Vragen over Chinese kruiden

Vragen over Chinese kruiden

Kruidentherapie is, naast dieettherapie, misschien wel de meest gebruikte behandelmethode van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). TCM vertrouwt op kruidentherapieën, zowel voor de behandeling van ziekten als voor het optimaliseren van de gezondheid en het voorkomen van ziekten. Hieronder geven wij antwoorden op algemene vragen over Chinese kruiden. Wilt u weten wat Chinese kruiden voor u kunnen betekenen? Bekijk hier onze pagina over Chinese kruidentherapie.

Waar zijn Chinese kruiden van gemaakt?

De meeste Chinese kruiden bestaan uit planten (kruiden), gevolgd door dierlijke producten en vervolgens mineralen. Planten zoals hele grassen, wortels, stengels, bladeren, bloemen, schors en vruchten.

Hoe moet je Chinese kruiden gebruiken?

Traditioneel worden Chinese kruiden en medicijnen in water geplaatst en gekookt. Wanneer men het residu verwijderd, is het eindproduct een afkooksel. Andere vormen van Chinese medicijnen omvatten bolussen, poeders, pasta’s, pillen. Evenals capsules, tabletten, korrels, siropen en vloeistoffen voor injectie. Deze vormen zijn afgestemd op de individuele behoeften van de gebruiker.

Wat zijn de “vier naturen” en de “vijf smaken?”

De vier naturen in de Chinese geneeskunde zijn: koud, koel, warm en heet. De vijf smaken zijn: zuur, bitter, zoet, pittig heet en zout. TCM is van mening dat aangezien Chinese medicijnen zulke verschillende eigenschappen hebben, ze verschillende effecten hebben en kunnen werken op specifieke organen of meridianen. Bijvoorbeeld, hete en pittige medicijnen zoals gember en ui laten je zweten; zoet smakende kruiden zoals rode dadels en pilose asiabell root hebben tonificerende effecten. Klinisch worden mensen met een droge keel en een bittere smaak in hun mond beschouwd als mensen met overmatige hitte in hun lichaam. Ze moeten medicijnen nemen die relatief koud en koel zijn. Mensen die de neiging hebben om aan inwendige kou te lijden, moeten medicijnen innemen die relatief warm en tonifiërend zijn.

Hoe bewaar je Chinese kruiden?

Als u Chinese kruiden niet goed bewaart, kan dit hun effectiviteit beïnvloeden. Dit is aangegeven door bepaalde fysieke veranderingen, zoals veranderingen in kleur. Schimmel kunnen ook optreden als het geneesmiddel is bewaard op een plaats met een relatief hoge kamertemperatuur en luchtvochtigheid (>70%) of als de geneesmiddelen een relatief hoger watergehalte hebben. In een dergelijke situatie kunnen medicinale materialen ook hun essentiële oliën verliezen. Om te voorkomen dat uw Chinese kruiden bederft, plaatst u het op een droge, goed geventileerde en donkere plaats. In het ideale geval zal opslag op een koele plaats de kans op schimmel- of ongediertebesmetting verminderen.

Hoe kunt u de kwaliteit van Chinese kruiden bepalen?

Door verschillen in kweekomgeving en de aard van de bodem, zijn er grote verschillen in de effectieve ingrediënten van planten. Ook in kwaliteit zijn er verschillen. Over het algemeen worden geneeskrachtige materialen die in het wild en uit bekende gebieden worden gekweekt, als van betere kwaliteit beschouwd dan die welke door de mens worden gekweekt. Bovendien zijn de grootte, vorm, kleur, textuur en smaak van geneeskrachtige materialen factoren die de kwaliteit van een Chinees medicijn bepalen. Om ervoor te zorgen dat u kruiden van hoge kwaliteit koopt, moet u Chinese medicijnen kopen bij gerenommeerde kruidenapotheken en praktijken.

Heeft u nog verdere vragen over Chinese kruiden? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u namelijk gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.