Maagzweer

Maagzweer

Maagzweer, ofwel peptische maagzweer (peptic ulcer disease, PUD), is een gemengde groep aandoeningen die in het maagdarmkanaal voorkomen. Deze heten ook wel duodenale zweren. De maag en duodenum (bovenste deel van de darm) zijn de meest voorkomende plaatsen waar zweren optreden. Mensen met chronische PUD ervaren perioden van remissie en herhaling van de ziekte, terwijl acute PUD beperkt zijn tot een specifieke patiëntpopulatie en klinisch scenario. Als het onbehandeld blijft, kan PUD resulteren in ernstige complicaties zoals maag- en darmbloedingen en kanker.

Maagzweren hebben een hogere kans dood of een handicap te veroorzaken als gevolg van een grotere kans op bloeding, perforatie of obstructie. Bovendien, terwijl duodenale zweren bijna nooit kanker veroorzaken, zijn ongeveer 55% van de maagzweren kankerachtig.

Oorzaken van peptische maagzweer

De oorzaak van PUD kan beschreven als een onbalans tussen de agressieve en beschermende factoren van het lichaam. Agressieve factoren die schade aan het maagdarmkanaal kunnen veroorzaken, omvatten een bacterie genaamd helicobacter pylori (h. Pylori), niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen, maagzuur en pepsine (een spijsverteringsenzym).

De factoren die de bekleding van het maagdarmkanaal beschermen tegen de effecten van de agressieve factoren, omvatten een intacte slijmlaag, bicarbonaat uit de pancreas als buffermiddel, prostaglandines en een stof genaamd epidermale groeifactor die zuurafscheiding vermindert. H. pylori en NSAID’s zijn de belangrijkste factoren die gekoppeld zijn aan de ontwikkeling van PUD. H. pylori tasten de maagwand aan waardoor zuur en pepsine in het weefsel kan komen en schade veroorzaken. NSAID’s remmen prostaglandinen, waardoor de beschermende factoren verminderen. Andere risicofactoren die verband houden met PUD omvatten roken, stress, dieet en alcoholgebruik.

Symptomen van peptische maagzweer

De locatie van de zweer kan worden geïmpliceerd door de symptomen. Daarnaast hebben mensen met maagzweren vaak klachten over pijn die wordt veroorzaakt of verergerd door voedsel. Zij beschrijven ook de pijn als wijdverspreid over de onderbuik. Wanneer iemand een duodenale zweer heeft, is de pijn te beschrijven als scherp en brandend met een specifiek punt van gevoeligheid. In tegenstelling tot maagzweren, ervaren mensen met duodenale zweren meestal geen pijn met voedsel.

Andere symptomen van een duodenale zweer omvatten een gevoel van spanning op de buik, volheid of honger. Mensen met duodenale zweren kunnen ook ’s nachts wakker worden door de normale nachtelijke piek in zuurafscheiding. Het is belangrijk om bewust te zijn van “alarm symptomen” die aanwezig kunnen zijn bij mensen die ernstige complicaties hebben van peptische zwerenziekte (PUD), zoals bloedingen of mensen met maagkanker. Deze “alarm symptomen” zijn onder andere gewichtsverlies, braken, rugpijn, braaksel wat lijkt op koffiedik en donkere teerachtige ontlasting.

Episodes van pijn kunnen periodiek, ritmisch of chronisch zijn. Als seizoensgebonden, komt de pijn gewoonlijk voor in de late herfst, en de aard van de pijn uit zich als een doffe, stekende, opzwellende, brandende of hongerige pijn. Onder de verschillende soorten pijn is een milde, doffe pijn het meest frequent. Dit duurt meestal een of twee uur, maar in zeldzame gevallen kan het enkele dagen duren. De pijn kan worden opgelost door alkalische medicijnen of voedsel. Samen met pijn, zijn bijbehorende symptomen boeren, zure regurgitatie, overmatig speeksel, misselijkheid of braken.

Mogelijke oorzaken van maagzweer

Volgens TCM kan peptische maagzweer de volgende oorzaken hebben:

 • Een slecht dieet
  Dieet is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van maagstoornissen. De maag ontvangt en rijpt voedsel; de milt transformeert en vervoert geraffineerde voedingsstoffen (essence) naar de longen, terwijl de maag afval naar de darmen voert. De afvoerende functie van de maag komt overeen met de stijgende functie van de milt, en dit is cruciaal bij het rijpen, transporteren en transformeren van voedingsstoffen en afval in de middelste brander. Onjuiste eetgewoonten beïnvloeden de maag gemakkelijk, waardoor de maag-Qi in de verkeerde richting stroomt en resulteert in misselijkheid, braken, hikken of boeren.
 • Emotionele problemen
  Emotionele problemen hebben echter een grote invloed op maagstoornissen. Wanneer emoties zoals angst, piekeren, verdriet en woede overheersen, stijgt lever yang en lever qi stagneert, wat op zijn beurt invloed heeft op het functioneren van de milt en de maag. Bij afwezigheid van de regulerende functie van de lever kan de milt niet succesvol voedsel vervoeren en omzetten in Qi en bloed, en daardoor kan de maag geen afval naar de darmen versturen. Dit veroorzaakt epigastrische pijn, boeren of misselijkheid.
 • Zwakte van milt en maag
  Dit kan het gevolg zijn van genetische gezondheidszwakte, of overmatige mentale inspanning over een lange periode. Een persoon heeft de neiging om verteringsproblemen te krijgen, zoals een slechte eetlust, braken of diarree, en mogelijk ook spierzwakte en weinig energie. Wanneer aanvallen van pathogene factoren ernstiger worden, ontstaan ​​maagstoornissen gemakkelijk.

Behandelmethoden

Behandeling van peptische maagzweer vanuit een TCM-perspectief hangt af van de symptomen van de individuele patiënt. Een geïntegreerde westerse en Chinese aanpak om een ​​synergistisch effect op de ziekte te creëren, waardoor de klinische werkzaamheid verbeterd.

Naast kruidentherapie om symptomen van disharmoniepatronen te verlichten, kan de behandeling acupunctuur omvatten voor het verlichten van pijn en qigong om de energie van het lichaam te helpen bij het bestrijden van de ziekte en het versterken van de geest. De presentatie van PUD is vaak gecompliceerd, maar sommige gemeenschappelijke patronen kunnen worden geclassificeerd met de volgende behandeling:

Qi stagnatie

De patiënt voelt een opzwellende pijn in het epigastrische gebied, en volheid en druk in het hypochondrium (de bovenste zijdelingse zijden van de buik). Deze symptomen zouden verergeren met emotionele stoornissen, en kunnen worden opgelost door het ontladen van darmgas of boeren. De patiënt heeft de neiging om te zuchten, heeft een slechte eetlust en ondervindt druk op de borst en zure regurgitatie. Bij het onderzoek is de tong bedekt met een dun, wit beslag, en de pols is strak.

Therapeutische doelstelling: kalmerende de lever om Qi te reguleren. Veelgebruikte voorschriften zijn aangepast Chai Hu Shu Gan Tang, Si Ni San en Xiao Yao San (ease form). Naast kruiden kan acupunctuur van toepassing zijn om de lever te verzachten, Qi te regelen en pijn te verlichten. En voedingsadvies om te helpen bij het aanvullen van de Qi.

Hitte retentie

De patiënt voelt een brandende pijn in het epigastrische gebied. Eten biedt geen duidelijke verlichting; In plaats daarvan kan het zelfs de symptomen erger maken. De mond is droog met een bittere smaak. Andere symptomen zijn dorst en een verlangen naar koude dranken, zure regurgitatie, prikkelbaarheid, borrelende buik en constipatie. Bij onderzoek is de tong rood met geel beslag, en de pols is strak of snel.

Therapeutisch doel: De lever verzachten en warmte elimineren. Veelgebruikte voorschriften zijn gemodificeerde huagan jian, zuojin wan en banxia xiexin tang. Behalve kruiden kan acupunctuur de lever te verzachten. Hiermee lost de hitte op en verlicht het de pijn. Voedingsadvies om de hitte af te koelen hoort hierbij.

