Diabetes mellitus

Internationale symbool voor diabetes
Internationaal symbool voor diabetes

Diabetes, ofwel suikerziekte, is een ziekte die steeds vaker en ingewikkelder wordt. Clinici behandelden het als een ziekte van hoge bloedglucose. We beschouwen het nu als een ziekte van veel factoren, waarbij abnormale afbraak van vet, eiwit en glucose optreedt. Glucose is de suiker die ons lichaam gebruikt als energie voor onze cellen. Huidig ​​beheer omvat het reguleren van glucosegehalten om complicaties in de fijnere bloedvaten (microvasculair) te minimaliseren, evenals andere metabolische abnormaliteiten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol/triglyceriden of obesitas om complicaties in de grotere bloedvaten te voorkomen (macrovasculair).

Diabetes mellitus is een term die werd gecreëerd door Aretaeus de Cappadociaan, een Griekse arts van de eerste eeuw. Volgens de arts betekent diabetes: “doorstromen als een trechter”, en mellitus betekende “honing”. Hij beschreef ook diabetes als een ziekte die leidde tot ‘zoete urine’ en ‘doorsluizen of smelten van het vlees en ledematen in de urine’.

De definitie en het beheer van diabetes mellitus zijn door de jaren heen veranderd. Wij onderscheiden de twee verschillende soorten diabetes op het moment van aanvang. Een patiënt werd gediagnosticeerd met diabetes bij jeugdziekte als bleek dat hij gedurende de kindertijd hoge bloedglucose had. De patiënt zou gediagnosticeerd worden met diabetes bij volwassenen als het bleek dat hij ongecontroleerde glucose had gedurende volwassenheid, meestal bij ouderen.

Er waren echter veel patiënten die tussen de leeftijdsgroepen vielen. In het afgelopen decennium is er een dramatische toename van diabetes onder mensen in twintigers en dertigers geweest; Daarom zijn de termen “juvenile-onset” en “adult-onset” diabetes verouderd.

Patiënten werden ook gecategoriseerd als “insulineafhankelijke diabetes mellitus (IDDM)” of “niet-insulineafhankelijke diabetes mellitus (NIDDM)”. Echter, er zijn veel patiënten die zowel orale medicijnen als insuline ontvangen om hun diabetes te beheersen.

Diabetes mellitus categorieën

Personen met diabetes zijn momenteel gecategoriseerd als type I of type II.

 • Type I-diabetes resulteert uit een absoluut gebrek aan insuline.
 • Type II-diabetes is te wijten aan een relatief gebrek aan insuline of ongevoeligheid voor de beschikbare insuline.

Er zijn ook andere tussentijdse stadia van de ziekte:

Gestationale diabetes komt voor wanneer een vrouw alleen tijdens de zwangerschap glucose-intolerantie ontwikkelt. Dit betekent dat haar glucosespiegels hoger worden door fysiologische stress en het lichaam kan niet voldoende insuline afscheiden om de glucose in de cellen van het lichaam te leiden om de glucose te gebruiken. Dit wordt meestal gedetecteerd tijdens of na de 2e trimester. De vrouw heeft daardoor ​​een hoger risico op diabetes later in het leven.

Verlaagde glucose-intolerantie (IGT) of verminderde vastende glucose (IFG), komt voor wanneer de bloedglucose hoger is dan normaal, maar niet hoog genoeg om te worden ingedeeld als diabetes. Patiënten met IGT of IFG die ongecontroleerde glucosespiegels blijven hebben, kunnen uiteindelijk type II-diabetes binnen 10 jaar ontwikkelen.

Velen zien diabetes als een progressieve ziekte die aanvankelijk als een verminderde glucose-intolerantie met een hoge glucosespiegel na het eten. Dit betekent dat het glucose niveau abnormaal hoog is na het eten van een maaltijd. De hoge glucosespiegels blijven de alvleesklier vragen om meer insuline te produceren, wat resulteert in een toestand van hyperinsulinemie. Het lichaam wordt echter resistent tegen de insuline, en ontwikkelt later een relatief gebrek aan insuline en hoge glucose niveaus. Normaal gesproken presenteert dit patroon zichzelf als type II-diabetes. Eventuele uitputting van de eilandcellen (een type cel in de alvleesklier die insuline maakt) leidt tot een laatste fase van definitief of absoluut gebrek aan insuline met een typische presentatie van type 1-diabetes.

