Lage rugpijn

Lage rugpijn acupunctuur

Ongeveer 80% van de volwassenen ervaart lage rugpijn op een bepaald punt in hun leven. Het is de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid en ook een van de grootste bijdragers aan gemiste werkdagen. In een groot onderzoek meldde meer dan een kwart van de volwassenen last van lage rugklachten gedurende de afgelopen drie maanden. Mannen en vrouwen worden evenzeer getroffen door lage rugpijn, die in intensiteit kan variëren van een zeurende, constante pijn tot een plotselinge, scherpe sensatie die de persoon onbekwaam laat.

Pijn kan abrupt beginnen als gevolg van een ongeluk of door iets zwaar op te tillen. Ook kan het zich in de loop van de tijd ontwikkelen als gevolg van leeftijdsgerelateerde veranderingen van de wervelkolom.

De meeste lage rugpijn is acuut of kortdurend en duurt enkele dagen tot een paar weken. Het heeft de neiging om zichzelf op te lossen met zelfzorg en er is geen resterend verlies van functie. De meerderheid van acute lage rugpijn is mechanisch van aard. Wat betekent dat er een verstoring is in de manier waarop de componenten van de rug (de wervelkolom, spier, tussenwervelschijven en zenuwen) in elkaar passen en bewegen.

Advies bij lage rugpijn

Voorkomen is beter dan genezen. Om in overweging te nemen zijn bijvoorbeeld:

 • Beweeg (iets) meer. Een dag of twee rust kan helpen. Desondanks weten deskundigen nu dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen ontstekingen en spierspanningen te verminderen.
 • Let op uw gewicht. Extra kilo’s, vooral rond de buik, kunnen de rugpijn verslechteren.
 • Stop met roken. Roken beperkt de stroom van voedingsstoffen bevattend bloed naar spinale schijven, dus rokers zijn bijzonder kwetsbaar voor rugpijn.
 • Slaapstand. Slapen op de zij met de knieën lichtjes opgetrokken naar uw borst is aangeraden. Liever slapen op de rug? Leg een kussen onder de knieën en eentje onder de onderrug. Slapen op de maag kan vooral zwaar zijn voor de rug. Als men niet op een andere manier kan slapen, leg dan een kussen onder de heupen.
 • Wees voorzichtig met hoe u tilt.
 • Vermijd ook hoge hakken.

Acupunctuur bij lage rugpijn

Rugpijn is één van de belangrijkste redenen waarom mensen medische behandeling zoeken. Het is ook de nummer 1 gemelde reden voor het zoeken naar acupunctuur. Het goede nieuws is dat bij chronische lage rugpijn acupunctuur een effectief hulpmiddel kan zijn voor de behandeling.

Volgens richtlijnen van de American Pain Society en het American College of Physicians kunnen artsen acupunctuur overwegen als een alternatieve therapie voor patiënten met chronische lage rugpijn waarbij conventionele behandeling niet helpt.

Er zijn een paar Qi-meridianen waar een acupuncturist zich op kan concentreren voor rugpijn. Sommige acupunctuurpunten voor lage rugpijn zijn:

 • achterkant van de knieën
 • voeten
 • onderrug
 • handen
 • heupen
 • maagpunten

Punten voor pijn in de bovenrug (ook wel thoracale rugpijn genoemd) zijn meestal verschillend. Deze zijn te vinden op hoofd, nek, schouders en bovenrug.

Chinese kruidentherapie

Veel kruiden gebruiken dezelfde biochemische routes als andere pijnstillers. Op de korte termijn zijn ze meestal niet zo invasief, maar ze hebben talloze positieve effecten. De krampstillende en circulatie inducerende eigenschappen maken pijnonderdrukking goed. De Chinese geneeskunde beschouwt het lichaam als volledig geïntegreerd, in plaats van een reeks geïsoleerde systemen waaruit een geheel bestaat. Rugpijn is daarom niet alleen toegeschreven aan het uiteenvallen van spieren, botten en weefsel. Maar ook aan onjuiste orgaanfunctie en stroming van Qi en lichamelijk vloeistoffen.

Als iemand een Chinese geneeskundige behandelaar nadert met rugpijn tot verstuiking, spanning of letsel, zoals bij werk en sport, kan deze kruiden aanbieden om de bloedstasis te verlichten, zuur ophopingen te verdrijven en het natuurlijke herstelproces te vergemakkelijken. Daardoor kan de plek van acuut letsel ook de voedingsstoffen krijgen die het nodig heeft om sneller te genezen. Als de persoon klaagt dat koud weer de rug stug maakt, kan de behandelaar een mengsel van kruiden geven om koude te verdrijven of vocht op te drogen uit de meridianen veroorzaakt door externe invloeden. In een ander geval waar een persoon klaagt over lage rugpijn kan dit duiden op een uitputting van lever-Qi of een urineweg aandoening. De behandelaar kan dan kruiden voorschrijven om de vochtige hitte te verdrijven.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

 • National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), Low Back Pain Fact Sheet, Office of Communications and Public Liaison, 2020
 • National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, Back Pain, 2009
 • A. White, How acupuncture helps back pain, Healthline, 2019
 • L. Morse and W. Gypson M.D., Traditional Chinese Medicine (TCM) and Back Pain, SpineUniverse, 2019