San Qi (三七)

San Qi (三七)

San Qi (三七), ofwel notoginseng (Tian Qi) is een bekend kruid voor het bevorderen van de bloedcirculatie, het verlichten van zwelling en het verlichten van pijn bij traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Het wordt beschouwd als een mild kruid en kan door de meeste mensen worden gebruikt om de bloedcirculatie te bevorderen. Er wordt gezegd dat het ideaal is voor mensen met pijn door een syndroom dat bekend staat als gestold bloed.

Voor pijnverlichting

Bestaande en potentiële risico’s verbonden aan sommige westerse medicijnen hebben ertoe geleid dat consumenten naar alternatieve remedies voor pijnverlichting hebben gekeken. TCM heeft veel therapieën die kunnen helpen. Misschien wel het meest erkend voor pijnverlichting is acupunctuur, maar bepaalde kruiden staan ​​ook bekend om hun pijnstillende werking mogelijkheden. In de TCM-theorie is pijn het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Dit betekent niet dat er een bloed blokkering of ernstige bloedsomloop ziekte is, maar dat de bloedstroom iets langzamer is. TCM-beoefenaars zullen vaak de bloedcirculatie bevorderen om pijn te verlichten.

Hierdoor is het een hoofdingrediënt in verschillende medicijnen. Yunnan Baiyao is bijvoorbeeld een patent medicijn dat in veel Chinese huishoudens voorkomt. Dit wordt veel gebruikt voor verwondingen waarbij sprake is van zwelling, gevoeligheid, blauwe plekken en bewegingsbeperking. Het wordt ook gebruikt voor zwelling en pijn door een slechte bloedsomloop, spierpijn en reuma gewrichtspijn. Er zit een verhaal achter het gebruik van dit kruid.

Verhaal over San Qi (三七)

San Qi (三七) in het Chinees vertegenwoordigt het getal drie ‘San’ en het getal zeven ‘Qi’ dus het staat bekend als de drie-zeven wortel. De reden hiervoor is een verhaal dat kwam van een oude dokter die een kleine jongen ontmoette die een grote hoeveelheid van een enkel kruid droeg. De dokter had dit kruid nog nooit gezien en vroeg de jongen hem erover te vertellen. De jongen zei dat het een geweldig kruid was dat het gebroken been van zijn kleine broertje genas. Hij vertelde de dokter hoe hij het op een dag ontdekte toen hij een groep apen naast zijn huis zag spelen. Ze waren erg vervelend, dus gooide hij een mes naar ze. Het mes deed hen geen pijn, maar sneed een nabijgelegen wijnstok af. Een paar dagen later merkte de jongen op dat de gebroken wijnstok weer werd samengevoegd.

Om het mysterie hiervan op te lossen, sneed hij de wijnstok opnieuw en keek er elke dag naar. Hij zag hoe de apen leider een beetje van het kruid uit groef en op de wortel ervan kauwde. Vervolgens legde de aap de gekauwde wortel op het gebroken deel van de wijnstok. Nadat de apen waren vertrokken, controleerde de jongen de wijnstok en ontdekte dat de wijnstok nooit gebroken leek te zijn. Hij bracht de wortel mee naar huis voor zijn broer wiens been nog nooit goed was genezen. Na verschillende behandelingen kon zijn broertje weer rennen en springen. De dokter vroeg de naam van de jongen, San Qi, genoemd naar zijn geboortedatum 7 maart.

Eigenschappen en gebruik van San Qi

Categorie: Kruiden die bloed het reguleren: kruiden die bloeding stoppen (hemostatica)

Eigenschappen
Smaak: Zoet en iets bitter
Temperatuur: Warm
Meridiaan: Lever, Maag en (Dikke darm)

Dosering poeder:
Afkooksel: 2-10 gr
Pillen en poeders: 1-3 g tot 3 keer per dag
Ernstige bloeding: 3-6 g tot 3 keer per dag

Contra-indicaties
• Gecontra-indiceerd voor mensen zonder stasis
• Gecontra-indiceerd voor mensen met bloedgebrek
• Gecontra-indiceerd voor mensen met bloedspuwing of epistaxis als gevolg van bloed hitte
• Wees voorzichtig tijdens de zwangerschap
• Wees voorzichtig met Yin-deficiëntie

Interacties met kruiden/geneesmiddelen
• Wees voorzichtig bij patiënten die anticoagulantia gebruiken zoals heparine, warfarine (Coumadin) en enoxaparine (Lovenox) of plaatjesremmende geneesmiddelen zoals aspirine, dipyridamol (Persantine) en clopidogrel (Plavix), aangezien gelijktijdig gebruik een additief of synergetisch effect kan hebben.

Verdere gebruik
1. Dit kruid wordt veel gebruikt omdat het bloeden stopt zonder stagnatie.
2. Dit is het belangrijkste kruid voor traumatisch letsel.
3. Flos Pseudoginseng San Qi Hua is zoet, koel, kalmeert de lever en verlaagt de bloeddruk. Het wordt gebruikt bij hypertensie en keelpijn.
4. Dit kruid stopt het bloeden en lost vervolgens bloedstolsels op.
5. Dit kruid wordt rauw verkocht als Tianqi-poeder.
6. Sommige bronnen zeggen dat dit kruid bloed versterkt.
7. Het kan alleen worden gebruikt voor epistaxis, hematemesis en baarmoederbloeding.
8. Het kan alleen worden gebruikt voor uitwendige bloedingen met etter en ulceratie of open zweren met ettering.
9. Breng het poeder topisch aan voor uitwendige verwondingen met open snijwonden.
10. Breng bij een wond veroorzaakt door scherpe metalen voorwerpen het poeder rechtstreeks op de wond aan en het zal het bloeden onmiddellijk stoppen.
11. Breng het poeder aan op zwellingen en gescheurde zwellingen om de zwelling en pijn te verlichten.
12. Gebruik met bloedkoelende kruiden als bloeden wordt veroorzaakt door hitte.
13. Dit kruid heeft antikankereigenschappen en wordt in veel antikankermiddelen gebruikt.
14. Gebruik met Yin-tonics als er een droge mond is als gevolg van Yin-deficiëntie.
15. Onlangs is dit kruid gebruikt om elk type infectie te behandelen, niet alleen geïnfecteerde wonden.
16. Het is onlangs ook gebruikt voor de behandeling van coronaire bloedgebrek die tot angina pectoris leidt.
17. Zowel San Qi als Ophicalcitum (Hua Rui Shi) stoppen bloeden zonder stasis te veroorzaken en transformeren bloedstasis zonder nieuw opgewekt bloed te verwonden en beide kunnen zowel intern als extern worden gebruikt. SanQi is bitter, warm, stopt bloeden, vermindert zwelling, verlicht pijn en behandelt alle soorten bloedingen. Hua Rui Shi is zuur, samentrekkend, neutraal en transformeert voornamelijk bloedstasis, zodat het bloed terug kan keren naar zijn normale kanalen. Het behandelt voornamelijk hematemesis en epistaxis en wordt topisch toegepast op wonden.
18. San Qi en Crinis Carbonisatus (Xue Yu Tan) stelpen beide het bloeden, verminderen de bloedstasis en behandelen alle soorten bloedingen. San Qi is sterker bij het stoppen van bloedingen, het verminderen van zwelling en het verlichten van pijn. Xue Yu Tan is minder goed in staat om het bloeden te stoppen, maar kan het plassen vergemakkelijken, weefselgroei bevorderen en helpen bij het genezen van zweren.
19. Gekookt Notoginseng (Shu San Qi) is minder goed in staat om het bloeden te stoppen en Stasis te transformeren, maar is beter in tonificatie en wordt gebruikt voor zwakke patiënten met Qi en bloedgebrek.
20. Hb. seu Rx. Gynura Segentum Ju Ye San Qi verspreidt de bloedstagnatie, stopt het bloeden, elimineert gifstoffen en vermindert zwelling. Het is zoet, licht bitter en neutraal. Het wordt intern en topisch gebruikt voor epistaxis, hematemesis, traumatisch letsel met bloeding en blauwe plekken, zweren, zwelling en borstabcessen. De dosering is 1,5 tot 3 g poeder, één tot drie keer per dag. Het poeder kan gebruikt worden als afkooksel. Het verse kruid kan plaatselijk als pasta worden aangebracht. Het is gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap.
21. Hb. seu Rx. Sedum Aizoom Jing Tian San Qi stopt het bloeden, verspreid stagnatie, voedt het bloed en kalmeert de Shen. Het is zoet, zuur en neutraal en behandelt epistaxis, bloedspuwing, hematemesis, hematurie, hematochezia, overvloedige menstruatie bloedingen, purpura, hartkloppingen, slapeloosheid, rusteloosheid en neurose. Het kan ook plaatselijk worden gebruikt voor uitwendige bloedingen door trauma. De dosering is 15 tot 30 g voor het bovengrondse gedeelte en 6 tot 10 g voor de wortel van het plant.

Werking en indicaties

Stopt het bloeden en transformeert de bloedstasisInterne en externe bloeding waaronder hematemesis, epistaxis, hematochezia, metrorragie, bloederige dysenterie, menorragie en hematurie, duizeligheid, pijn
Vermindert zwelling, verlicht pijn en verwijdert geëxtraheerd bloedTraumatisch letsel met zwelling en pijn, waaronder vallen, fracturen, kneuzingen en verstuikingen, steekwonden, pijn, duizeligheid en postnatale bloedretentie
Stimuleert het bloedBorst- en buikpijn en gewrichtspijn als gevolg van bloedstasis
Zweren, karbonkels en beten van slangen en dieren, conjunctivitis
kanker

Wilt u meer weten over San Qi (三七) of hoe Chinese kruidentherapie uw klachten of aandoening kan verhelpen, neem dan gerust contact met ons op.