgens de TCM-theorie zoet, scherp, bitter en warm. Het komt de hart-, lever- en milt kanalen (meridianen) binnen. Is goed voor het versterken van bloed, het stimuleren van de bloedsomloop en het verlichten van pijn. Het kruid is daarom vooral nuttig bij het behandelen van bloedtekorten en bloedstagnatie. Enkele veel voorkomende symptomen van een bloedtekort zijn bloedarmoede, een bleke huid, broze nagels, droog haar, duizeligheid, wazig zicht en hartkloppingen. Men beweert ook ook dat het goed is voor menstruatiestoornissen veroorzaakt door een bloedtekort of bloed- en Qi-stagnatie.

Volgens TCM is voldoende bloedtoevoer belangrijk voor de gezondheid van vrouwen. Bloed wordt geregeerd door het hart en een gezond hart wordt zichtbaar in het gezicht. Het nemen van Angelica-wortel helpt om voldoende bloed in het lichaam te behouden, wat individuen roze wangen geeft, waardoor ze er gezonder uitzien. Angelica-wortel schijnt ook nuttig te zijn voor pijnlijke menstruatie (dysmenorroe) en menopauze die wordt geassocieerd met een bloedtekort. Het kruid, in combinatie met andere, kan helpen bij het verlichten van vasomotorische symptomen die verband houden met de menopauze, zoals opvliegers, transpiratie en koude rillingen.

Dang Gui (当归) bij menopauze en wegblijven menstruatie

In één onderzoek werd gemeld dat een kruidenmengsel dat Angelica-wortel, paeonia lactiflora-wortel, ligusticum wortelstok, atractylodes wortelstok, alismatis wortelstok en sclerotium poria bevat, menopauzale stoornissen vermindert tot wel 70 procent. De TCM-arts beveelt het gebruik van Dang Gui als de menstruatie wegblijft. Hierbij een receptje hoe het te bereiden. Bedek 15 gram Dang Gui-wortel en acht rode Chinese dadels met water. Laat 30 minuten sudderen en serveer warm.

Hoewel Angelica-wortel uitstekende gezondheidsvoordelen biedt voor gezonde personen met een licht bloedtekort, is voorzichtigheid geboden als andere ongemakken zoals opvliegers, donkergele urine, obstipatie of diarree worden ervaren vóór of na het innemen van het kruid. Als u deze symptomen heeft, raadpleeg dan een TCM-arts over welke kruidencombinaties met Dang Gui geschikt zijn om een ​​gezond evenwicht in het lichaam te behouden.

Eigenschappen en gebruik van Dang Gui

Categorie: Kruiden die het bloed versterken

Eigenschappen
Smaak: Zoet, acrid (scherp) en bitter
Temperatuur: Warm
Meridiaan: Hart, Lever en Milt

Dosering poeder:
Poeder: 3-15 gr

Contra-indicaties
• Voorzichtigheid bij diarree of opgezette buik als gevolg van vocht obstructie
• Gecontra-indiceerd bij Yin-deficiëntie met hitte tekens
• Gecontra-indiceerd als er geen duidelijke zwakte in het systeem is
• Gecontra-indiceerd als Wind-koude niet is verdwenen

Interacties met kruiden/geneesmiddelen
• Gelijktijdig gebruik met warfarine (Coumadin) kan de effecten van warfarine versterken. Dit kan voorkomen bij andere anticoagulantia, waaronder heparine, enoxaparine (Lovenox) of bloedplaatjesremmers, waaronder aspirine, dipyridamol (Persantine) en clopidogrel (Plavix).

Verdere gebruik
1. Het hoofd – Caput Radicis Angelicae Sinensis Dang Gui Tou is het meest versterkende onderdeel, maar minder effectief bij het activeren.
2. De staart – Extremitas Radicis Angelicae Sinensis Dang Gui Wei is het minst versterkend maar het meest activerend.
3. Het lichaam – Corpus Radicis Angelicae Sinensis Dang Gui Shen is meer versterkend dan activerend.
4. Meestal wordt de hele wortel gebruikt.
5. Het stopt krampen.
6. Het ontgift het bloed.
7. Het wordt beschouwd als het allerbeste vrouwenkruid omdat het bloed reguleert en de voortplantingsorganen voedt.
8. Het wordt in bijna elke formule gebruikt voor het voeden van bloed, het activeren van bloed, het verbeteren van de huid, het reguleren van de menstruatie en het behandelen van buikpijn.
9. Westerse kruidkundigen vinden dat het niet tijdens de zwangerschap mag worden gebruikt, maar het is een onderdeel van bijna alle formules om een ​​miskraam te voorkomen en het bloed te voeden als er zwakte is tijdens de zwangerschap.
10. Dang Gui was effectief bij de behandeling van door scopolamine en door cycloheximide geïnduceerd geheugenverlies.
11. Dang Gui behandelt door acetaminophen veroorzaakte leverschade.
12. Dit kruid is geschikt voor alle omstandigheden met betrekking tot stasis, droogte, tekort of kou.
13. Het kan worden gebruikt voor bloedgebrek met warmte omdat het bloed genereert en Yin verrijkt, waardoor de warmte wordt verminderd.
14. Het heeft een stimulerend en ontspannend effect op de baarmoeder en verhoogt de oestrogeen- en progesteronspiegels.
15. Drooggebakken Rx. Angelicae Sinensis Chao Dang Gui vermindert het oliegehalte en maakt het minder geschikt om de darmen te bevochtigen en is geschikt voor gynaecologische patiënten met diarree.
16. Wijn Gebakken Rx. Angelicae Sinensis Jiu Chao Dang Gui heeft een iets sterkere vochtinbrengende eigenschap van de darm en is geschikt voor bloedstasis met bloedgebrek.
17. Aard Gebakken Rx. Angelicae Sinensis Tu Chao Dang Gui vermindert het oliegehalte en leidt het rechtstreeks naar de milt en de maag. Het wordt gebruikt om bloed te versterken bij patiënten met diarree of dunne ontlasting.
18. Met azijn gebakken Rx. Angelicae Sinensis Cu Chao Dang Gui wordt niet vaak gebruikt. Het komt in de lever, is zuur en houdt daardoor het bloeden tegen.
19. Verkoolde Rx. Angelicae Sinensis Dang Gui Tan stopt het bloeden terwijl het de bloedstasis vermindert en wordt vaak gebruikt.
20. Dang Gui en Rx. Paeoniae Alba Bai Shao voedt zowel bloed als verlicht pijn. Dang Gui ontgrendelt, verspreid, draineert en smeert de darmen terwijl Bai Shao Yin samentrekt om interne wind te blussen en zweten te stoppen en het lever bloed te voeden om de lever te verzachten om pijnlijke krampen en andere pijn in de flanken en buik als gevolg van leveraandoeningen te verlichten.
21. Dang Gui en Caulis Spatholobi (Ji Xue Teng) tonificeren en stimuleren bloed, stop pijn en reguleren de menstruatie. Dang Gui tonifieert en stimuleert het bloed en bevochtigt de darmen terwijl Ji Xue Teng het bloed primair stimuleert en secundair tonifieert, de collaterals stimuleert en pezen kalmeert om Wind-Damp Bi te behandelen.

Werking en indicaties

Tonifieert het bloed en reguleert de menstruatieBloedgebrek, vooral wanneer het het hart en de lever aantast met een bleke, as-grauwe teint, glansloos nagels, oorsuizen, wazig zicht en hartkloppingen
Bloedgebrek geassocieerd met onregelmatige menstruatie, amenorroe en dysmenorroe
Stimuleert en harmoniseert het bloed en verspreidt koude (stopt pijn als gevolg van bloedstasis)Bloedstasis veroorzaakt buikpijn en karbonkels (puisten) en pijn als gevolg van bloedstasis door traumatisch letsel, vooral in combinatie met een deficiëntie-koude (koud gevoel)
Postpartum menstruatie
Zwangerschap (voorzichtig gebruiken)
Bloedgebrek met chronische Wind-Damp-Bi
Bevochtigt de darmen en ontgrendelt de darmenDroge darmen als gevolg van bloedgebrek
Vermindert zwelling, verdrijft etter, bevordert spier(weefsel)aangroei en verlicht pijnZweren en abces (Chuang Yung), intern en topisch
Stopt hoesten en behandelt kortademigheidBijkomend gebruikt voor hoesten

Wilt u meer weten over Dang Gui (当归) of hoe Chinese kruidentherapie uw klachten of aandoening kan verhelpen, neem dan gerust contact met ons op.