Ontgiften

ontgiften detox

Ontgiften, ofwel detox, betekent het verwijderen van gifstoffen of toxines. Ons lichaam heeft een natuurlijk afvalbeheersysteem. Afval wordt verwijderd via uitademing omdat we de lucht filteren die we inademen, en via urine, zweet en ontlasting. Onze bloedcirculatie, spijsverteringskanaal, lever, nieren en longen zijn dus systemen die efficiënt en effectief werken bij dit proces. Gifstoffen kosten ten slotte het lichaam erg veel kracht. Als u minder gifstoffen in uw lichaam hebt, zult u meer energie hebben en lekkerder in uw vel zitten.

De problemen ontstaan als we onszelf overbelasten. Vaak koffie en alcohol drinken, vervuilde lucht inademen, bewerkte voedingsmiddelen eten, teveel eten, niet genoeg slapen en het langdurig hebben van stress zijn gevaarlijk voor ons. Deze putten allemaal ons lichaam uit en geleidelijk neemt het vermogen om afval te verwijderen af en stapelen gifstoffen zich op. De aanwezigheid van veel gifstoffen in het lichaam herkent u meestal aan vermoeidheid, ontstekingen, pijn, verhoogde lichaamstemperatuur en psychische problemen. Door ontgifting (herhaaldelijk of langdurig) kunt u van sommige chronische ziekten en klachten afkomen, zoals allergieën, eczeem of vermoeidheid.

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) heeft een uniek perspectief: gebruik de kracht van de natuur om een gezond en gebalanceerd lichaam te krijgen en te behouden.
Behandelmethoden zoals kruidentherapie, cupping en acupunctuur worden al eeuwenlang gebruikt om het lichaam te ontgiften. Acupunctuur verbetert de functie van lichaamsorganen en cupping is efficiënt voor externe ontgifting. Dit proces stimuleert de doorbloeding van de huid en verwijdert gifstoffen uit de bloedbaan. Naast dat u meer energie krijgt, geeft ontgiften op regelmatige basis ook de volgende voordelen:

  • Gewichtsverlies
  • Betere spijsvertering
  • Minder last van opgeblazen gevoel
  • Betere huid en haarconditie
  • Beter slapen
  • Meer focus/concentratie

Dieetadvies voor ontgiften

Binnen TCM biedt het dieet ondersteuning om het lichaam te ontgiften. De lente is het seizoen van wedergeboorte en hergroei. Dit seizoen is verbonden aan het lever- en galblaassysteem. Daarom is de lente de beste tijd om de leverfunctie te verbeteren. Zonder sterke leverfunctie kan ontgifting dus geen diepe of blijvende genezing bewerkstelligen.

Tijdens deze periode moet u zo licht mogelijk eten. De lever, behorend tot het houtelement, wordt ondersteund door een zure en pittige smaak die het voedt. TCM schrijft bamboe, broccoli, spruitjes, aubergine, venkel, lente-uitjes en verse kruiden voor om de lever te stimuleren. De warme essentie van knoflook, gember en citroen en de zure smaak van azijn of gepekeld voedsel ondersteunen bovendien ook de leverfunctie.

Het is goed om zout en vet voedsel te vermijden en de kooktijd van het voedsel te verkorten. Voedingsmiddelen die vermeden moeten worden zijn: zuivelproducten, bewerkt voedsel, toegevoegde suikers, alcohol en cafeïne.

dieet detox

De meeste effectieve manier van ontgifting is om de leverfunctie naar het hoogste niveau te brengen. Dit kunt u bereiken door mee te gaan met de stroom van de natuur met behulp van natuurlijke TCM-methoden. Hiermee krijgt ook u het beste resultaat voor een gezond lichaam en een beter welzijn.

Met de de aanpak van TCM zorgen wij ervoor dat u op een effectieve en natuurlijke wijze zult herstellen. Neem gerust contact met ons op.