Indigestie (dyspepsie)

Indigestie dyspepsie acupunctuur

Het kan moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan om te veel te eten tijdens de feestdagen. Bij een onbeperkt buffet restaurant verleidt de grote variëteit tot onverstandig eetgedrag. Zakenlunches en banketten kunnen lastig zijn. Helaas kan het eten van te veel voedsel het spijsverteringssysteem overbelasten. Veel mensen zullen last hebben van indigestie. Te veel eten en zware maaltijden verstoren de normale activiteit van de maag en de zure inhoud kan in de slokdarm worden geperst en brandend maagzuur veroorzaken. Er is ook de dreiging van maagklachten, opgeblazen gevoel, boeren, misselijkheid en gebrek aan eetlust. Evenals darmproblemen. Als gevolg hiervan kunnen mensen hulp zoeken bij vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals maagzuurremmers en laxeermiddelen, maar de Chinese geneeskunde biedt een alternatief.

Indigestie in TCM

In TCM kan indigestie door teveel eten worden gegroepeerd in twee syndroompatronen:

 • Overmatige consumptie van voedsel beschadigt aanvankelijk de maag en darmen, wat leidt tot brandend maagzuur, maagklachten, een vettig beslag op de tong, zure en slechte adem, een te vol en opgeblazen gevoel, misselijkheid, gebrek aan eetlust en opgezette buik met af en toe pijn.
 • Bij het tweede syndroom – als de overmatige voedselconsumptie aanhoudt – wordt het maagdarmkanaal aangetast en ontstaan er warmtekwalen. Als gevolg hiervan is het hele spijsverteringsstelsel verzwakt en hebben mensen last van maagklachten, een opgeblazen gevoel, een rode tong met een geel vettig beslag, een slechte eetlust, vermoeidheid, weinig gelige urine en diarree of obstipatie.

Indigestie behandelen met kruiden

Te veel vlees en vettig voedsel

Voor degenen die te veel vlees en vettig voedsel hebben gegeten, kan Shan Zha (山楂, Fructus Crataegi) bijvoorbeeld helpen. Voor overmatige consumptie van pasta en granen wordt Mai Ya (麥芽, Fructus Hordei Vulgaris Germinantus) en Fu Xiao Mai (浮小麦, Fructus Tritici levis) gebruikt. Shen Qu (神曲, Massa Fermentata) is een remedie tegen te veel alcohol of hardnekkige indigestie, en de Ji Nei Jin (鸡内金, Endothelium Corneum Gigeriae Galli) is goed voor degenen die te veel ongekookt, koud of moeilijk verteerbaar voedsel hebben gegeten.

Sommige kruiden kunnen worden gecombineerd om de maag te kalmeren en de spijsvertering te bevorderen, zoals Bing Lang (槟榔, Semen Arecae), Chen Pi (陳皮, Pericarpium Citri Reticulatae) en Zhi Shi (枳实, Fructus Immaturus Citri Aurantii). Deze verlichten ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en boeren.

Opgezette buik, obstipatie en diarree

TCM stelt dat symptomen zoals opgezette buik, obstipatie en diarree optreden als gevolg van stilstaand voedsel dat verandert in pathogenen. Kruiden als Da Huang (大簧, Radix et Rhizoma Rhei), Huang Lian (黄连, Rhizoma Coptidis) en Huang Qin (黄芩, Radix Scutellariae Baicalensis) helpen om deze te zuiveren.

Verminderde eetlust en vermoeidheid

Als iemand een verminderde eetlust en vermoeidheid ervaart en zachte ontlasting vermengd met onverteerd voedsel afscheidt, betekent dit een slechte opname. Kruiden zoals Ren Shen (人參, Radix Ginseng), Shan Yao (山药,, Radix Dioscoreae Oppositae) en Bai Zhu (白术, Rhizoma Atractylodis Macrocephalae) zijn geschikt om de spijsvertering en absorptie te stimuleren.

Gepatenteerde kruidenformule voor indigestie

Gepatenteerde kruidenformule

Er zijn gepatenteerde TCM-remedies om deze problemen tegen te gaan. Bao He Wan (保和丸) is een klassiek kruidenformule voor het verzachten van indigestie. Het harmoniseert de maag en bevordert de spijsvertering om vastgehouden voedsel af te voeren.

Het bevat een aantal ingrediënten: meidoorn helpt bij de vertering van vlees en vet voedsel. Mai Ya (麥芽, Fructus Hordei Vulgaris Germinantus) en Lai Fu Zi (莱菔子, Semen Raphani) helpen bij het verteren van korrelig voedsel zoals brood, noedels of rijst.  Shen Qu (神曲, Massa Fermentata) verlicht voedsel- en alcoholkaters. Chen Pi (陳皮, Pericarpium Citri Reticulatae) en Ban Xia (制半夏, Rhizoma Pinelliae Ternatae) verzachten de Qi-stroom in de maag om braken en maagklachten te stoppen. Fu Ling (茯苓, Sclerotium Poriae Cocos) verhoogt het vermogen van de milt om het hele verteringsproces te verbeteren.

Deze formule is uitgebalanceerd in kwaliteit en kwantiteit, dus het kan herstellende acties voor uw gezondheid accentueren en tegelijkertijd de bijwerkingen van indigestie verminderen. De milde formule is geschikt voor vele soorten indigestie en kinderen kunnen het ook gebruiken. Deze pil is een standaard assortiment in de meeste Chinese huishoudens.

Indigestie kan gemakkelijk te behandelen zijn. Maar zelfs als de symptomen zijn verdwenen, is het raadzaam om voorzichtig te zijn. Aangezien de secreties, bewegingen en het slijmvlies van het spijsverteringskanaal enige tijd nodig heeft om volledig te herstellen.

Indigestie behandelen met acupunctuur

Acupunctuur indigestie

Acupunctuur manipuleert de energiestroom langs de meridianen van het lichaam en brengt het in de richting waarin het zou moeten gaan. Gastro-intestinale stoornissen kunnen worden gezien als problemen met de beweging van voedsel door de maag en darmen. Acupunctuur probeert de “tegenstroom” van energie door het lichaam aan te pakken. In de Chinese geneeskunde moet de maag-energie naar beneden gaan door het spijsverteringskanaal. Als er Qi naar boven beweegt, komt de Qi (levensenergie) in opstand. De behandeling is bovendien erop gericht om de richting van de Qi stroom te herstellen. Hier voor kunnen punten als de Taiyi (St23), Zusanli (St36), Fuai (Sp16), Weicang (Bl50), Futonggu (Kd20), Xuanshu (Du5) en Xiawan (Ren10)

Tayi versterkt de milt en harmoniseert de maag. Zusanli helpt bij de richting geven van de maag Qi stroom. Fuai klaar hitte en droog damp op. Weicang harmoniseert de maag en de middelste jiao. Futonggu verhelp blokkade in de darm. Xuanshu versterkt de milt en harmoniseert de maag, en Xiawan helpt beweging en transformatie in maag en darm.

Indigestie behandelen met TuiNa-massagetherapie

Naast acupunctuur en kruiden kan TuiNa-massagetherapie helpen bij indigestie. Deze oude Chinese therapie is gebaseerd op de dezelfde principes als acupunctuur, maar zonder het inbrengen van fijne naalden in de acupunctuurpunten. De hierboven onder acupunctuur genoemde punten kunnen ook met TuiNa-massage gebruikt worden. Op de betreffende punten beweeg de vingers in een cirkelvormige beweging met zachte, stevige druk. De punten op de buik kunnen iets gevoeliger zijn. Houd rekening mee bij het masseren. De Xuanshu overslaan bij hernia klachten.

Preventie

 • Neem tijdens het eten kleinere hapjes, kauw langzaam en grondig en drink water of thee om het voedsel goed te laten zakken. Ook opstaan en rondlopen na een maaltijd kan de maag en darmen soepeler laten bewegen.
 • Houd een paar dagen na een groot feest een lichter dieet aan en drink veel water zodat de organen goed kunnen werken en rusten.
 • Sommige ingrediënten kunnen afzonderlijk worden gebruikt. Meidoornthee is goed als je te veel vlees en vet voedsel hebt gegeten. Mandarijnschil thee is goed voor misselijkheid of maagklachten. Verse radijs is goed tegen een opgeblazen gevoel en boeren. En verse sappen zoals radijs, sinaasappel of suikerriet helpen bij het herstel van katers.

Wild u meer weten over indigestie? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

 • BENSKY Dan & BAROLET Randall, Chinese Herbal Medicine – Formulas & Strategies, Eastland Press, S Ou Ming & Li Yanwen, Practice of Acupuncture and Moxibustion, Hai Feng Publishing Co. 1991
 • Corey Whelan, How to Get Rid of Gas, Pains, and Bloating, Healthline, August 25, 2020
 • Du Yuanhao (editor-in-chief), Prescriptions for Acupuncture and Moxibustion, Jiangsu Science & Technology Publishing House, 2004
 • Zhou Wenquan et al (editor-in-chief), TCM Food Cures Based on Syndrome Differentiation, People’s Medical Publishing House, 2002
 • Sarah Pritchard, TuiNa, a manual of chinese massage therapy, Churchill Livingstone Elsevier, 2010
 • Yanze Liu, Zhimin Wang, Junzeng Zhang, Dietary Chinese Herbs, Chemistry, Pharmacology and Clinical Evidence, Springer-Verlag Wien 2015
 • Yifan Yang, Chinese Herbal Medicines, Comparisons and Characteristics, 2nd edition, Elsevier, 2010 Seattle, 1990
 • Chinese System of Food Cures Prevention & Remedies by Henry C. Lu.Sterling Publishing Co., Inc. 1986