TCM-tips voor een goede nachtrust

TCM-tips voor een goede nachtrust

Niet genoeg slaap krijgen kan onze stemming en gezondheid ernstig aantasten. Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) biedt inzicht in de behandeling van slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Als u goed slaapt, verbetert uw geheugen en concentratie. Ook is uw immuunsysteem beter in staat om infecties en ziektes te bestrijden. Bovendien vermindert u het risico op obesitas, hartaandoeningen en depressie. Het verbeteren van de kwaliteit van uw slaap is daarom de eerste stap om goed voor uw algehele gezondheid te zorgen. In dit artikel geven wij TCM-tips voor een goede nachtrust.

Wat zijn de oorzaken van slapeloosheid?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van slaapproblemen. Slaapproblemen komen meestal door onevenwichtigheden van Yin en Yang in het lichaam. Te lang slapen is een Yang-tekort, terwijl slapeloosheid een Yin-tekort is dat is geassocieerd met een slechte bloedsomloop, milt-Qi deficiëntie of stress.

Chrysantenthee en jujube-zaad

Als u moeite heeft met slapen, kan een overactieve lever de oorzaak zijn. Een kopje chrysantenthee verwijdert warmte (overtollige Yang-energie) in de lever en kalmeert de zenuwen. Voeg goji-bessen toe om de Yin-eigenschappen van de chrysant in evenwicht te brengen en de lever te helpen voeden.

Chrysantenthee AHC-Chen
Jujube-zaad AHC-Chen

Jujube-zaad (Suan Zao Ren) wordt vaak voorgeschreven om slapeloosheid te behandelen. Het bevordert de bloedsomloop en kalmeert de geest, waardoor u minder prikkelbaar en rusteloos wordt. U kunt jujube-zaden in heet water trekken en als thee te drinken. Wij bieden het ook aan als kruidenformule in pilvorm.

Een warm voetenbad nemen

Het masseren van uw onderbenen en voeten stimuleert de bloedsomloop. Tegelijkertijd komt u meer tot rust. Als u uw voeten in heet water dompelt, verwijden de bloedvaten in de onderbenen. Daardoor stroomt het bloed beter naar beneden. Gebruik een emmer of bak met ruimte voor beide voeten en vul deze met heet water. Doe dit geleidelijk om te voorkomen dat u zich verbrandt.

TCM-tips voor een goede nachtrust voetenbad

Van verse gember of gemberpoeder is bekend dat het de Yang-energie van het lichaam stimuleert. Het toevoegen ervan aan het weken kan koude ledematen opwarmen. U kunt met het voetenbad stoppen zodra u begint te zweten. Dit geeft aan dat de stagnerende energiekanalen van het lichaam zijn gedeblokkeerd.

Ademcoaching voordat u gaat slapen

Ademcoaching voor slapen

TCM-beoefenaars geloven dat wanneer we woede of frustratie voelen, we een uitbarsting van hitte in de lever ervaren. Emotionele onrust roert het lichaam en zorgt ervoor dat Qi stagneert. Daardoor is het moeilijker om in slaap te vallen. Daarom is het belangrijk om uw geest tot rust te brengen voordat u gaat slapen.

Een manier om dit te doen is door meditatie en kalmerende ademtechnieken te beoefenen. Hierbij concentreert u alleen op uw ademhaling en ademt u diep in en uit. U laat dan onaangename of verontrustende gedachten los.

Ademcoaching kan hierbij helpen. Efficiënt ademen versterkt uw longen en harmoniseert uw immuunsysteem. Uw geest komt tot rust, waardoor u uw stressniveaus onder controle kunt houden. Uw hartslag kunt verlagen en u in staat te stellen uw volledige potentieel te bereiken.

Jasper Heijster van Adem en Rust en onze collega Inga vertellen u hier graag meer over.
Bekijk hier onze pagina over ademcoaching.

Wilt u meer weten over TCM-tips voor een goede nachtrust? Uw Chinees geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.