Oorzaken

Hoger dan normaal glucosegehalte zijn resultaten van defecte insulineafscheiding, insuline-werking of beide. De pathologie van type I-ziekte omvat het vernietigen van eilandjes en bètacellen (twee soorten cellen in de alvleesklier die verantwoordelijk zijn voor het maken en afscheiden van insuline), wat leidt tot een absoluut gebrek aan insuline. Er wordt aangenomen dat cytotoxische T-lymfocyten en macrofagen die soorten immuun cellen zijn, gericht zijn op de vernietiging van eilandcellen, mogelijk door virale oorzaken, toxinen of auto-immune stimulatie.

Daarentegen zijn de grootte en het aantal bètacellen relatief normaal bij type II. Het aantal bètacellen kan zelfs worden verhoogd door een compenserend mechanisme van de alvleesklier om meer insuline uit te scheiden als reactie op een toestand van insulineresistentie. Bovendien kan de lever van een patiënt met type II-diabetes te veel glucose produceren of is de timing van insulineafscheiding ongeschikt.

Symptomen

 1. Type I-diabetes

De meest typische symptomen van diabetes of hoge bloedglucose omvatten vaak urineren, veel dorst en veel honger of vaak eten. Deze zijn meestal meest voorkomend bij type I-patiënten. Andere eigenschappen die typischer zijn voor type I-patiënten zijn onder meer:

 • Jongere leeftijd van onset
 • Menselijk leukocytenantigeen (HLA) of genetische aanleg
 • Aanwezigheid van eilandcel-antilichaam
 • Vermoeidheid
 • Dun uiterlijk
 • Vatbaar voor ketose (een acute situatie als het lichaam vet begint af te breken en ketonlichamen vormt door een absoluut gebrek aan insuline en extreem hoog glucose)
 • Hoge glucosespiegels (hyperglycemie) of lage glucosespiegels (hypoglykemie)
 • Absolute afhankelijkheid van insuline die in het lichaam moet worden geïnjecteerd
 1. Type II-diabetes

Omdat type II-patiënten alleen een relatief tekort aan insuline hebben, zijn de meeste symptomen niet zo uitgesproken, en komen meestal later in het leven voor. Type II-patiënten zijn minder waarschijnlijk ketotisch (zie hierboven), met slechts een derde van de insuline-injecties. Bovendien hebben ze vaak overgewicht, hebben een abnormale bloeddruk en vetgehaltes, gemeten als cholesterol/triglyceriden, en hebben ze vaak vasculaire of neurologische complicaties. Zie hieronder.

 1. Wanneer diabetes ongecontroleerd is

Ongecontroleerde diabetes treedt op wanneer de glucosespiegels volhardend hoog blijven en meestal verband houdend zijn met langdurige complicaties. Er wordt gedacht dat de aanhoudende hyperglycemie (hoge glucose niveaus) en de vorming van geglyceerde eiwitten (inclusief geglyceerd hemoglobine, HbA1c) verantwoordelijk zijn voor het verzwakken van de capillaire muren en verstopping van de kleine bloedvaten. Als gevolg hiervan komen microvasculaire complicaties zoals retinopathie (schade aan de ogen), nefropathie (schade aan de nier) en neuropathie (schade aan de zenuwen) voor.

Diabetische retinopathie is de voornaamste oorzaak van blindheid en wordt voorafgegaan door microaneurismen (focale dilatatie van retinale capillairen die optreden bij diabetes), bloedingen, oedeem (zwelling), fibrose (litteken) en retinale loslating.

Diabetische nefropathie is de belangrijkste oorzaak van eindstadium nierziekte (ESRD). Het wordt voorafgegaan door aanwezigheid van eiwit in de urine, abnormale nierfunctie en verhoogde bloeddruk.

Neuropathie kan zich voordoen in twee vormen: perifere of autonome neuropathie. Symptomen van perifere neuropathie omvatten tinteling, gevoelloosheid of branden van extremiteiten, evenals abnormale trillingen, gevoeligheid en reflexen, meestal in de onderste ledematen. Diabetische neuropathie is de meest voorkomende oorzaak van niet-traumatische amputaties. De andere vorm van neuropathie is autonoom, waarbij patiënten problemen kunnen hebben met spijsvertering en impotentie of last hebben van onjuiste cardiovasculaire reflexen.

Bovendien kan ongecontroleerde diabetes ook leiden tot macrovasculaire complicaties zoals coronaire hartziekten en perifere hartziekten die bij hartproblemen voordoen, pijn bij het lopen en het onvermogen om ver te lopen. Samenvattend kan diabetes een verwoestende ziekte zijn die schadelijke effecten op de ogen, nieren, zenuwen, genitaliën en hart veroorzaakt.

Diabetes in TCM

Diabetes wordt doorgaans toegeschreven aan een tekort aan lichaamsvloeistoffen en de overmatige accumulatie van droge of hitteproblemen in het lichaam. Droge en hitte kwaad komen uit externe milieubronnen, zoals een onjuist dieet en worden intern omgezet in ziekteverwekkende factoren, zoals een nier yin-deficiëntie. Droogte- en hitteproblemen veroorzaken bepaalde organen in het lichaam om negatief te reageren. De meest aangetaste organen zijn de longen, de maag en de nieren.

 • Longen: De longen zijn verantwoordelijk voor de transformatie en beweging van water in het lichaam. Droge hitte beschadigt de longen en veroorzaakt dat de lichaamsvloeistof recht naar beneden stroomt, zonder aan de rest van het lichaam te worden verdeeld. Dit resulteert in frequentie bij urineren, dorst en overdreven drinken. Dit zijn symptomen van diabetes.
 • Maag: De maag is een reservoir voor eten en drinken. Een intens maagvuur wordt veroorzaakt door droge hitte die de maag beschadigt. Als gevolg hiervan stijgt de stofwisselingssnelheid en leidt dit tot een stijging van eetlust en constipatie. Een stijging van de eetlust is ook een ander kenmerk van diabetes.
 • Nieren: aangezien de nieren het watermetabolisme controleren, veroorzaken het tekort aan de nier-yin en het “virtuele vuur” (de hitte die in het lichaam wordt ontwikkeld door een relatieve overmaat van yang), droogte en warmte kwaad. Dit beschadigt de functie “verdamping” en leidt ertoe dat de nieren het niet kunnen scheiden van troebel water, dat wordt omgezet in urine en schoon water, wat door het lichaam wordt hergebruikt. Het heeft ook invloed op de opening en het sluiten van de blaas. Het eindresultaat is een te grote hoeveelheid urine, urinaire frequentie en de productie van urine met sporen suiker.

Het westerse perspectief

Dit westerse begrip van diabetes is niet aanwezig in TCM. De diagnose is gebaseerd op de klinische symptomen van diabetes, zoals overmatige dorst, honger en urinering, die al dan niet vergezeld gaan van plotseling gewichtsverlies. Afhankelijk van de symptomen van elk individu, wordt het verder ingedeeld in vier soorten disharmoniepatronen die in de diagnosesectie aan bod komen. Hoewel twee mensen kunnen worden gediagnosticeerd met diabetes vanuit een westerse perspectief, kunnen deze personen twee verschillende disharmonietypen uit een TCM-perspectief hebben en worden ze dus anders behandeld.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van diabetes zijn hieronder beschreven.

 1. Congenitale Deficiëntie

Personen die geboren zijn met een aangeboren tekort zijn genetisch vatbaar voor deze ziekte. Dysfunctie van de longen en nieren beïnvloedt de watermetaboliek op dezelfde manier als de werking van de milt en de maag de spijsverteringskracht beïnvloeden. Op zijn beurt kunnen deze organen niet goed functioneren als gevolg hiervan.

 1. Onjuist dieet

Overconsumptie van vet voedsel en alcoholische dranken kunnen de maag en de milt verminderen, die op hun beurt niet in staat zijn om deze stoffen in voeding voor het lichaam te transformeren en te vervoeren. Het onverteerde voedsel verzamelt zich dan en transformeert zich in hitte- en droogteproblemen en verbruikt het lichaamsvloeistof, dat dorst en overmatig drinken veroorzaakt.

 1. Emotionele aandoeningen

Overstimulatie van emoties kan stagnatie van vitale qi veroorzaken en vervolgens omzetten in een hitte kwaad, die de yin-vloeistof van organen zoals de longen en de maag verteerd. Symptomen van diabetes komen voor wanneer het lichaamsmetabolisme ongebalanceerd wordt door dysfunctie van de longen en milt.

