Verstopping (constipatie)

Verstopping (constipatie)

Verstopping (constipatie) kan bij velen een ongemakkelijk gevoel en in bepaalde gevallen zelfs pijnlijke uitingen geven. Verstopt zijn betekent dat je stoelgang moeilijk verloopt of minder vaak voorkomt dan gewenst. Het is ook vaak onschuldig. De normale tijd tussen de stoelgang varieert daarnaast sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben het drie keer per dag. Anderen hebben het slechts een paar keer per week. Het is meestal te lang om langer dan 3 of meer dagen zonder stoelgang te blijven zitten.

Constipatie gaat vaak gepaard met harde of kleine ontlasting en een opgeblazen gevoel. Constipatie kent meerdere oorzaken. De bekendste bijvoorbeeld:

  • Veranderingen in wat u eet of uw activiteiten
  • Niet genoeg water of vezels in uw dieet
  • Veel zuivelproducten eten
  • Niet actief zijn
  • Spanning
  • Prikkelbare darm syndroom (PDS)
  • Zwangerschap
  • Darmkanker
  • Neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of multiple sclerose
  • Te weinig werkende schildklier (ook wel hypothyreoïdie)

Acupunctuur bij verstopping (constipatie)

Vaak is al verbeterd resultaat merkbaar, een goede stoelgang, na vijf acupunctuurbehandelingen (per week) of elke andere dag. In extreme gevallen kan elektro-acupunctuur helpen. De stimulans via de naalden zijn verder versterkt door elektro-pulsen. Een krachtige techniek die de laatste jaren in populariteit wint en ook een effectieve werking biedt.

Kruidentherapie

Veel acupuncturisten zijn ook van mening dat kruidenthee de stoelgang kan bevorderen. Denk hierbij aan thee van onder andere senebladeren, gember, zoethout.

Wat betreft het gebruik van Chinese kruiden voor het bevorderen van de stoelgang kan zwarte sesamzaad (Hei Zhi Ma) baat hebben. Deze is opgenomen in de Chinese Materia Medica voor het bevochtigen en verplaatsen van de darmen en het verlichten van constipatie. Daarnaast kan Da Huang, ook bekend als Rabarberwortel, wenselijk zijn. Deze werkt namelijk sterk purgerend en is zeer effectief in het bevorderen van stoelgang. Xiao Cheng Qi Tang is ook een kruidenformule die bekend staat de stoelgang te bevorderen, opgezette buik en constipatie te verlichten.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties