Relatie tussen nieren en longen

Volgens de vijf-elemententheorie is de relatie tussen de nieren en de longen als een band tussen een moeder en een kind. De nieren horen bij water en de longen bij metaal. De metaal- en waterelementen genereren elkaar wederzijds. De longen zijn de ademhalingsorganen. Door heldere Qi uit de natuurlijke lucht in te ademen en troebele Qi uit het lichaam uit te ademen, wordt de Qi uitgewisseld tussen de binnenkant en de buitenkant van het lichaam. Afhankelijk van de regulatie van de longen, kan de Qi soepel door het lichaam circuleren. Daardoor is een normale toestand van het interne metabolisme verzekerd.

De ademhaling is echter niet alleen afhankelijk van het functioneren van de longen. De nieren coördineren het ook. Om de Qi-uitwisseling effectief te houden, moet de ingeademde en geraffineerde Qi naar beneden stromen en goed door de nieren worden opgenomen. De samentrekkende of grijpende en vasthoudende functie van de nieren zorgt ervoor dat de longen de Qi ontvangen en naar beneden laten circuleren. Op deze manier helpt de eerste de ademhaling te coördineren, terwijl de laatste de ademhaling regelt.

Regulering door de nieren en de longen

Normale ademhaling is afhankelijk van wederzijdse regulering door de nieren en de longen. De longen zijn de meester van Qi en de nieren zijn de wortel van Qi. De longen ademen Qi uit en de nieren absorberen verfijnde Qi. Een vlotte ademhaling is het resultaat van de harmonie tussen yin en yang. Om een ​​vlotte ademhaling en een vrije luchtweg te hebben, moet de nier-Qi sterk zijn en moeten hun samentrekkende grijp- en vasthoudfuncties intact zijn.

Wanneer zich een niertekort ontwikkelt, stroomt de Qi niet naar de nier. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen zoals moeite met inademen met langere uitademingstijden. De omstandigheden verslechteren tijdens het sporten. In TCM wordt dit het niet behouden van de ademhaling Qi in de nier genoemd. Klinisch gezien zijn ziekten zoals ernstige chronische bronchitis, emfyseem en longhartproblemen die de rechterkant van het hart aantasten allemaal te wijten aan een niertekort en een omgekeerde stroom van Qi.

Wilt u meer weten over de relatie tussen de nieren en longen? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u namelijk gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.