Nier-Jing deficiëntie

Nier-Jing deficiëntie

Volgens de Chinese filosofie vormt Jing (essence) de materiële basis voor het hele lichaam. Jing wordt opgeslagen in de nieren (Nier-Jing) en dient als bron/basis voor reproductie, groei, ontwikkeling en rijpingsprocessen. Bijvoorbeeld, conceptie is mogelijk door de kracht van jing, groei naar volwassenheid is de bloei van jing. Vergrijzing weerspiegelt de verzwakking van jing. Dit heet ook wel Nier-Jing deficiëntie. Elke metabolische activiteit verbruikt jing. We kunnen de jing zowel voeden als afbreken door ons gedrag en levensstijl.

Wanneer we jong zijn, wordt meer jing gegenereerd dan geconsumeerd en wordt de overmaat in de nieren opgeslagen. Een overvloed aan nier-jing bevordert onze vitaliteit en weerstand tegen pathogenen. In de kinderjaren controleert nier-jing de groei van botten, tanden, haar, hersenontwikkeling en seksuele rijping. Waar nier-jing zwak is, zal de bot- en tandenontwikkeling achterblijven. De groei stagneren en de mentale ontwikkeling vertragen.

In de puberteit controleert de nier-jing de voortplantingsfunctie, de vruchtbaarheid en de normale ontwikkeling tot volwassenheid. Ontwikkelingsproblemen die zich op dit moment voordoen, zoals amenorroe, zijn vaak gerelateerd aan zwakke nier-jing.

Onvruchtbaarheid en ouderdom

De nier-jing stuurt en controleert de conceptie en zwangerschap. Als de nier-jing zwak is, treden onvruchtbaarheid, terugkerende miskraam en andere vruchtbaarheid gerelateerde problemen op.
Naarmate wij ouder worden, wordt jing minder in overmaat geproduceerd. We gaan over op het verbruik van de reserves in onze nieren. De afname van de jing reserves in de nieren zal leiden tot verzwakking van ons gestel, zoals de verouderingsprocessen. De nier-jing zal met het ouder worden geleidelijk afnemen en zal leiden tot de karakteristieke tekenen van het ouder worden zoals het verlies van haar en tanden. Veroudering van de huid en verslechtering van het geheugen enzovoort.

Een regelmatige en harmonieuze levensstijl helpt ons om jing in de nieren op te slaan. Het nalaten van een regelmatige en harmonieuze levensstijl zal leiden tot ziektes vanwege het tekort aan nier-jing. Vroegtijdig starten met goede zorg voor lichaam en geest is essentieel voor een goed welzijn op de ouderdag en lang leven.

Nier-jing deficiëntie

Een deficiëntie van nier-jing kan leiden tot problemen als impotentie, chronische verzwakte- of pijnlijke rug, zwakke knieën, tinnitus, incontinentie, doofheid, losse tanden, verzwakte immuniteit, allergie enzovoort. Doordat de nier-jing in de Traditionele Chinese Geneeskunde ook het voeden van de hersenen verzorgt, zal een te kort aan nier-jing leiden tot slecht geheugen/concentratie, een leeg gevoel in het hoofd, duizeligheid enzovoort; de nier-jing bepaalt onze constitutie. Jing vormt samen met Qi de materiële basis voor Shen (de geest).

Voedingsmiddelen voor de opbouw van Jing

Granen, zaden en peulvruchten

Amandel, sesam (zwart en wit), walnoot, kidneybonen, zwarte bonen, adukibonen en zwarte rijst.

Specerijen, supplementen en dranken

Zeewier, koninginnengelei (royal jelly), spirulina, vitamine A, vitamine D, zink, brandnetel, microalgen en stuifmeel.

Vlees, seafood en zuivel

Kippenei, eendenei, kwartelei, ghee, melk (koe, geit en schaap), mossel, oester, rundernier, kip, lamsnier, varkensnier, viskuit, schenkel en bottenbouillon.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.