Tong diagnose

Tong diagnose

De tong is een zeer delicate orgaan dat gemakkelijk kan worden beïnvloed door fysieke veranderingen in het lichaam. De verschillende tongbeelden zijn belangrijke factoren in de traditionele Chinees geneeskundige (TCM)-diagnose. De veranderingen op de tong is een weerspiegeling van de ontwikkeling van ziekte. Op de praktijk zal de TCM-arts uw pols opnemen en naar uw tong kijken (tong diagnose) naast ander waarnemingen en vragen. Verschillende delen van de tong worden verondersteld te linken naar verschillende interne organen. De punt van de tong weerspiegelt het hart en de longen; het middelste deel, de milt en maag; zijn basis, de nieren; en beide zijden van de tong, de lever en de galblaas.

Tongbeeld

Een gezonde tong is zacht, kan vrij bewegen, is lichtrood en heeft een zeer dunne laag witte coating die noch droog noch overdreven vochtig is. Als er in een bepaald gebied een ongebruikelijke kleur of coating aanwezig is, wordt speciale aandacht besteed aan het gerelateerde orgaansysteem.

Een gezonde tong

De Chinese geneeskundigen zullen de toestand van de interne organen en de bloedcirculatie dus evalueren via waarnemingen op het tonglichaam. Het beslag (coating) verwijst naar een laag over het oppervlak van de tong. Deze wordt gebruikt om de aard en voortgang van de ontwikkeling van de ziekte, lichaamsvloeistof en de functies van de milt en maag (die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering en absorptie) te evalueren. Het tonglichaam en het beslag vormen samen het tongbeeld.

Kleuren van de tong

Wanneer de tong bleek is met nauwelijks zichtbare beslag, wordt er gezegd dat het een teken van zwakte in de milt en maag is. Een peeling in het centraal gebied duidt op onvoldoende maag-yin. Een bleke, uitvergrote tong bedekt met glanzende, witte dikke beslag, duidt op vochtophoping en dat het hele lichaam te weinig functioneert. Een bleke tong met een witte, dunne, ruwe coating betekent een verminderde werking van Qi en lichaamsvloeistoffen als gevolg van warmte.

Een roze tong die aan de punt roodachtig is, betekent dat het hart te heet wordt (hartvuur). Een roze en zachte tong zonder beslag komt meestal voor bij nier-yin-deficiëntie of uitputting in zowel qi als bloed.

Een rode tong met gele en ruwe coating wijst op hyperactiviteit in verschillende systemen van het lichaam. Een rode tong bedekt met vettig geel bont betekent dat de organen worden beïnvloed door vochtige warmte of slijmpathogenen.

Wanneer de beslag droog wordt, dikker en scheurtjes vertoont, is een teken dat overtollige hitte is opgehoopt in de maag en darmen. Een rode dunne tong bedekt door zwarte beslag duidt op uitputting van zowel bloed als lichaamsvloeistoffen.

Een dieprode tong met kleine verhoogde gebieden en bedekt met gele en dikke beslag geeft aan dat hittepathogenen het bloed zijn binnengedrongen. Een gekrompen diep rode tong, beetje droog, of geen beslag, kan worden gezien bij patiënten met een chronische ziekte. Een donkerrode tong met vlekken of gekneusde vlekken vertoont hittepathogenen. Over het algemeen vertrouwen de Chinees Geneeskundigen niet alleen op de tongdiagnose, maar maken ze een uitgebreide analyse gecombineerd met andere methoden.

Kenmerken van personen met de verschillende tongbeelden

Normaal

Individuen hebben een sterke lichaamsbouw, stabiele emotionele of mentale toestand en voelen zich optimistisch. Ze vertonen vaak een glanzende teint en haar, heldere ogen, goede zintuigen van geur en smaak, rode en vochtige lippen, ongemakkelijk om vermoeidheid, goede slaap en eetlust, normale darm- en urinegewoonten te voelen. Ze zijn aanpasbaar aan veranderingen in het milieu.

Qi-deficientie

Individuen hebben vaak slappe spieren, zijn introvert en timide in persoonlijkheid. Ze presenteren zich vaak met een zwakke stem, kortademigheid, vermoeidheid, snel verkouden of griep, spontaan zweten, duizeligheid, zachte stoelgang/diarree en bleke gezicht. Hun tong vertoont tandenafdruk in de tongrand.  Ze zijn gevoelig voor veranderingen in het milieu. Omdat individuen relatief zwak zijn in het functioneren van het immuunsysteem, duurt het meestal langer voordat ze herstellen van ziekten.

Hitte

Individuen hebben een normale of dunne lichaamsbouw en zijn meestal prikkelbaar, ongemakkelijk en opvliegend. Rood gezicht en ogen, duizeligheid, oorsuizen, droge mond en dorst, bittere smaak in de mond, spierspanning in de nek en schouders, hoofdpijn vooral aan de zijkanten van het hoofd, voel warm, bloeddruk stijgt met stress, migraine, donkere en karige urine, slapeloosheid en constipatie.

Damp en slijm accumulatie

Individuen zijn meestal te zwaar en hebben een buik, ze hebben een milde bui, gestage en geduldige persoonlijkheden. Deze individuen hebben vaak een vettig gezicht, plakkerige of zoete smaak in de mond, overmatige keelafscheiding, zweten, benauwdheid op de borst, opgeblazen gevoel in borst en buik, zwaar en hangerig voelen, lusteloosheid, voorkeur voor zoet en vet voedsel en een dikke tongbeslag. Ze voelen zich vaak ongemakkelijk in vochtige en regenachtige omgevingen. Ze zijn gevoelig voor diabetes, metabool ziekte of hart- en vaatziekten.

