Depressie

Depressie AHC-Chen

Depressie heeft betrekking op het lichaam, de stemming en de gedachten. Het heeft invloed op de manier waarop u eet en slaapt, hoe u over uzelf denkt en waar u over denkt. Naast de psychische stoornissen kunnen de bijbehorende lichamelijke klachten hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, hartkloppingen, kortademigheid, slechte eetlust, zweten, oorsuizen en een droge mond omvatten. Over het algemeen verschillen de symptomen, in ernst en persistentie, van persoon tot persoon.

Lever-Qi stagnatie

Vanuit het perspectief van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is depressie gerelateerd aan leverdisfunctie. Het orgaan reguleert de emoties niet goed en Qi (energie) stroomt niet soepel. Sommige leefgewoonten die hieraan bijdragen zijn, gebrek aan lichaamsbeweging en slechte voeding. Ook onderdrukte of overdreven geuite emoties, met name woede of verdriet kunnen een grote rol spelen. Leverdisfunctie heet ook wel lever-Qi stagnatie.

Het aantasten van het hart, de milt of de nieren kan het gevolg zijn van lever-Qi stagnatie. Zwakke plekken in de milt kunnen bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Dit Milt-Qi deficiëntie heeft als gevolg dat het lichaam zich niet meer goed kan voeden desondanks gezonde voeding. De bloedkwaliteit kan hierdoor worden aangetast. Het hartsysteem wordt hierdoor beïnvloedt. Een sub optimaal functionerende hartsysteem kan slapeloosheid en rusteloosheid veroorzaken.

Behandeling met TCM

Tijdens een consult let een TCM-behandelaar niet alleen op de mentale toestand, maar ook hoe de depressie wordt weerspiegeld in fysiologische functies als de pols of de tong. De diagnose is gebaseerd op tekenen van zowel mentale als fysieke aspecten. 

Een kruidenformule, Jia Wei Xiao Yao Wan, wordt in China al meer dan 500 jaar gebruikt voor depressies. De ingrediënten zijn onder meer Chai Hu (柴胡, Radix Buplerum), Dang Gui (当归, Angelicae Sinensis), Bai Shao, (白芍, Radix Paeoniael Alba), Bai Zhu (白术, Atractylodis Macrocephalae), Fu Ling (茯苓, Poria), zoethout, Mu Dan Pi (牡丹皮, Cortex Mountan) en Zhi Zi (栀子, Fructus Gardeniae). De formule kalmeert de lever en verwijdert zijn warmte, versterkt de milt en vult het bloed aan. Het verlicht symptomen zoals emotionele instabiliteit, zweten, hoofdpijn, wazig zien, rode wangen, droge mond, opgeblazen buik en menstruatieproblemen

Acupunctuur en TuiNa-massage
Bij behandeling met acupunctuur worden punten als de Yin Tang, Baihui etc. geselecteerd. Op basis van de diagnose worden additieve acupunten geselecteerd. Soms wordt het gecombineerd met moxatherapieTuiNa-massagetherapie tonifieert het maag-milt systeem en kalmeert de Shen. Dit zorgt voor algehele kalmte.

Preventie

Depressie wordt voornamelijk toegeschreven aan een blokkade in een of meer van de interne organen en hun overeenkomstige energiebanen (meridianen). Een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet met een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen helpt hierbij. Dit zorgt voor een goede doorstroming van energie in het lichaam. Gezond voedsel, met name granen, peulvruchten, citrusvruchten, spinazie, eieren, lelieknoppen, yams, rode dadels, paddenstoelen, wortelen en radijs bevorderen zowel de Qi-stroom als de productie ervan. 

Qigong en tai chi komen ook ten goede aan mensen die aan een depressie lijden. De langzame, zachte, repetitieve bewegingen van deze oefeningen helpen bij ontspanning en kunnen de symptomen aanzienlijk helpen verminderen. Het wordt uitgevoerd binnen een groep om sociale interactie aan te moedigen. De oefeningen versterken ook de organen en zorgen voor een vlotte doorstroming van Qi en andere lichaamsvloeistoffen. Regelmatige meditatie kan ook nuttig zijn. 

Een gecombineerde behandeling van conventionele medicatie samen met TCM-behandeling kunnen zeer goed samen gaan. Raadpleeg uw TCM behandelaar of arts voordat u medicijnen inneemt. Wij kunnen u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

  • Elisa Rossi, Shen Psycho-Emotional Aspects of Chinese Medicine, Elsevier, 2007
  • Sarah Pritchard, TuiNa, a manual of chinese massage therapy, Churchill Livingstone Elsevier, 2010
  • Rosa N Schnyer, John Allen, Acupuncture in the treatment of depression, a manual for practice and research, Harcourt Publishers Limited, 2001
  • Ying Xia, Xiaoding Cao, Gencheng Wu, Jieshi Cheng, Acupuncture Therapy for Neurological Diseases: A Neurobiological View, Springer, 2010 
  • The Psyche in Chinese Medicine, Treatment of Emotional and Mental Disharmonies with Acupuncture and Chinese Herbs, Giovanni Maciocia, Elsevier, 2009 
  • Dan Bensky & Randall Barolet, Chinese Herbal Medicine Formulas & Strategies, Eastland Press, 1990