Dang Shen (党参)

Dang Shen (党参)

Dang Shen (党参), ofwel Pilose asiabell wortels (Radix Codonopsis) verwijst naar de verse of gedroogde wortel van de plant codonopsis pilosulae. Het is een meerjarige inheemse (perennial native) naar het vasteland en is er in overvloed in de provincie Sham. Zijn Chinese naam, Dang Shen is gedeeltelijk afgeleid van de belangrijkste bron van oorsprong, Shangdarg (clang), en lijkt qua uiterlijk op ginseng (shen). Lange tijd werd het kruid ook beschouwd als een soort ginseng.

Pas in de 16e eeuw ontdekte een herbalist genaamd Li Shizhen dat de oorspronkelijke soort panax-ginseng niet langer verkrijgbaar was. Dus mensen gebruikten codonopsis pilosulae. Sindsdien is het een erkend kruid geworden in TCM. Pilose asiabell-wortel is gekwalificeerd als Qi-tonifiërend in kruid in TCM. Het staat ook bekend als “arme mans Ginseng”, omdat het vaak wordt gebruikt als een goedkoper en vervanging voor ginseng. De wortel heeft vergelijkbare maar zwakkere eigenschappen voor ginseng. Dus het is geïndiceerd voor mildere gevallen van Qi-tekort gekenmerkt door uw kortademigheid, algemene zwakte, vermoeidheid en zweten.

De werking van Dang Shen (党参)

Het tonifieert de long- en milt stelsels door hun transport- en transformatiefuncties te stimuleren. Milt zwakte leidt tot vermoeidheid, lage eetlust en losse stoelgang. Het verlichten van de symptomen kan door de pilose asiabell-wortel samen met de grote kop atractylocles wortelstok, pona en zoethoutwortel. Longzwakte leidt tot kortademigheid, een zwakke stem en hoesten. Daarom kan de wortel gecombineerd met astragalus. schisandra en tatarian aster wortel. Pilose asiabell-wortel versterkt ook het metabolisme en bevordert de bloedproductie. Net zoals ginseng, is het een adaptogeen dat het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan stress kan versterken en reguleren, en het is een veelgebruikt ingrediënt in middelen tegen veroudering.

Reguleren van de stoelgang

Studies op het vasteland hebben de voordelen ervan laten zien bij het reguleren van de stoelgang, voorkomen van maagzweren en het verbeteren van de immuniteit en mentale functie.

Toepassing als recept

Pilose asiabell-wortel komt vaak voor in Chinese recepten voor medicinale voeding. Kippensoep bijvoorbeeld gaat goed samen met pilose asiabell-wortel (15gram), astragalus (15gram) en lotuszaad (30 gram) als een Qi tonicum.

Bij klinische toepassingen zijn geen ongewenste bijwerkingen gemeld. Er is echter wel voorzichtigheid geacht wanneer koorts aanwezig is.

Wilt u meer weten over Dang Shen (党参) of hoe Chinese kruidentherapie uw klachten of aandoening kan verhelpen, neem dan gerust contact met ons op.