 1. Stress

Overwerk leidt tot consumptie van yin-essentie in de nieren en produceert interne vuur- of hitteproblemen. Dit versnelt de uitputting de voedingsstoffen en leidt tot een stijging van de stofwisseling, wat resulteert in een verhoogde eetlust, maar met gewichtsverlies. Een verhoogde eetlust en gewichtsverlies zijn enkele van de klassieke symptomen van diabetes.

 1. Genotzucht

Overmatige seksuele activiteit kan de consumptie van nier essentie veroorzaken (een yin-component dat sperma en eicellen en bloed bevat), wat leidt tot een relatieve overmaat van yang. Wanneer dit optreedt, wordt een ‘virtueel vuur’ of een hitte kwaad opgewekt, waardoor de longen en de maag opwarmen en orgaanschade veroorzaken. Op zijn beurt kunnen deze organen niet goed functioneren als gevolg hiervan.

 1. Drugs

Onjuist gebruik van libido drugs kan ervoor zorgen dat er sprake is van warmteproblemen in de lagere brander. Wanneer individuen ze langdurig gebruiken en ouder worden, wordt de nier yin onvoldoende en beschadigt de nierfunctie “verdamping”. De schade van deze functie is een van de oorzaken van diabetes.

Symptomen

TCM-beoefenaars herkennen symptomen van diabetes vanuit zowel een westelijk- als oostelijk oogpunt.

Klinisch onderscheid in westerse geneeskunde: Type I-diabetes komt voor bij personen die geen insuline produceren. Het begin van type I-diabetes is op jonge leeftijd. Klinische symptomen veranderen snel en worden steeds ernstiger. Typische tekens omvatten overmatige en constante dorst, overdreven drinken en eten, het uitscheiden van een te grote hoeveelheid urine met suiker erin en gewichtsverlies.

Type II-diabetes komt voor bij personen die niet genoeg insuline hebben of waarvan insuline niet goed werkt. De aanvang van diabetes type II begint meestal op middelbare of oudere leeftijd. De ziekte kan echter al jaren voor een diagnose in een subklinische vorm aanwezig zijn. De belangrijkste symptomen zijn extreme vermoeidheid, droge mond en overmatige dorst. Andere symptomen zoals overmatige urinering en overdreven eten zijn mogelijk niet zo duidelijk met dit type.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde diagnose kan de ziekte worden verdeeld in vier soorten disharmoniepatronen:

 1. Yin deficiëntie en overmatig warmte type

Symptomen die verband houden met dit type bestaan uit dorst naar koude dranken, een verhoogde eetlust, en een hekel aan hitte en emotionele onevenwichtigheden. Andere symptomen zijn donkere urine, obstipatie, een rode tong met een geel beslag en een pols die snel en strak of glad voelt.

In TCM verwijst yin deficiëntie vaak naar een tekort aan yin vloeistoffen zoals bloed en lichaamsvloeistoffen. Zonder voldoende voeding door deze vloeistoffen worden excitatieve functies (hitte excessieve manifestaties) dominant en leiden tot symptomen van koorts, dorst of verhoogde eetlust.

Therapeutisch doel: Verwijderen van hitte en droogte kwaad, voeden van yin om de productie van lichaamsvloeistof te bevorderen

 1. Tekort aan Qi en yin type

Symptomen zijn onder andere kortademigheid, hartkloppingen, vermoeidheid en zwakte die kan leiden tot onwilligheid om te spreken. Aanvullende symptomen zijn: constante dorst, spontane zweet, zweten tijdens de slaap, prikkelbaar, moeite hebben met slapen, hitte voelen in de handpalmen en voetenzolen, donkere urine en obstipatie. De tong is droog, rood en gezwollen, terwijl de bond geschubd is. De pols is zwak en ongelijk.

Qi is ook wel de “levensenergie” of “levenskracht” die in ons stroomt. Tekortkomingen in Qi en yin leiden tot orgaandisfunctie. Bij diabetes zijn de meest getroffen organen de longen, de maag en de nieren.

Therapeutisch doel: versterken van qi en voeden van yin

 1. Bloodstasis en interne obstructie type

Symptomen zijn verdonkerde huid, gewichtsverlies en malaise, volheid en wazige pijn in de borst, gevoelloosheid of een stekende pijn in ledematen, die in de nacht verslechtert. Mensen die lijden aan deze vorm van diabetes zullen ook paars gekleurde lippen hebben, en een tong die donker is of gekneusd lijkt. De tong zal ook bedekt zijn met een dunne witte of geelkleurige laag, of donker en gekneusd lijken. De pols voelt strak of ongelijk.

