Artrose

Artrose artritis

Artrose is een andere naam voor osteoartritis (OA), een type van artritis. Artritis is een overkoepelende term. Het beschrijft verschillende aandoeningen die ontstekingen in gewrichten veroorzaken.

Artrose is een ziektebeeld aan het kraakbeen in de gewrichten, vaak ook ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer kraakbeen verdwijnt in de gewrichten dan door het lichaam geproduceerd kan worden en ook de hoeveelheid vloeistof om het gewricht te smeren, vermindert. Die vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en schokken te absorberen. Door de artrose drogen de gewrichten uit en kunnen de botten over elkaar gaan schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

Artritis is het ontstoken raken van gewrichten door artrose of een reumatische aandoening, een verwonding of een bacteriële infectie.

Symptomen van artrose

Artrose kan elk gewricht in het lichaam beïnvloeden. In sommige gevallen kan de ontsteking ook huid, spieren en organen aantasten. Voorbeelden hiervan zijn osteoartritis, reumatoïde artritis en jicht. Het heeft invloed op de gewrichten van o.a. handen, nek, knieën en heupen. Het risico om artrose te ontwikkelen neemt toe met de leeftijd. Naast de symptomen van artritis, kent artrose zijn eigen specifieke symptomen. Algemene klachten artritis:

  • zwelling in de gewrichten
  • roodheid van de huid rond de aangetaste gewrichten
  • verminderd bereik van beweging in aangetaste gewrichten

De meest voorkomende symptomen van artrose zijn met name:

  • gewrichtspijn
  • gewrichtsstijfheid
  • gevoeligheid rond de aangetaste gewrichten
  • verminderde flexibiliteit in aangetaste gewrichten
  • bot-tot-been raspend of wrijvend gevoel
  • bot uitlopers, of kleine stukjes extra botgroei die zich rond aangetaste gewrichten kunnen ontwikkelen

❯ Artrose binnen de traditionele Chinese geneeskunde

De term ‘osteoartritis’ bestond niet in oude Chinese medische teksten, hoewel er beschrijvingen waren van ziekten die qua klinische kenmerken er sterk op leken. Over het algemeen wordt artrose meestal gecategoriseerd als een ‘bi-syndroom’ (pijnlijk obstructiesyndroom) en meer specifiek ‘bi-syndroom van bot’. In moderne teksten beschrijft de term ‘bi-syndroom’ aandoeningen van pijn, pijn of gevoelloosheid van spieren, pezen en gewrichten als gevolg van een invasie van externe pathogene wind, kou en/of vochtigheid.

Artrose is een type bi-syndroom veroorzaakt door uitputting van de nier en lever zang, die invasie van exogene pathogene factoren uitnodigt. Een dergelijke invasie belemmert de kanalen, wat leidt tot verminderde Qi en bloedcirculatie en bijgevolg pijn. In de meeste gevallen zijn de externe oorzaken van het bi-syndroom een ​​combinatie van drie pathogenen: wind, koude en vocht. Aantasting van de transformatie van lichaamsvloeistoffen gedurende lange perioden (als gevolg van miltdepletie) leidt tot stagnatie van niet-substantieel slijm. Bloed- en slijmstagnatie worden secundaire pathogene factoren die zich opstapelen in de gewrichten en het probleem verder verergeren, met flegmecondensatie om botgroei te vormen.

De nieren

De nieren worden van oudsher beschouwd als het primaire orgaan dien betrokken zijn bij de ontwikkeling van het bi-syndroom, met de lever als secundair. Er zijn logische redenen hiervoor binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Men beweert dat nieren botten domineren. De nier-essentie (jing) (een vitale stof die verantwoordelijk is voor de vorming van botten, groei en ontwikkeling) neemt af naarmate de leeftijd vordert, waardoor de Qi van de organen uitgeput raakt, de botten broos worden, pezen verstijven en als gevolg daarvan bewegen om te worden aangetast. Osteofyten – uitgroeiingen van botten – worden vaak geassocieerd met artrose.

De lever en milt

Men beweert dat de lever bloed opslaat en de pezen (pezen, kraakbeen en ligamenten) controleert door zijn voedende en bevochtigende functies. Nier-yin is de basis van lever-yin en bloed. De milt is ook betrokken vanwege zijn acties van het beheersen van de spieren en ledematen, en het transformeren en transporteren van vloeistoffen en Qi. Milt uitputting kan leiden tot een tekort aan Qi en bloed (omdat de milt Qi produceert), een verdere versterking van het tekort aan nier-jing en leverbloed. Bovendien wordt de milt gemakkelijk beïnvloed door externe vochtigheid.

Acupunctuur en kruiden bij artrose

Als eenmaal is vastgesteld om welk type artritis en/of artrose het gaat kunnen wij een behandelmethoden erop afstemmen. Tot de meest populaire technieken behoren acupunctuur, acupressuur, kruidentherapie, voedingsadvies en Qigong.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat acupunctuur zinvol is bij de behandeling van pijn en ontstekingen bij artrose. Het blijkt zelfs vaak beter te helpen dan medicatie. Een groot voordeel van acupunctuur is dat er geen nare bijwerkingen zijn. Bovendien komen bij een acupunctuurbehandeling ontstekingsremmende stoffen vrij in het lichaam. Ook behandeling met Chinese kruiden kan verwarmen, de doorstroming in het lichaam verbeteren en de balans herstellen, zodat klachten verminderen.

TCM gelooft dat behandeling begint met goede voeding. Bij het gebruik van kruidengeneesmiddelen om artritis/artrose te behandelen, zal een traditionele TCM-arts vragen stellen over de algehele gezondheid voordat hij een kruidenformule voorschrijft die de symptomen van pijn verlichten. Over het algemeen kunnen royal jelly, papaja en zwarte sojabonen helpen bij verlichten van de klachten van reumatoïde artritis.

Verlichting van de pijnklachten

Samen met kruidentherapie zet TCM acupunctuur als primaire behandelmethode in om de symptomen van artritis-/artrosepijn te behandelen. Naalden komen op belangrijke punten langs de meridianen om bloed en Qi te verplaatsen. Het duurt gewoonlijk een aantal weken voordat acupunctuur langdurige verlichting van artritis / artrose veroorzaakt.

Artrose kun je in elk stadium met acupunctuur en Chinese kruidentherapie behandelen. Hoe verder de artrose gevorderd is, hoe moeilijker te behandelen. Maar langdurige toediening van kruiden kan in combinatie met acupunctuur alsnog verbetering brengen.

Lees hier meer over acupunctuur bij artritis

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties