Chinees gezondheidsadvies voor hoofdpijn

Hoofdpijn wordt over het algemeen verdeeld in verschillende soorten. Sommige hiervan, zoals spanningshoofdpijn, migraine en posttraumatische hoofdpijn hebben de neiging om een chronisch en herhaaldelijk karakter te hebben. Hoewel chronische hoofdpijn leidt tot aanzienlijk persoonlijk lijden en een verminderde levenskwaliteit, is het meestal niet fataal en de prognose wordt goed in de gaten gehouden. Echter, als het niet goed behandeld wordt en het te lang blijft aanhouden, kan de oorspronkelijke, eenvoudige hoofdpijn zich ontwikkelen tot een gemengde hoofdpijn en verergeren en manifesteren als aanhoudende pijn over het hele hoofd. Dan hebben pijnstillers geen effect meer op de ingewikkelde situatie. Het is belangrijk voor mensen met hoofdpijn om professionele diagnose en behandeling te zoeken, en wanbeheer te vermijden. Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kan een behandelingsoptie zijn voor hoofdpijn; Het vermindert de frequentie en de ernst van hoofdpijn, en bevordert de genezing ervan. In dit artikel geven wij Chinees gezondheidsadvies voor hoofdpijn.

Chinees gezondheidsadvies voor hoofdpijn

Voedsel is voor het leveren van voedingsstoffen en energie om het leven te ondersteunen. Ons dagelijkse dieet zou een grote verscheidenheid van voedselkeuzes moeten hebben, en zou moeten worden geconsumeerd in passende hoeveelheden en combinaties, zodat de basisvoedingsbehoeften van het lichaam kunnen worden gewaarborgd. Bij hoofdpijnstoornissen, vooral migraine, zijn er veel voedingsadviezen van deskundigen en voedseltriggers die door de patiënten, of anderen, zijn gerapporteerd. Het belang van dieettriggers is namelijk overbenadrukt. Als u bekend bent met een gevoeligheid (of allergieën) voor bepaalde voedingsmiddelen, is het beter om ervoor uit te kijken. Echter, buitensporige dieetbeperkingen steunen de conditie en de behandeling niet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de enige dieettriggers met ondersteunend bewijsmateriaal alcohol en ve-tsin/aji-no-moto.

Hoofdpijntriggers variëren ook van mens tot mens. Naast voedsel kunnen ook de fysieke bouw, levensgewoonten, milieufactoren en de mentale staat allemaal bijdragen aan hoofdpijn. Wijzigingen in levensstijl zijn daarnaast belangrijk om de frequentie en ernst van hoofdpijn te verminderen. Vanuit het TCM-oogpunt is hoofdpijn het resultaat van interactie tussen externe en interne factoren. Hoofdpijnlijders zouden niet alleen de triggers moeten herkennen, maar ook hun fysieke bouw of de hoofdpijntypes kennen, zodat ze uitgebreidere beschermende maatregelen kunnen nemen. Hieronder zijn TCM suggesties die helpen bij het verbeteren van hoofdpijnbeheer.

TCM suggesties hoofdpijnbeheer

TCM hoofdpijntypeGezondheidsadvies
Wind-kouVerbeter de immuunfunctie om het risico op verkoudheid en griep te verkleinen; Draag een hoed of muts tijdens koude en winderige weersomstandigheden.
Wind-hitteVermijd blootstelling aan sterk zonlicht.
Lever-yangBewaar een rustige gemoedstoestand en controleer woede; Houd regelmatige slaapgewoonten; Vermijd sterk zonlicht en hoge temperaturen; Voorkom ook dat het lichaam oververhit en houd op met het drinken van alcohol.
Slijm en dampHoud de woonkamer geventileerd en droog en vermijd vochtige omgevingen. Aangezien de meeste patiënten een verzwakte milt en maag hebben, moeten ze een eenvoudig en licht dieet behouden en ook meer voedsel eten, zoals chiazaad, tu fu ling (aardpeer), rode rijstboon, wintermeloen (waspompoen), maïshaar en karper. Deze ingrediënten helpen namelijk slijm op te lossen en vocht in het lichaam te elimineren.
Qi, bloed of nier deficiëntieVerstoor het lichaam niet; Raak niet geestelijk uitgeput; Eet ook regelmatig warme en voedende gerechten.
BloedstasisVoorkom hoofdletsel; Een rustige gemoedstoestand handhaven en boosheid beheersen; Drink ook geen alcohol.

Chinese recepten om hoofdpijn te verlichten

In China is het een cultureel erfgoed voor huisvrouwen om eten en kruiden samen te koken, en ze op te dienen in regelmatige familiemaaltijden, als hoofdgerechten, voorgerechten, drankjes, pappen of soepen. Het streeft ernaar met de therapeutische en regulerende maatregelen van het dieet, het lichaam te versterken, gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen. Er zijn veel oude gezegden over eten en kruiden, zoals “eten en kruiden delen de dezelfde oorsprong” en “dieet opgenomen in genezing”. TCM-voedseltherapie heeft een lange geschiedenis, is overvloedig in theoretische en empirische ondersteuning, en is tegenwoordig nog steeds populair onder het grote publiek. Elke Chinese familie heeft volksrecepten die gebruik maken van gewone ingrediënten, om zo een eenvoudig, maar voedzaam, medicinaal dieet te maken, wat een belangrijke manier is om algemene aandoeningen te verlichten en de gezondheid te bevorderen.

Chinese voedseltherapie is ontworpen volgens syndroomdifferentiatie, die gebaseerd is op de fysieke bouw of gezondheidsbehoeften van een individu. Een medicinaal dieet wordt ook vaak geleverd samen met routine behandelingen om genezing te bevorderen en een snel herstel te waarborgen, wat bijzonder gunstig is voor chronische aandoeningen. Uw Chinese geneeskundige kan u ook adviseren in specifieke diëten bij uw hoofdpijnklachten.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan gericht adviseren over uw situatie. Neem contact met ons op voor een afspraak.