Prikkelbare darm syndroom (PDS)

pds

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is de meest voorkomende chronische darmaandoening die in alle leeftijdscategorieën kan voorkomen. Hoe klachten bij PDS ontstaan is niet duidelijk, al lijkt het erop dat bij PDS de prikkels in de darmen direct door uw hersenen worden opgemerkt. Daardoor lijken uw darmen extra gevoelig. Bij bepaalde situaties zoals drukte/stress of spanningen kunnen de PDS-klachten verergeren. Naast meer lichaamsbeweging is het ook aangeraden om goed om te gaan met stress om zo de klachten te verminderen.

Voorkomende klachten bij PDS

Symptomen die voorkomen bij PDS zijn onder meer buikpijn, buikkrampen, ontlastingsproblemen, opgezette buik en gasophoping (boeren en winderigheid). Een pijnlijk gevoel (op wisselende plekken) in de buik staat dan ook op de voorgrond bij PDS.

Andere klachten die eveneens bij PDS kunnen optreden zijn moeheid, misselijkheid, pijn of een naar gevoel bij het plassen en rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.

De klachten verschillen per persoon en sommigen hebben er minder last van en kunnen er daarentegen goed mee leven. Hoe deze klachten verlopen is dus lastig te voorspellen. Soms zijn er langere perioden geen klachten en soms kunnen de klachten heel heftig zijn. Bepaalde voedingsmiddelen en behandelingen kunnen PDS-klachten verminderen. Hieronder leest u er meer over.

Voeding bij PDS

Omdat PDS een aandoening is van het verteringsstelsel, is het raadzaam om te letten op uw voeding, dit is immers ook een behandelmethode. Supplementen en kruiden maken hier ook deel van uit.

Voedsel dat u moet vermijden

Veel mensen met PDS zeggen dat ze bepaalde voedingsmiddelen vermijden omdat ze merken dat die de klachten verergeren. Ze nemen bijvoorbeeld geen kool, paprika, peulvruchten, ui, koolzuur (frisdrank), melkproducten, koffie, suiker/zoetstoffen, vet of citrusvruchten. Uit een patiëntonderzoek van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) bleek dat het vermijden van lactose bevattende voedingsmiddelen en citrusvruchten de klachten gunstig kunnen beïnvloeden. De symptomen bij PDS worden erger bij consumptie van bevroren/koude voedingsmiddelen. Dit dient u te vermijden.

Oplosbare vezels

De oplosbare vezels in groente en fruit kunnen de buikpijn bij PDS verminderen. Oplosbare vezels worden door de darmflora afgebroken, waarbij de stoffen die daarbij vrijkomen de darmfunctie ten goede kunnen komen. U vindt oplosbare vezels in onder andere groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, haver, gerst, sojabonen en zeewieren. Als voedingssupplement zijn oplosbare vezels verkrijgbaar in de vorm van psylliumvezels.

Anderzijds zijn er nog de onoplosbare vezels, zoals brood- en graanproducten en noten. Deze hebben bij mensen met PDS een averechts effect op de darmklachten omdat ze veel water aantrekken en niet worden verteerd. Daarnaast kunnen ze de darm prikkelen, wat kan leiden tot de verergering van de symptomen. Bij een normale darmfunctie zijn oplosbare vezels essentieel omdat zij zorgen dat de darmen hun ‘kneedwerk’ kunnen doen en daarmee de ontlasting naar buiten kunnen werken. 

Pepermuntolie

Naast sterke antimicrobiële eigenschappen bevat pepermuntolie een actief bestanddeel menthol, een stof met een krampwerende werking. Capsules met pepermuntolie is volgens wetenschappelijk onderzoek een effectief middel tegen PDS.

Traditionele Chinese Geneeskunde bij de behandeling van PDS

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt PDS met name veroorzaakt door emotionele verstoring c.q. stress, wat negatieve gevolgen heeft voor bepaalde organen. De lever is het orgaan dat het meest kan worden beïnvloed door stress. Langdurige stress zorgt dan ook voor belemmeringen in het functioneren van de milt en de maag, ook wel Lever-Qi stagnatie genoemd. Hierdoor ontstaan er allerlei darmklachten. De milt is volgens de TCM het belangrijkste orgaan dat het verteringsstelsel reguleert. Mensen met PDS en een Milt-Qi deficiëntie (tekort) ervaren vaak vermoeidheid en hebben een dunne waterige ontlasting. Acupunctuur is effectief in het verrijken van de Milt-Qi. Al dan niet in combinatie met moxatherapieEen klassieke kruidenformule voor Milt-Qi deficiëntie is Bu Zhong Yi Qi TangMet TuiNa-massage therapie kan het maag-miltsysteem met voedende techniek gevoed worden en u actief helpen te ontspannen.

Uw lichaam ontgiften

Uw levensstijl kan ook een grote impact hebben op uw milt en maag. Een verstoring van deze organen kan al gauw leiden tot een belemmering van het verteringsstelsel en de voedselopname. Als de Milt-Qi uitgeput raakt kan er vochtophoping en warmte ontstaan, die vervolgens de leverfunctie belemmeren. Het gevolg hiervan is dat het bloed in uw lichaam niet optimaal stroomt. De overtollige toxines (afvalstoffen) in het bloed kunnen dan ook niet goed worden uitgescheiden, ofwel ontgiften. Dit kan leiden tot darmklachten- en ontstekingen. Bekijk hier ons artikel over ontgiften.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

  • Rose Tse & Jenny Eagleton, Liverish stress, South China Morning Post (Health), 2006
  • Prof. dr. Ad Masclee, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), De Maag Lever Darm Stichting, 2017
  • G. Blijenberg & J.F.M. Fennis, Het irritable bowel syndrome: een onhanteerbare diagnose?, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 1986
  • Drs. Marieke Welters, Patientonderzoek PDSB, VWBintermedical bv, 2009
  • Zhang Dazhao, Diagnosis & Treatment of Common Diseases in TCM, WuXiaolong-Hai Feng Publishing Co., 1992
  • Beijing University of Traditional Chinese Medicine, Basic Theories of Traditional Chinese Medicine, Academy Press, 2000