Eczeem

Eczeem

Allergische (contact)eczeem, ook bekend als contact dermatitis, is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door T-cel gemedieerde overgevoeligheid voor een milieuallergeen. Zowel sensibilisatie als het opkomen van de reactie betreffen contact van het allergeen met de huid. Allergenen die de ziekte veroorzaken zijn talrijk, alledaags en omvatten zowel natuurlijke als synthetische chemicaliën. De ziekte komt wereldwijd voor en heeft gevolgen voor beide geslachten en voor alle leeftijdsgroepen. Het bereik van potentiële sensibiliserende allergenen is enorm, maar een relatief klein aantal stoffen vertegenwoordigt de meeste gevallen. De meest voorkomende voorbeelden zijn:

  • Nikkel (in kostuum juwelen en gespen).
  • Chroom (in cement).
  • Latex (in rubberen handschoenen).
  • Parfum (in cosmetica en luchtverfrissers).
  • Planten (zoals sleutelbloemen of composieten).

Twee fasen van de ontstekingsziekte:

  • Inductiefase: Dit is de periode waarin een persoon wordt blootgesteld aan een eerste allergeen en de T-lymfocyten van het lichaam (cellen van het immuunsysteem) reageren en worden gevoelig gemaakt.
  • Elicitatiefase: Bij blootstelling aan hetzelfde allergeen komt de gevoelige T-lymfocyten op een toenemend respons en de resultaten van de eczeem.

De inductiefase kan zo kort zijn als zeven tot 10 dagen na het eerste contact met de huid, maar het duurt meestal veel maanden of jaren van blootstelling aan kleine hoeveelheden allergeen om sensibilisering te veroorzaken. Individuele gevoeligheid varieert afhankelijk van de aard van de chemische stof, de concentratie ervan en de genetische gevoeligheid van de blootgestelde persoon. Zodra er een reactie optreedt, houdt het aan voor jaren, zo niet voor het leven, en generaliseert het.

Bovendien kan opnieuw blootgesteld worden aan het relevante allergeen leiden tot de uitlokkingsfase en eczeem. Reacties kunnen vervolgens overal op de huid worden opgewekt. In sommige gevallen zijn systemische reacties veroorzaakt wanneer het allergeen door het innemen of injecteren in het lichaam komt.

Symptomen

De huiduitbarsting lijkt acuut met roodheid, zwelling en koppelingen van kleine blaasjes (zeer kleine blaren). In ernstige gevallen kunnen er extreme blaren, schilfers en huilen bijkomen. Bij chronische lichte ziekte zijn papules (verdikte plekken) en schilfers zijn prominenter. Het letsel is jeukend en kan pijnlijk zijn als het ernstig is. De snelheid van ontwikkeling na contact is ook direct in verhouding tot de mate van gevoeligheid en kan variëren van zes uur tot enkele dagen.

De locatie van de uitbarsting op de huid is handig bij het diagnosticeren van de oorzaak. Bepaalde gebieden van de huid, zoals de oogleden, reageren gemakkelijker dan anderen, zoals de palmen. Metaaleczeem, meestal veroorzaakt door gevoeligheid voor nikkel, verschijnt echter in discrete plekken die overeenkomen met het contactgebied met juwelen, horloges of metalen voorwerpen op kleding. Een verscheidenheid aan allergenen, zoals kleurstoffen en stoffenafwerkingen, worden in kleding aangetroffen, waardoor huiduitbarsting op huidoppervlakken van de kleding wordt veroorzaakt. Vluchtige allergenen, zoals parfums en etherische oliën, beïnvloeden blootgestelde gebieden, meestal het gezicht en de armen. Rhus dermatitis van poison oak of gifsumak (poison ivy) produceert een bijzonder ernstige ziekte met prominente blaasjes en grote blaren. Karakteristieke strepen ontstaan waar de bladeren de huid hebben aangeraakt.

Oorzaken van contacteczeem in TCM

De longen en milt hebben een sterke invloed op (contact)eczeem, omdat ze de belangrijkste organen zijn die de huidfunctie bevorderen en ondersteunen. In TCM zijn huid en haar de verdediging tegen exogene invasies, de beschermende Qi die haar integriteit verbeterd wordt gereguleerd door de longen. Daarom worden huidziekten altijd aangetoond als een longdisharmonie. De milt is verantwoordelijk voor het onttrekken van voedingsstoffen uit voedsel en voor het transporteren van vloeistoffen door het hele lichaam, en een verminderde functie kan bijdragen aan ongezonde huid en zwellingen. TCM beschouwt dat (contact)eczeem kan worden veroorzaakt door zowel endogene (afkomstig vanbinnen het lichaam) en exogene (afkomstig van buiten het lichaam) factoren.

Aangeboren gevoeligheid (endogene oorzaken)

De incidentie van (contact)eczeem wordt beïnvloed door de lichamelijke gezondheid en komt eerder voor bij personen met een aangeboren/overerfde predispositie naar de aandoening. In gevallen van een aangeboren tekort, zijn de huid en weefsels eronder losjes gebonden. Dit betekent dat de beschermende Qi zwak is en dat het lichaam vatbaarder is voor een opvlamming van hitte kwaad of de ontwikkeling van de interne wind kwaad. Contact met bepaalde stoffen, zoals lak, drugs, plastic, rubberproducten, kleurstoffen of planten, vergemakkelijkt de transformatie van warmte kwaad intern in het lichaam. Het conflict tussen bloed en Qi tegen de hitte kwaad zorgt dus voor de huidaandoening.

