Acupunctuur tegen depressie

Acupunctuur tegen depressie

Iedereen voelt zich wel eens neerslachtig. Maar depressie is meer dan dat. Depressie is extreme droefheid of wanhoop die langer dan een paar dagen aanhoudt. Het kan ook invloed hebben op uw hart, nieren en zenuwstelsel. Gelukkig is depressie goed te behandelen. Een combinatie van therapie en antidepressiva kan bijdragen aan herstel. Echter kunnen medicijnen zoals antidepressiva bijwerkingen veroorzaken. Hieronder beschrijven wij daarom de rol van acupunctuur tegen depressie.

Wat is depressie?

Depressie is een veel voorkomende psychische aandoening die gepaard gaat met een constant gevoel van verdriet en een verlies van interesse of plezier. Het beïnvloedt uw vermogen om alledaagse dingen te doen. U kunt last hebben van pijn, gewichtsverlies of gewichtstoename, slaapstoornissen of gebrek aan energie.

De effectiviteit van acupunctuur tegen depressie

Acupunctuur activeert het vrijkomen van bepaalde chemicaliën en hormonen in de spieren en hersenen die de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam activeren. Deze bevorderen op hun beurt het algehele fysieke en emotionele welzijn.

Mensen met een depressie uiten daarnaast vaak pijn en gebrek aan energie. Acupunctuur heeft dan ook een unieke manier om met de energie en kanalen, of meridianen, in ons lichaam te werken om de balans te herstellen. Het heeft ook tot doel hormonale onbalans te reguleren en niveaus van ‘feel-good’ hormonen zoals dopamine en serotonine te verhogen.

Acupunctuur is ook effectief gebleken bij het verminderen van de ernst van depressie in vergelijking met standaardbehandelingen voor depressie, antidepressiva, of helemaal geen behandeling1.

Bijwerkingen voorkomen met acupunctuur

Volgens onderzoek2 gaat acupunctuur gepaard met geen of minder bijwerkingen dan antidepressiva. Antidepressiva zijn enkele van de meest voorgeschreven medicijnen die er zijn. Hoewel antidepressiva veilig zijn, zijn ze niet vrij van bijwerkingen. Een medicijn wordt als veilig beschouwd, zelfs als het bijwerkingen heeft, als de bijwerkingen niet levensbedreigend zijn. Dit geldt grotendeels voor antidepressiva.

Lees hier meer over depressie en de rol van de Chinese geneeskunde in ons artikel.

Ten slotte kunnen veel veranderingen in uw levensstijl helpen bij het beheersen of zelfs voorkomen van depressie. Het is bekend dat lichaamsbeweging, hobby’s en een uitgebalanceerd dieet gunstig zijn bij het omgaan met psychische aandoeningen. Acupunctuur kan daarbij steun bieden.

Wilt u meer weten over acupunctuur tegen depressie? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

1Armour, M., Smith, C. A., Wang, L. Q., Naidoo, D., Yang, G. Y., MacPherson, H., Lee, M. S., & Hay, P. (2019). Acupuncture for Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of clinical medicine8(8), 1140. https://doi.org/10.3390/jcm8081140

2Xiang, H., Li, J., Li, B., Tan, Q., & Cai, G. (2021). Trends of Acupuncture Therapy on Depression From 2011 to 2020: A Bibliometric Analysis. Frontiers in psychology12, 721872. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.721872