Fibromyalgie

acupunctuur fibromyalgie

Fibromyalgie is de op één na meest voorkomende aandoening die iemands botten en spieren aantast. Toch wordt het vaak verkeerd gediagnosticeerd en verkeerd begrepen. De klassieke symptomen zijn wijdverspreide spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Fibromyalgie is een niet-specifieke reuma, waarbij typische symptomen zijn chronische wijdverspreide musculoskeletale pijn en stijfheid met bijbehorende vermoeidheid, angst, slaapstoornis, en/of prikkelbare darm syndroom.

Er is helaas geen remedie hiertegen in de reguliere westerse geneeskunde. Wel zijn er twee belangrijke redenen voor het behandelen van deze symptomen. Ten eerste pijnvermindering en ten tweede het herstellen van functionaliteit. Een juiste combinatie van medicatie, lichaamsbeweging, het beheersen van stress en gezonde gewoonten kan de symptomen voldoende verlichten zodat een normaal, actief leven mogelijk is.

Artsen weten niet precies wat de oorzaak is, maar sommigen vermoeden dat het te maken heeft met hoe de hersenen en het ruggenmerg pijnsignalen verwerken die doorgegeven worden door de zenuwen.

Medici vermoeden dat onderstaande de kans vergroten dat men het sneller kan krijgen:

 • Vrouwen hebben verhoogde kans hierop
 • Men heeft een andere pijnlijke ziekte, zoals artritis of een infectie
 • Hebben van een stemmingsstoornis, zoals angst of depressie
 • Men is fysiek of emotioneel mishandeld of heeft PTSS
 • Niet genoeg sporten
 • Andere familieleden hebben het ook

Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Spierpijn, brandend gevoel, spiertrekkingen of benauwdheid
 • Lage pijndrempel of gevoelige punten
 • Vermoeidheid
 • Verslechterde concentratie en geheugen. Een mistig gevoel
 • Slapeloosheid of niet goed slapen
 • Nerveus, bezorgd of depressief

Behandeling van fibromyalgie

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt fibromyalgie voornamelijk veroorzaakt door emotionele verstoringen die de lever aantasten. Stagnatie van Qi-activiteit leidt uiteindelijk tot de stasis van bloed, die pijn veroorzaakt. Het behandelprincipe is dan ook het reguleren van de Qi en het bloed, gecombineerd met het verdrijven van verkoudheid en het verwijderen van vocht. Traditionele Chinese geneeskunde redeneert vanuit een integraal omvattend behandelsysteem wordt een reeks therapieën gebruikt om Fibromyalgie te behandelen, zoals acupunctuur, moxatherapie, kruidengeneeskunde en massage.

Een acupunctuurbehandeling kan in deze al uitkomst bieden. Het voorzichtig plaatsen van dunne, droge naalden in de huid op specifieke punten kan leiden tot de afgifte van endorfines. Dit zijn de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Steeds meer studies tonen aan dat acupunctuur de hersenchemie kan veranderen, wat een hogere pijngrens tot gevolg kan hebben. Één sessie verlicht daardoor al wekenlang pijn.

Referenties