Milieu pathogene invasie (exogene oorzaken)

In situaties waarbij externe pathogenen het lichaam direct kunnen binnendringen, zal overmatig hitte kwaad ontwikkelen en accumuleren. Dit verstoort de circulatie van bloed en Qi in de oppervlaktes van het lichaam. Hierdoor stroomt het niet makkelijk. Dit schaadt de integriteit en functie van de huid die eczeem veroorzaakt.

Symptomen differentiatie in TCM

De belangrijkste symptomen van (contact)eczeem zijn de aanwezigheid van uitslag, vergezeld van een jeukende, brandende sensatie en zwelling. De uitslag kan zich ontwikkelen tot clusters van rode papules (verdikte plekken) of in ernstige gevallen blaren. Krabben op de uitslag veroorzaakt exudatie (lekkage) en een verergering van de irritatie. In zeldzame gevallen kan zwelling en gevoeligheid van de oogleden, lippen en perineum optreden.

Contacteczeem resulteert meestal in overdreven stimulatie van lichaamsfuncties. TCM beschrijft het als een asthenie syndroom en komt voort uit een relatief sterke immuunreactie bij het bestrijden van overmatige pathogenen. De gebruikelijke presentatie in een asthenie syndroom is koorts, dorst, prikkelbaarheid, buikontsteking, obstipatie en donkergekleurde urine. De ernst varieert met de progressie van de ziekte.

TCM-beoefenaars zullen de patiënt onderzoeken en de symptomen categoriseren onder speciale syndroomgroepen die bekend staan ​​als “disharmoniepatronen”. Bepaalde disharmoniepatronen zijn aanwezig tijdens de verschillende stadia van de ziekte. Contacteczeem kan worden ingedeeld in de volgende typen:

Overmatige hitteopbouw

Deze vorm van contacteczeem presenteert zich met een acuut begin. De huid lijkt eerst roze, of met een rode uitslag, en er is een duidelijke marge en oedeemachtige accumulatie van vloeistof in de weefselbasis. De uitslag ontwikkelt zich dan in clusters van papules (verdikte plekken) en gaat gepaard met een brandend gevoel en jeuk. Geassocieerde systemische symptomen omvatten monddroogheid, dorst, koorts, prikkelbaarheid, donkere urine en constipatie.

TCM beschouwt alle allergenen als kwaadaardige of pathogene stoffen. Overgevoelige reacties van het lichaam zijn het resultaat van accumulatie van kwaadaardigheden, verminderde werking van organen of verstoring van de bloedcirculatie en Qi. De ziekteverwekkers veroorzaken interne veranderingen en bevorderen de accumulatie van overmatig hitte kwaad. Dit verstoort de beweging van qi en bloed in de huid en leidt tot een brandende jeukende uitslag. Bij onderzoek is de tong rood en bedekt met een dunne laag geel beslag. De pols is strak en glad.

Therapeutisch doel: Om hitte en giftige stoffen te elimineren, het bloed af te koelen en de uitslag te verwijderen.

Overmatige hitte gemengd met vocht

Dit is een serieuzere vorm van de aandoening. De rode papillen zijn oedeemachtig en ontwikkelen blaren die zo groot kunnen zijn als een eidooier. Bij krabben van de uitslag lekt de vloeistof eruit. De uitslag kan extreem jeukend zijn en het letsel kan opgezwollen worden en een brandend gevoel veroorzaken. Symptomen omvatten vervolgens monddroogheid en een slechte eetlust.

De longen hebben een belangrijke rol als regulator van de beschermende qi. De milt zorgt voor voedingsstoffen voor de huid. Als de longen en de milt slecht functioneren, kunnen externe pathogenen het lichaam gemakkelijk binnendringen en hitte en vochtig kwaad hopen zich op. De kwaden stagneren op de meridianen van de huid waardoor het ontstaan ​​van een blarenuitslag met oedeem en lekkage van vloeistof. Bij onderzoek is de tong rood en bedekt met een geel, vet beslag. De pols is glad en snel.

Therapeutische doelstelling: Het verdrijven van hitte en vocht en het elimineren van toxines en zwelling.

Bloedtekort, vergezeld van wind- en droogte accumulatie

Huidletsels worden verdikt, droog en schilferig bij herhaalde terugval van de aandoening. Het letsel kan ook korstige veranderingen ontwikkelen (de huid ontwikkelt een verdikte leerachtige verschijning). De ernst van de irritatie leidt tot littekens op de huid door te veel krabben.

Als de milt niet goed functioneert, is er een afname in verworven jing (essence) en voedingsstoffen in het lichaam en dit heeft invloed op de productie van bloed. Deze vermindering van de bloedtoevoer zorgt ervoor dat de huid voedingsstoffen verliest. Het wordt gevoelig voor de ontwikkeling van wind kwaad en dit kan tot droogte kwaad leiden. De huid lijkt droog, geschubd en verdikt. Bij onderzoek is de tong roze en bedekt met een dun beslag. De pols is strak, draderig en snel.

Therapeutisch doel: Om de hitte- en windproblemen te verdrijven, het bloed te voeden en de huid te hydrateren.

Acupunctuur als behandelmethode

Aangezien contacteczeem wordt gezien als een asthenisch (overdreven) syndroom, kan acupunctuur met behulp van reductie of zuiverende therapeutische methoden op twee tot vier punten nuttig zijn. Acupunctuurpunten: Chi Ze, Qu Chi, He Gu, Qu Ze, Zu San Li, Wei Zhong en San Yin Jiao.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.