Sportblessures

Sportblessures acupunctuur

Bij een verstuiking of verzwikking kunnen banden, kapsels of ligamenten zijn opgerekt, in- of doorgescheurd. Een kneuzing is een beschadiging die leidt tot een bloeduitstorting. Sportblessures kunnen leiden tot pijn, zwelling, bloeduitstorting, littekens, fibrose en verlies van functie. Sportblessures treden meestal op aan de benen, en vooral de enkel en knie. Andere veelvoorkomende blessures zijn aan de schouder, elleboog, pols, voet, lies en rug.


Deze blessures kunnen ontstaan na een klap, plotselinge beweging of een botsing. Maar ook door het langere tijd continue gebruiken van dezelfde spieren en gewrichten. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld: geen warming-up doen, slecht materiaal gebruiken en te hard trainen met een slechte techniek en uitvoering.

Traditionele Chinese geneeskunde bij sportblessures

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) staat acupunctuur het meest in de belangstelling en daarvan is ook het meeste wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. Uit dit onderzoek blijkt acupunctuur effectief inzetbaar te zijn in de behandeling van tenniselleboog en acute lumbale verrekking, in het verminderen van pijn in de knieschijf (patellofemoraal pijnsyndroom) en bij hielpijn (plantaire fasciitis).

Lees hier op onze pagina meer over acupunctuur.

Andere behandelmethoden

Veel therapeuten zullen bij sportblessures ook een of meer van de andere TCM-methoden toepassen, zoals TuiNa-massageCupping, Moxatherapie, externe kruidenpleisters en -lotions of qigong. Allemaal met het doel de doorbloeding te herstellen en de afvoer van kapot weefsel te verbeteren. Maar ook door de lymfestroom op gang te houden en het vastzittende bindweefsel soepel te maken. Sommige therapeuten zetten ook inwendig kruiden in, om het lichaam te ondersteunen en de balans te laten terugvinden.

Op de pagina van Zhong 中, de Nederlandse beroepsorganisatie voor traditionele Chinese geneeskunde, kunt u bovendien meer lezen over de werking van acupunctuur bij sportblessures: Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij sportblessures.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.