Dit verwijst naar een toestand waar het bloed niet goed kan circuleren en gaat meestal gepaard met qi-stagnatie. De organen verliezen voedingsstoffen uit het bloed, wat symptomen veroorzaakt als gevoelloosheid in de ledematen of gelokaliseerde weefselsterfte. Bijvoorbeeld, mensen met diabetes kunnen last hebben van zweren in hun benen en voeten door een slechte bloedtoevoer.

Therapeutisch doel: versterken van Qi, verrijken van het bloed en verwijderen van obstructies in de meridiaan kanalen

 1. Deficiëntie van yin en yang type

Symptomen omvatten een lage lichaamstemperatuur, afkeer van koudheid met koud aanvoelende ledematen, een bleek gezicht, oorsuizen, zwakheid in de onderrug, af en toe koorts, zweten in de nacht, impotentie of vroegtijdige ejaculatie van sperma. De ontlasting is los en de urine is overmatig en helder. De gezwollen tong is lichtroze en is bedekt met een dunne witte laag of een witte vette bont. De pols is zwak of snel en ongelijk.

De fysiologische functies van het lichaam (yang) en fysieke vormen (yin) dienen in constante balans te zijn om de gezondheid te behouden. Wanneer vitale Qi langdurig gebrekkig is, zal dit type ontwikkelen. Het is een meer algemeen type deficiëntie die kan optreden in vele ziekten zoals diabetes.

Therapeutisch doel: Voeden van yin en verwarmen van yang

Andere gerelateerde patronen:

Geaccumuleerde interne vochtige hitte type: het lichaam lijkt vet en opgeblazen. De mond is droog en heeft een bittere smaak met een vieze lucht. Andere symptomen zijn jeukende huid, gele, troebele urine en losse ontlasting. De tong lijkt gezwollen en is bedekt met een gele vettige of troebele gele vette bont. De pols voelt zwak en glad.

Geaccumuleerde interne vochtige hitte type: onjuist dieet is een van de oorzaken van diabetes vanuit een TCM-perspectief. Dit belemmert de goede werking van de milt en de maag, wat leidt tot de vorming van vochtige en hitteproblemen. Deze kwaden hebben invloed op het vloeistofmetabolisme in het lichaam, en diabetes symptomen zoals overmatige dorst en honger kunnen verschijnen.

Preventie

Eet een gebalanceerd dieet.

Suwen, ook wel bekend als The Book of Plain Questions (ongeveer 200 v.C.) zegt: “Graangewassen vormen de basis van het basisdieet, vlees zorgt voor eiwit en vet, wat erg handig is, fruit kan de vertering van voedsel bevorderen en groenten zorgen voor geschikte supplementen.” Deze oude dieetaanbeveling past bij de moderne voeding van diabetes, die een evenwichtig dieet met een lage suiker- en vetinname heeft.

Train regelmatig.

Een voedzaam dieet en adequate oefening spelen belangrijke rol in diabetes. Dagelijks bewegen is aangeraden om het gebruik van glucose (suiker) door de lichaamsweefsels te bevorderen en de insulinebehoefte van het lichaam te verminderen.

Leef een evenwichtig leven.

Lange uren op het werk en een stressvolle en snelle omgeving kunnen mensen meer vatbaar maken voor ziekte. Als gevolg daarvan leeft een gebalanceerd leven gemengd met zowel werk en plezier dat de hersenen en het lichaam gezond kunnen blijven en kunnen helpen om de ernst van de diabetes te verminderen of diabetes te voorkomen.

Wees bewust van de medische geschiedenis van de familie en de voorwaarden die het risico op het krijgen van diabetes vergroten.

Mensen met een geschiedenis van diabetes, hoge bloeddruk en obesitas in hun familie zijn een risicogroep voor diabetes. Daarnaast moeten personen die al risicofactoren hebben, zoals hoge bloeddruk en obesitas, regelmatig hun bloedsuikerspiegel laten controleren door hun arts. Dit om zeker te zijn dat ze de ziekte niet hebben ontwikkeld.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.