Opgeblazen buik

opgeblazen buik buikklachten maagklachten

Een opgeblazen buik is gênant, ongemakkelijk en kan sociale evenementen tot ongemakkelijke gelegenheden maken. Boeren, oprispen en winderigheid duiden allemaal op overmatig maag- of darmgas.

Het overtollige gas kan afkomstig zijn van ingeslikte lucht of kan worden geproduceerd door darmbacteriën. Iedereen die erdoor wordt getroffen, moet op zijn voedingsgewoonten letten. Ervoor zorgen dat hij langzaam eet, kauwgom en koolzuurhoudende dranken vermijden en hun opname van gasproducerende voedingsmiddelen zoals spruitjes, kool, bonen en linzen verminderen. Bovendien is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de verterings- en absorptieprocessen goed samenwerken.

Constipatie en een opgeblazen buik

Een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel is constipatie. U kunt constipatie hebben en het niet beseffen, omdat minder stoelgang dan normaal slechts één symptoom van constipatie is. U kunt nog steeds constipatie hebben, zelfs als u regelmatig stoelgang heeft.

TCM kijk op de vertering

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn boeren en winderigheid veelvoorkomende symptomen van veel indigestieve aandoeningen. Deze leiden tot een opgezette buik. TCM stelt dat nadat voedsel in de maag is afgebroken, het gedeeltelijk verteerde voedsel naar de dunne darm gaat. In de dunne darm, waar het verteerde voedsel verder wordt gescheiden naargelang het “puur” of “onzuiver” is. De milt neemt vervolgens het puur verteerde voedsel op, transformeert het in voedingsessentie en verdeelt het naar de andere organen. De dikke darm ontvangt daarna het onzuivere verteerde voedsel en blijft er water uit opnemen. Wanneer al het water weer in het lichaam wordt opgenomen, worden de resterende stoffen in de darmen ontlasting. De lever reguleert het hele proces en de afscheiding van gal ondersteunt de milt transformatiefuncties.

TCM symptomen differentiatie

TCM-artsen vertrouwen op de aard van boeren en winderigheid, evenals andere begeleidende symptomen, om de onderliggende oorzaken van indigestie te identificeren. Als boeren of winderigheid luidruchtig zijn en verergerd worden door emotioneel nood, kan dit te wijten zijn aan over functioneren van de lever die de normale werking van het maagdarmkanaal beperkt.

Een vies ruikend gas, gepaard met misselijkheid en een dikke, vette tongbeslag geeft aan dat de doorgang van voedsel in de maag of de darmen is vertraagd. Als er sprake is van een droge mond, abdominaal gorgelen en pijn, kunnen de darmen ziekteverwekkers hebben verzameld die resulteren in Qi-stagnatie. Een slechte werking van de maag en milt kan leiden tot zwakke boeren of winderigheid die slechts met tussenpozen optreedt. Dit kan vergezeld gaan met een slechte eetlust en zachte ontlasting. Warmte en druk kunnen buikongemakken ook verlichten.

Kruidenremedies bij opgezette buik

chinese kruiden

TCM-remedies voor overmatig gas zijn gebaseerd op deze onderliggende oorzaken. Over het algemeen zal de behandeling van veelvuldig boeren erop gericht zijn de maag te stimuleren en de Qi-stroming glad te strijken. Belangrijke kruidenformules die onderdeel uitmaken van de behandeling, zijn onder andere Hou Po (厚朴, Cortex Magnoliae Officinalis), Chen Pi (陳皮, Pericarpium Citri Reticulatae), Ding Xiang (丁香 , Flos Caryophylli), Sha Ren (砂仁, Fructus Amomi) en Huo Xiang (藿香, Herba Agastaches seu Pogostemi). Behandeling van frequente winderigheid omvat het stimuleren van de milt en het gladmaken van de Qi-stroom in de darmen. Met de belangrijkste kruideningrediënten Mu Tong (木通, Caulis Akebiae), Xiang Fu (香附, Rhizoma Cyperi Rotundi), Zhi Shi (枳实, Fructus Immaturus Citri Aurantii) en Qing Pi (青皮, Pericarpium Citri Reticulatae Viride).

Acupunctuur bij gas en opgeblazen gevoel

Afhankelijk van de diagnose kunnen de volgende vijf acupunctuurpunten worden geselecteerd al dan niet in combinatie andere ondersteunende punten. Zusanli, ook bekend als St36, bevindt zich op de maagmeridiaan. Dit punt heeft invloed op de Zang-Fu organen in de bovenbuik, het parasympatisch zenuwstelsel en is het meesterpunt voor energie.

Sanyinjiao, ook bekend als Sp6, bevindt zich op de miltmeridiaan. Is de kruispunt van de 3 voet yin-meridianen. Dit punt beïnvloed Zang-Fu organen in de onderbuik en het parasympatisch zenuwstelsel.

Qihai en Zhongwan, ook bekend als Cv6 en Cv12, bevindt zich op de Ren-meridiaan. Cv6 is de zee van Qi (vitale energie). Dit is een lokale punt voor de onder buikorganen. Cv12 is een lokale punt voor organen in de boven gedeelte van buik, inclusief de lever en galblaas.

Weishu, ook bekend als Bl21, bevindt zich op de blaasmeridiaan. Dit punt is zeer effectief bij buikpijn en gastro-intestinale klachten.

TuiNa-massagetherapie bij gas en opgeblazen buik

tuina tuinamassage tuinatherapie

Naast acupunctuur en kruiden kan TuiNa-massagetherapie helpen bij gas en opgeblazen buik. Deze oude Chinese therapie is gebaseerd op de dezelfde principes als acupunctuur, maar zonder het inbrengen van fijne naalden in uw huid. De hierboven onder acupunctuur genoemde punten kunnen ook met TuiNa-massage gebruikt worden. Op de betreffende punten beweeg de vingers in een cirkelvormige beweging met zachte, stevige druk. De punten Cv6 en 12 kunnen iets gevoeliger zijn. Houd rekening mee bij het masseren. De Weishu overslaan bij hernia klachten.

Dieetadviezen bij gas en opgeblazen buik

Het gas ontstaat vaak door wat u eet. Voedsel verteert voornamelijk in uw dunne darm. Wat onverteerd blijft, wordt in uw dikke darm gefermenteerd met bacteriën, schimmels en gist, als onderdeel van de spijsvertering. Dit proces produceert methaan en waterstof, die als flatus worden verdreven.

Voor veel mensen is het veranderen van voedingsgewoonten voldoende om gas en de bijbehorende symptomen te verlichten. Een manier om te bepalen welke voedingsmiddelen u gas geven, is door een voedingsdagboek bij te houden. Veelvoorkomende boosdoeners zijn onder meer:

 • Vezelrijk voedsel, vrij verkrijgbare vezeldranken en -supplementen
 • Voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Gefrituurd of gekruid eten
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Kunstmatige ingrediënten die vaak in koolhydraatarme en suikervrije producten, zoals suikeralcohol, sorbitol en maltitol zitten
 • Bonen en linzen. Kruisbloemige groenten, zoals spruitjes, bloemkool en broccoli
 • pruimen of pruimensap
 • Voedingsmiddelen die lactose bevatten, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten
 • Fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen (FODMAP) – moleculen die voorkomen in een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals knoflook en ui, die mogelijk moeilijk verteerbaar zijn

Oefeningen, masseren en een warm voetenbad helpen ook.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.

Referenties

 • Ou Ming & Li Yanwen, Practice of Acupuncture and Moxibustion, Hai Feng Publishing Co. 1991
 • Corey Whelan, How to Get Rid of Gas, Pains, and Bloating, Healthline, August 25, 2020
 • Du Yuanhao (editor-in-chief), Prescriptions for Acupuncture and Moxibustion, Jiangsu Science & Technology Publishing House, 2004
 • Zhou Wenquan et al (editor-in-chief), TCM Food Cures Based on Syndrome Differentiation, People’s Medical Publishing House, 2002
 • Chinese System of Food Cures Prevention & Remedies by Henry C. Lu.Sterling Publishing Co., Inc. 1986
 • Sarah Pritchard, TuiNa, a manual of chinese massage therapy, Churchill Livingstone Elsevier, 2010
 • Yanze Liu, Zhimin Wang, Junzeng Zhang, Dietary Chinese Herbs, Chemistry, Pharmacology and Clinical Evidence, Springer-Verlag Wien 2015
 • Yifan Yang, Chinese Herbal Medicines, Comparisons and Characteristics, 2nd edition, Elsevier, 2010