Wat is cupping?

Wat is cupping?

Cupping is een oude alternatieve geneeswijze die bekend staat als vacuümtherapie. Het plaatsen van speciale glazen cups op de huid brengt gifstoffen naar het huidoppervlak en verwijdert deze. Doordat de cups zuigen op de huid, wordt de huid gestimuleerd en stroomt het bloed beter door. Daarnaast helpen de cups ook om opgeslagen vet en verklevingen los te maken.

Wanneer het bloed en de Qi (energie) goed circuleren, verwijderen ze deze opbouw. Door de stagnatie uit de weefsels te trekken en deze naar het huidoppervlak te brengen, breiden de poriën zich uit. Dit verwijdert afvalstoffen en gifstoffen.

De werkwijze bij cupping

Tijdens de behandeling zuigen de cups zachtjes op uw huid en tilt het onderliggende zachte weefsel op in de cup. Cupping is zeer ontspannend en over het algemeen niet pijnlijk. Het gevoel dat u ervaart is dat er aan de huid wordt getrokken wanneer de cup rollend wordt bewogen. Roodheid of een warm gevoel ervaart u meestal na het loslaten van de beker als gevolg van een verhoogde bloedtoevoer naar het gebied.

De werkwijze bij cupping

Waar de cup op de huid wordt geplaatst, tilt de zuigkracht de fascia op van de spier, waardoor het weefsel voorzichtig wordt gescheiden. De zuigkracht zorgt ook voor hydratatie en bloedtoevoer naar lichaamsweefsels en voert overtollige vloeistoffen en gifstoffen af door lymfebanen te openen.

Fascia is een dicht bindweefsel dat zich om de meeste structuren in het lichaam wikkelt. Onze fascia moet zich onbeperkt kunnen strekken en bewegen. Trauma, overmatig gebruik en inactiviteit kunnen leiden tot verminderde rek en bewegingsstoornissen.

Wat zijn de voordelen van cupping?

Cupping helpt bij het verwijderen van cellulair afval, zoals koolstofdioxide en melkzuur uit weefsels. Dagelijks wordt ons lichaam overspoeld met veel chemicaliën. Voor ons lichaam is het steeds moeilijker om ze via de lever en de bloedsomloop uit te scheiden. De afvalstoffen kunnen in ons bloed stagneren. Deze stagnatie kan leiden tot klachten en ongemakken naarmate we ouder worden.

Bijna iedereen kan baat hebben bij cupping. Het wordt gebruikt voor de behandeling van gebrek aan mobiliteit, strakke spieren, littekens en vele diagnoses zoals hoofdpijn, tendinitis, bursitis, plantaire fasciitis, fibromyalgie en triggerpoint-afgifte.

Mensen die cupping-therapie gebruiken, melden veel gezondheidsvoordelen. Mensen hebben mogelijk een effectievere doorbloeding en spierkracht. Het kan effectief zijn bij het verminderen van rugpijn en spanning. Een ander doel van deze therapie is om het lichaam weer in balans te brengen en algehele welzijn te bevorderen. Cupping-therapie beïnvloedt elk orgaan en orgaansysteem van het lichaam.

Zijn blauwe plekken bij cupping normaal?

Het is gebruikelijk dat cupping kleine, ronde blauwe plekken achterlaat op de plaatsen waar de cups zijn aangebracht. Het is meestal pijnloos en ze kunnen tot een week aanhouden. Lichamelijke inspanning, douchen en warmte tot 3 uren na de behandeling raden wij af.

Na de behandeling

Na de cupping-therapie

Cupping leidt tot lichte verkleuring van de huid in de ronde vorm van de cup. Hoewel dit op een blauwe plek lijkt, is het in feite het stilstaande bloed dat naar de oppervlakte is gezogen. Gedurende de volgende 24-48 uur filtert het lymfestelsel het stilstaande bloed. Daarna begint de verkleuring weg te trekken.

Door deze scheiding kan nieuwe vloeistof het gebied binnendringen. Dit verjongt en smeert de weefsels. Hoewel deze markeringen er pijnlijk kunnen uitzien, zijn ze dat over het algemeen niet en verdwijnen ze binnen een paar dagen. Het drinken van extra, maar vooral warm water is aangeraden. Daardoor gaan de vrijgekomen afvalstoffen en gifstoffen sneller uit het lichaam.

Wilt u weten wat cupping-therapie voor u kan betekenen?
Bekijk dan hier onze pagina of neem gerust contact met ons op.