Chinees voedingsadvies voor amenorroe

Uw leefstijl heeft een enorme invloed op de menstruatie. Een gebalanceerde voeding en gematigde beweging zijn allemaal belangrijk voor het behouden van een normale menstruatiecyclus. Ook het vermijden van alcohol en tabak, balans tussen werk en rust en voldoende ontspanning bij stress zijn belangrijk. Hieronder geven wij Chinees voedingsadvies voor amenorroe.

We zijn immers wat we eten. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) gelooft men dat het dagelijks dieet van een vrouw genoeg voeding hoort te bevatten om de bloedproductie en bloedcirculatie op peil te houden. Voedsel die dienen als bouwstof voor het bloed zijn spinazie, pijnboompit, walnoten, Chinese dadel (rode dadel, borstbes, jujube), kastanje, appel, druif, kers, zeekomkommer, vlees en dierlijke lever. In geval van menstruatieklachten is bepaald voedsel aangeraden; zie hiervoor: Dieetadvies voor menstruatieklachten.

Aanbevolen kruiden

Vanuit Chinees geneeskundig perspectief ontwikkelt amenorroe (het ontbreken van menstruele bloeding in vruchtbare jaren van een vrouw) zich als gevolg van een teveel aan kwaden of een tekort in de orgaanfunctie wat leidt tot het blokkeren van en oneigenlijke bloed- en Qi-stromen in de buitengewone meridianen. Als gevolg hiervan bereikt het bloed de baarmoeder niet en vormt er geen menstruatie. Chinees geneeskundigen raden ook bepaalde kruiden aan voor het bereiden van genezende maaltijden.

Veelvoorkomende ingrediënten zijn:

  • Orgaanversterkend: boksdoornbes (gojibes), moerbei, walnoten, dadel;
  • Bloed activerend: hartgespan (yi mu cao), Chinese salie (Heilzame of rode salie), Chinese roos, roos, meidoorn, Szechuan lavas (Ligusticum chuanxiong);
  • Vochtverdrijvend: poria (fu ling), coix zaden (yi ren), hyacint bonen en mandarijn schil;
  • Kouverdrijvend: gember, kurkuma en schapenvlees.

Vrouwen die lijden aan amenorroe moeten rauwe, bevroren, verstoppende of zure voedsel vermijden, omdat deze voedsel eigenschappen hebben die de bloedsomloop en menstruatie verstoren. Zie ook: “Thermische eigenschappen van voedingsmiddelen” en “Het concept van een Chinese medicinaal dieet“.

Wilt u meer weten over Chinees voedingsadvies voor amenorroe? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.