Yin-deficiëntie

De patiënt voelt een saaie, brandende epigastrische pijn die erger wordt op een lege maag. Andere bijbehorende symptomen zijn dorst en het vermijden van drinken, droogheid van de mond, slechte eetlust, braken, obstipatie en een koortsachtige sensatie in de palmen, zolen en borst. Bij onderzoek is de tong rood en droog, met scheuren in het centrale gedeelte. Het is bedekt met kleine of verspreide, gebarsten beslag. De pols is draadachtig of snel.

Therapeutisch doel: Voeden van yin om de maag te versterken. Veelgebruikte voorschriften zijn gemodificeerd yiguan jian, yangwei tang en liuwei dihuang tang. Naast kruiden kan acupunctuur helpen de maag te versterken en pijn te verlichten. En voedingsadvies om de yin te voeden.

Gebrekkige kou

De patiënt voelt een doffe epigastrische pijn die de neiging heeft om te verlichten met warmte en massage. Overmatige inspanning verergerd een aanval. De pijn verslechtert op een lege maag. Hoewel de pijn kan worden opgelost door te eten, zal opzwellen van de buik volgen. Andere bijbehorende symptomen zijn vermoeidheid, slaperig, onwilligheid om te spreken en losse ontlasting. Bij het onderzoek is de tong bleek en omvangrijk en het is bedekt met een dun, wit beslag. De pols is diep, draadachtig of langzaam.

Therapeutisch doel: Het verwarmen van de middelste brander om de milt te versterken. Veelgebruikte voorschriften zijn gemodificeerde huangqi jianzhong tang, sijun zi tang, lizhong tang en liangfu wan. Naast kruiden kan acupunctuur van toepassing zijn om de milt te versterken en pijn te verlichten. En voedingsadvies om de milt te helpen voeden.

Bloedstasis

De patiënt ondervindt een vaste, stekende pijn in het epigastrische gebied. Maar als de pijn extreem wordt, straalt het soms uit naar de borst en de rug. Dit kan gepaard gaan met koude ledematen, zweten, bloedbraken of bloed in de ontlasting. Bij het onderzoek is de tong donkerpaars en kunnen er blauwe plekken op het oppervlak zijn. De pols is ook aarzelend.

Therapeutisch doel: Het activeren van bloed om stagnatie op te lossen. Veelgebruikte voorschriften zijn xuefu zhuyu tang en gexia zhuyu tang. Naast kruiden kan acupunctuur ook van toepassing zijn om bloed te activeren en pijn te verlichten. En ook voedingsadvies om bloed te helpen voeden helpt hierbij.

Conclusie

In het algemeen ontwikkelen de bovengenoemde syndromen tijdens de pathologische gang van maagzweer zich in verschillende stadia. In de vroege of actieve stadia van peptische zweren komen Qi-stagnatie en hitte retentie syndromen vrij vaak voor. TCM benoemt deze als een sthenia of overmaat (shi) syndromen waarin het lichaam een ​​relatief sterke weerstand biedt.

In latere of herstelstadia van peptische zweren zijn yin-deficiëntie en gebrekkige kou syndromen vervolgens meer voorkomend. TCM benoemt deze als een asthenia of deficiëntie (xu) syndroom waarin de weerstand van het lichaam zeer zwak is.

Bloedstasis syndromen kunnen zich in elk stadium ontwikkelen, maar gebeurt meestal in de middelste en de laatste stadia. Het syndroom heeft een deficiëntiekarakter, maar geeft excitatoire tekenen, of heeft zowel overmaat- als deficiëntiesyndromen onderling gemengd.

Preventie van maagzweer

Om een ​​terugval te voorkomen of het herstel te versnellen, zijn de juiste emoties en dieetmanagement van grote zorg.

 • Vermijd stress en negatieve emoties te allen tijde
 • Chinese geneeskunde benadrukt het belang van het eten volgens een bepaalde routine. Regelmatige maaltijden, met dezelfde hoeveelheden elke dag voor bijbehorende maaltijden. Het is beter om gekookt en licht eten te eten en voedsel te vermijden dat te koud of warm-pittig is
 • Stop met roken en alcohol
 • Wees zorgvuldig met NSAID’s

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren over uw situatie. Neem gerust contact met ons op.