Bloedstasis

Individuen zijn vaak ongeduldig en vergeetachtig. Ze vertonen vaak een doffe teint, vlekken op het gezicht levervlekken), donkerrode lippen, donkere kringen onder de ogen, een glansloze of ruwe huid, onbekende blauwe plekken op het lichaamsoppervlak en spataderen (pijnlijke benen). Koude ledematen, hoofdpijn, borstpijn Ze voelen zich vaak ongemakkelijk in koude omgevingen. Ze zijn vatbaar voor bloedingen, pijnlijke aandoeningen op vast plekken (niet migreren) en abnormale gezwellen.

Qi-stagnatie

Individuen zijn meestal dun en zijn meestal emotioneel instabiel, prikkelbaar, melancholisch of achterdochtig. Deze mensen hebben vaak een depressieve bui, zijn nerveus of angstig, timide, frequente zuchten en hartkloppingen. Ze reageren relatief slecht op stressvolle situaties, vooral in de winter en de herfst en ook op regenachtige dagen. Ze zijn gevoelig voor slapeloosheid, depressie, angststoornis, distentie, migrerende pijnen en borstknobbels.

Damp hitte

Individuen hebben een normale of dunne lichaamsbouw en zijn meestal prikkelbaar, ongemakkelijk en opvliegend. Deze individuen hebben een olieachtig gezicht dat vaak acne of puistjes uitbarst, een bittere of sterke smaak in de mond, vermoeidheid of zwaarte van het lichaam, klamme huid, een onvolledig gevoel na ontlasting of droge ontlasting, gele urine, overtollige vaginale afscheiding bij vrouwen, natte scrota bij mannen en een gele en vettige tongcoating. Ze zijn gevoelig voor vochtige en warme omgevingen, vooral in de late zomer of vroege herfst. Ze zijn daarnaast gevoelig voor huidproblemen en urinewegproblemen.

Yang-deficiëntie

Individuen hebben vaak slappe spieren, vooral in de onderrug (onderrugpijn), zijn rustig en introvert in persoonlijkheid. Ze klagen ook vaak over koude handen en voeten, een koud gevoel in de maag, gevoelig voor lage temperaturen (snel rillerig) of geluiden, slaperigheid, ongemak na het eten van koud voedsel en een bleke en dikke tong. Last van overvloedig urineren, spontaan zweten. Ze voelen zich daarnaast vaak ongemakkelijk in winderige, koude en vochtige omgevingen. Raken sneller in paniek en emotioneel. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals wallen, diarree, impotentie en overtollige keelafscheiding.

Yin-deficiëntie

Individuen hebben meestal een dunne lichaamsbouw en zijn extravert en ongeduldig in persoonlijkheid. Ze klagen graag over onder andere warme handpalmen en voetzolen, hitte in de borst, droge mond, droge neus, nachtelijk zweten, angst, opvliegers, oorsuizen, voorkeur voor koude dranken, droge ontlasting of constipatie. Bij vrouwen die nog menstrueren kunnen zij te maken hebben met onregelmatige menstruatie. Ze voelen zich daarnaast vaak ongemakkelijk in warme en droge omgevingen. Ze zijn ook vatbaar voor hoesten, vermoeidheid, zaadlozingen, slapeloosheid en sommige chronische aandoeningen.

Bloed-deficiëntie

Individuen hebben vaak ook droog broos haar en nagels, droge huid, bleke tong, slapeloosheid en overtollig dromen, schaarse of ontbrekende menstruatie, wazig zien/drijvers/droge ogen, gevoelloosheid (bloedarmoede) en krampen, hoofdpijn, onvruchtbaarheid. Lever huisvest/bewaart het bloed, voorziet de baarmoeder van bloed en voedt ook de pezen en spieren. Bij bloed-deficiëntie worden genoemde functies niet goed uitgevoerd. Het hart regelt de bloedvaten en bloedcirculatie, en is ook waar de Shen (geest) leeft. Bij hart-bloeddeficientie leidt dit ook tot hartkloppingen, angst, milde slapeloosheid, slecht geheugen en concentratie, duizeligheid, doffe, bleke teint.

Aangeboren zwakte

Mensen met een aangeboren zwakte, ze zijn erg gevoelig voor medicijnen, voedsel, geuren, pollen of andere milieu-allergenen. Ze ontwikkelen ook vaak neusverstopping, niezen, loopneus, hijgen, striemen, jeuk en zelfs paarse vlekken of vlekken onder de huid. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij individuen zijn allergieën voor medicijnen, hooikoorts, eczeem en astma. Ze reageren daarnaast relatief slecht op externe invloeden en hun gezondheidsproblemen kunnen gemakkelijk ontstaan door seizoensgebonden veranderingen.

Tot slot

Benadrukt moet worden dat het in werkelijkheid ook moeilijk is om een persoon in één type afzonderlijk te classificeren. Een gemengd type is dan ook waarschijnlijker. Voorbeeld yin-deficiëntie en damp-hitte, Qi-deficiëntie en damp, Qi-stagnatie en bloedstasis etc. Daarom is voor de meeste mensen het raadplegen van een traditioneel Chinees geneeskundige de beste manier om hun constitutie te classificeren.

De lichaamsbouw van een persoon is niet constant en onveranderlijk, omdat factoren zoals leefomgeving, mentale toestand, dieet, dagelijkse activiteiten en ziekten de toestand van het lichaam gemakkelijk kunnen veranderen. Voor sommige ongezonde constitutie kunnen we actieve maatregelen nemen, zoals veranderingen in levensstijl, voeding of lichaamsbeweging.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.