Psoriasis

acupunctuur psoriasis

Psoriasis (rode en schilferige plekken van en op de huid) begint in het lichaam van de persoon. Het is een huidaandoening waarbij huidcellen tot 10 keer sneller vermenigvuldigen dan normaal. De huid bouwt zich op in hobbelige rode vlekken bedekt met witte schubben. Het kan over het gehele lichaam voorkomen, maar de meest voorkomende plekken zijn op de hoofdhuid, ellebogen, knieën en onderrug.

Gelukkig kan psoriasis niet van persoon op persoon worden overgedragen en is daarmee dus niet besmettelijk. Het gebeurt echter soms wel dat het bij meerdere leden van dezelfde familie kan voorkomen. Het verschijnt meestal in de vroege volwassenheid. Waarbij over het algemeen de meesten slechts over een beperkt deel van het lichaam last kan ondervinden. In ernstige gevallen kan het grote delen van het lichaam bedekken. Treedt er dan door enige behandeling genezing op is het wel zo dat gedurende iemands leven het terug kan komen.

De symptomen van psoriasis

De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van het type dat men heeft. De meest voorkomende variëteit van de aandoening is plaque psoriasis. En kent de volgende symptomen:

  • Plakjes rode huid, vaak bedekt met zilverkleurige schubben. Deze plaques kunnen jeuken en pijnlijk zijn en soms kraken en bloeden. In ernstige gevallen zullen de plaques groeien en samenvloeien, waarbij grote gebieden worden bedekt.
  • Aandoeningen van de vingernagels en teennagels, inclusief verkleuring en putvorming van de nagels. De nagels kunnen ook afbrokkelen of loskomen van het nagelbed.
  • Plakken van schubben of korst op de hoofdhuid.

Mensen met deze huidaandoening kunnen ook een vorm van artritis krijgen die psoriatische artritis wordt genoemd. Het veroorzaakt pijn en zwelling in de gewrichten.

Acupunctuur als behandeling

Acupunctuur als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde is een zeer effectieve behandeling gebleken bij het behandelen van psoriasis. Het kan de ontsteking, jeuk en pijn kan verminderen en de algehele gezondheid verbeteren. Diverse onderzoeken ondersteunen dan ook dat acupunctuurtherapieën voor psoriasis eenvoudig, gemakkelijk en effectief uit te voeren zijn met langdurige therapeutische effecten en minimale bijwerkingen en toxiciteit.

Lees hier meer over acupunctuur voor psoriasis

Referenties