Bronchitis

Bronchitis acupunctuur

Bronchitis is een ontsteking in de longen die sommige mensen een verkoudheid noemen. Het verwijst naar een ontsteking van de luchtwegen (bronchiën) als gevolg van infectie, irritatie of een obstructie. Bronchitis wordt over het algemeen veroorzaakt door blootstelling aan rook, chemische irriterende stoffen of bacteriën. Het is een veelvoorkomende oorzaak van hoest, wat ook een symptoom kan zijn van andere aandoeningen aan de luchtwegen, waaronder verkoudheid, griep, hooikoorts en sinusitis.

Symptomen van bronchitis
De belangrijkste symptoom van deze aandoening is een hardnekkige met slijm hoest die enkele dagen tot weken kan aanhouden. Symptomen die tevens optreden zijn:

  • Vermoeidheid
  • Piepende ademhaling
  • Strakheid of doffe pijn in de borst
  • Kortademigheid

Acuut of chronisch

Bronchitis kan acuut of chronisch zijn. Beide aandoeningen veroorzaken een hoestbui die helder, geel of groen slijm kan produceren. Er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen tussen acute en chronische bronchitis. Acute bronchitis ontwikkelt zich bijvoorbeeld vaak drie tot vier dagen na een verkoudheid of griep. Het kan beginnen met een droge hoest, en na een paar dagen kunnen de hoestbuien zich verder ontwikkelen.

Acuut of chronisch

Voorkomen is beter dan genezen

Het is dus geen verrassing dat de beste manier om dit te voorkomen is niet te roken of anderen in uw huis te laten roken. Een van de grootste boosdoeners. Probeer verkoudheid te voorkomen en blijf weg van dingen die uw neus, keel en longen irriteren, zoals stof of huisdieren.

Lees hier hoe u uw longweerstand kunt verbeteren

Acupunctuur als behandeling

Acupunctuur kan effectief ingezet worden voor de behandeling van chronische bronchitis. Het verhoogt de immunoglobuline productie en stabiliseert de algemene gezondheid van (oudere) personen die lijden aan chronische bronchitis. Het behandelen en stimuleren op een specifieke combinatie van acupunctuurpunten kan daarom de klachten en symptomen verlichten.

Kruidentherapie

In de traditionele Chinese geneeskunde kunnen Chinese long tonificerende kruiden (Aster, Platycodon en Chinees zoethout) de effecten van wind (waaronder windkoude en windhitte) aanpakken. Aster en Platycodon bevorderen ook de neerwaartse beweging van Long Qi. Chinees zoethout zorgt voor aanvullende verzachtende en ontstekingsremmende effecten op de respiratoire slijmvliezen.

Kruiden voor het verlichten van hoesten als gevolg van de bronchiale congestie van infecties van de bovenste luchtwegen omvatten Elecampane, Aster, Stemona, Chinese drop en tijmolie.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

  • https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-bronchitis-overview
  • https://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1730-acupuncture-found-effective-for-bronchitis-relief
  • https://www.fusionhealth.com.au/health-categories/colds-flu-immune-health/bronchitis-and-cough