Kaalheid (Alopecia)

Kaalheid (Alopecia) acupunctuur

Onderzoek wijst uit dat ongeveer 85% van de mannen al op 50-jarige leeftijd behoorlijk haarverlies, ofwel kaalheid (Alopecia) ervaren. Sommige jongens verliezen al haar voordat ze 21 worden. Bij vrouwen ervaart ongeveer een derde op enig moment in haar leven haaruitval; onder postmenopauzale vrouwen, heeft maar liefst twee derde last van dunner wordende of kale plekken. Haarverlies bij vrouwen heeft vaak een groter effect dan haarverlies bij mannen, omdat het voor hen minder sociaal aanvaardbaar is. Alopecia kan het emotionele welzijn en de kwaliteit van leven van een vrouw ernstig beïnvloeden.

Oorzaken van kaalheid (Alopecia)

Bijna alle haaruitval bij mannen is het resultaat van mannelijke kaalheid, een genetische eigenschap die van de ouders komt. Andere oorzaken zijn bepaalde medicijnen, te veel vitamine A, of te weinig eiwit. Genetische factoren en/of medicijnen zijn mogelijke oorzaken van alopecia.

Het woord ‘alopecia’ is de medische term voor haaruitval. Alopecia verwijst dus niet naar een specifieke haaruitvalziekte – elke vorm van haarverlies is een alopecia. Het woord alopecia is Latijn en is afgeleid van tot het Griekse ‘alopekia’, dat zelf van alopek komt, wat ‘vos’ betekent. Letterlijk vertaald is het woord alopecia (alopekia) de term voor schurft bij vossen.

Naarmate mannen ouder worden, ontwikkelen ze de neiging om het haar bovenop hun hoofd te verliezen. Wat uiteindelijk een hoefijzervormige haarring langs de zijkanten achterlaat. Dit type haaruitval heet ook wel mannelijke kaalheid. Het wordt veroorzaakt door genen en het wordt gevoed door het mannelijke hormoon testosteron. Bij kaalheid in het vrouwelijke patroon is het haarverlies anders – het dunner door de bovenkant van de hoofdhuid, waardoor het haar vooraan intact blijft.

Door een aantal stoornissen kan het haar uitvallen. Mensen met een auto-immuunaandoening genaamd alopecia areata, verliezen het haar op hun hoofdhuid, evenals op andere delen van hun lichaam. Andere factoren die overmatig haarverlies kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • Medicijnen zoals antidepressiva, retinoïden, NSAID’s, bloedverdunners, anticonceptiepillen en andere hormonale behandelingen, medicijnen tegen hoge bloeddruk, chemotherapie en bestraling
  • Ernstige infecties
  • Overactieve of te trage schildklier
  • Andere hormonale problemen
  • Zware stress
  • Auto-immuunziekten zoals lupus
  • Schimmelinfecties van de hoofdhuid
  • Zwangerschap en bevalling
  • Blootstelling aan chemicaliën zoals thallium, boor en arsenicum
  • IJzergebreksanemie

Acupunctuur bij kaalheid (Alopecia)

De onderzoekers merken op dat acupunctuur een van de meest significante behandelmethoden is in traditionele Chinese geneeskunde voor de behandeling van alopecia-areata. Onderzoek toont ook aan dat acupunctuur de bloedcirculatie bevordert, vooral naar de huid. Zodra de bloedstroom toeneemt, worden voedingsstoffen op verschillende delen van de huid aangevuld om de haargroei te stimuleren.

Kruidentherapie

Onderzoekers concluderen dan ook dat acupunctuur gecombineerd met de kruidentherapie. De kruidenformule Huoxue Shengfa veilig en effectief is voor het verlichten van alopecia areata. Deze aandoening is een type haarverlies met kenmerken als ronde kale plekken.
Lees hier meer over Chinese kruidentherapie haarverlies kan helpen.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties