Cupping tegen hoofdpijn

Cupping tegen hoofdpijn

Cupping heette in de oudheid de “hoornmethode”. De therapie bestaat uit het creëren van een vacuüm door een kegel in een cupping-pot te branden en deze snel over het geselecteerde gebied te plaatsen. Het doel is lokale congestie en bloedstasis voor genezing te veroorzaken. TCM gelooft dat het resulterende zuigeffect helpt bij het verwijderen van ziekteverwekkers, het bevorderen van de doorstroming van bloed en Qi. Hieronder beschrijven wij de toepassing van cupping tegen hoofdpijn.

Cupping deblokkeert namelijk de meridianen en het verminderen van zwelling en pijn. In de vroege toepassingen gebruikte men hoorns van dieren en bamboepotten, voornamelijk voor het afvoeren van loopzweren. Tegenwoordig wordt cupping veel toegepast bij spierblessures, maar ook bij de behandeling van gastro-enteritis, hypertensie, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten, menstruatiekrampen, huidproblemen, giftige insecten en slangenbeten.

Lees hier meer over cupping.

Cupping naast acupunctuur en moxa

Er zijn verschillende manieren om cupping toe te passen. Men gebruikt het vaak naast andere methoden zoals acupunctuur en moxa, om gecompliceerde aandoeningen te behandelen. Na de behandeling zijn er ook enkele sporen of kneuzingen zichtbaar. Dit is normaal en verdwijnen dan ook binnen een paar dagen. Cupping-therapie is daarnaast NIET geschikt voor personen met hoge koorts, gegeneraliseerde spasmen, allergische huid of zweren en voor mensen die gemakkelijk bloeden.

Toepassingen gebaseerd op de disharmonische patronen van hoofdpijn

 1. Koude wind: feng men (Bl 12), tai yang (Ex-Hn 5), xin she (buitengewoon acupunt, aan de zijkant van de vierde halswervel), en wai guan (Sj 5)
 2. Windhitte: feng men (Bl 12), tai yang (Ex-Hn 5), qu chi (Li 11), en da zhui (Du 14)
 3. Lever-yang: feng men (Bl 12), tai yang (Ex-Hn 5), yin tang (Ex-Hn 3), tai chong (Lv 3, alleen naalden of persen)
 4. Troebel slijm: feng men (Bl 12), tai yang (Ex-Hn 5), zhong wan (Cv 12) en feng long (St 40)
 5. Bloedstasis: feng men (Bl 12), tai yang (Ex-Hn 5), yin tang (Ex-Hn 3), ge shu (Bl 17)
 6. Niergebrek: feng men (Bl 12), tai yang (Ex-Hn 5), shen shu (Bl 23) en tai xi (Ki 3)

Laat de cups 10 minuten, dagelijks of om de twee dagen aanbrengen. Voor hoofdpijn als gevolg van windhitte, lever-yang, troebel slijm en bloedstasis, zal cupping in combinatie met de methode voor het laten doorbloeden betere resultaten opleveren. Voor hoofdpijn als gevolg van koude wind en nierdeficiëntie, moet moxibustie worden toegepast na cupping.

Toepassingen op basis van de locaties van hoofdpijn

 1. Op het voorhoofd (maagmeridiaan): yin tang (Ex-Hn 3), he gu (Li 4), da zhui (Gv 14) en midden van voorhoofd
 2. Aan de zijkanten van het hoofd (galblaasmeridiaan): wai guan (Sj 5), tai yang (Ex-Hn 5) en dan shu (Bl 19)
 3. Pijn op de achterkant van het hoofd (blaasmeridiaan): fei yang (Bl 58), da shu (Bl 11), feng men (Bl 12), zhi yang (Gv 9) en kun lun (Bl 60)
 4. Pijn op de hoofdkroon (levermeridiaan): yin tang (Ex-Hn3), tai chong (Lv 3), gan shu (Bl 18) en xin she (buitengewoon acupunt, aan de zijkant van de vierde halswervel)

Bewaar de kopjes gedurende 10 minuten, vijf keer als één cyclus. Cupping in combinatie met de methode voor het laten uitvloeien zal ook betere resultaten opleveren.

Cupping in combinatie met aderlatingsmethode

Cupping met aderlatingsmethode

Selecteer punten zoals ge shu (Bl 17, beide kanten), tai yang (Ex-Hn 5) en he gu (Li 4). Reinig en steriliseer de punten. Prik ze snel een paar keren met de naald en breng vervolgens cupping aan gedurende 10 minuten. Er zal ook een milde bloeding zijn. Na het verwijderen van de cups, drukt u met een schoon wattenstaafje op de doorboorde punten om het bloeden te stoppen. Doe dit elke dag of elke twee dagen, vijf keer als één kuur. LET OP: wetcupping nooit bij deficiëntie ten grondslag liggende problemen.

Wilt u meer weten over cupping tegen hoofdpijn? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

 • Du Yuanhao (editor-in-chief), Prescriptions for Acupuncture and Moxibustion, Jiangsu Science & Technology Publishing House, 2004
 • Iikay Zihni Chirali, Traditional Chinese Medicine, Cupping Therapy, second edition, elsevier 2007
 • Gao Luwen, Practical TCM Cupping Therapy, Academy Press, 2000