Chinese geneeskunde en slaap

Chinese geneeskunde en slaap

Slaap maakt deel uit van het samenspel van Yin en Yang. Dit komt allemaal overeen met de holistische aard van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM)-theorie. Ons lichaam is ontworpen om te werken met de bewegingen van de aarde, de zon en de maan. Wanneer iemand moeite heeft met in slaap vallen of vaak wakker wordt en moeite heeft om weer in slaap te vallen, is er een onbalans. Er is dan sprake van slapeloosheid. In dit artikel beschrijven wij de rol van Chinese geneeskunde en slaap.

Yang-energie is dominant als we wakker en actief zijn, en Yin-energie heerst over slaap.
De nacht is Yin, overdag is Yang.

De rol van de Shen

In TCM-terminologie is Shen de geest, de energie die onze mentale activiteiten en gedachten bestuurt. Tijdens de slaap ‘verbergt’ Shen zich in het hart en de lever terwijl ze rusten. Dit is zodat het tijdens onze wakkere uren goed kan functioneren. Slapeloosheid, in TCM, is daarom vaak te beschouwen als een probleem van het hartsysteem of het leversysteem. Als een van deze belangrijke organen de Shen niet kan ‘huisvesten’, zal de Shen rusteloos ronddwalen. Dit veroorzaakt slapeloosheid.

Beschermende Qi

Beschermende Qi (energie) circuleert continu door het lichaam, maar volgt op verschillende tijdstippen van de dag en nacht verschillende paden langs de meridianen. Overdag beweegt beschermende Qi, die ziekteverwekkers bestrijdt, door de Yang-meridianen en ’s nachts door de Yin-meridianen. Als u merkt dat u midden in de nacht op een bepaald uur wakker wordt heeft dat vaak te maken met een gebrek aan Qi in dat gebied. Dit is ook als u (bijna) elke dag op een bepaald tijdstip traag voelt.

Beschermende Qi dag en nacht

Tussen 01:00 en 03:00 uur middernacht levert de levermeridiaan actieve Qi aan het leversysteem. Dit verwijdert gifstoffen uit het bloed. Daarna, tussen 03:00 en 05:00, wordt het vers gereinigde bloed en de Qi geleverd aan de orgaansystemen middels de dispersie kracht van de long-Qi. Vooral in die tijd is het belangrijk om goed te slapen. De lever doet het zware werk van het reinigen en ontgiften van het bloed en daarmee van het hele lichaam. Als de lever niet de volledige rust krijgt, nacht na nacht, kunnen we ons ziek en moe voelen.

Veel mensen hebben lange tijd geen goede nachtrust gehad dat ze eraan gewend zijn geraakt en het als normaal beschouwen. Slaapproblemen kunnen verband hebben met andere aandoeningen, zoals depressie, menopauze, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en hart- en vaatziekten.

Behandelmethoden voor slapeloosheid

Behandelmethoden voor slapeloosheid

TCM-behandelmethoden is gericht op het verminderen van overmaat, aanvullen van tekortkomingen (deficiënties) en opheffen van blokkades (stagnaties). Door de onderliggende problemen te definiëren en te corrigeren, herstelt de balans en harmonie in het lichaam. Daardoor zult u weer een normaal en gezond slaappatroon hebben zodra de deze balans is hersteld.

Stress en angst zijn belangrijke factoren die een rol spelen bij slapeloosheid. Acupunctuur kan er voor zorgen dat het lichaam meer endorfine en melatonine aanmaakt. Beiden zorgen voor ontspanning en zijn essentieel voor een goede nachtrust. Kruidentherapie is een natuurlijke en effectieve aanvulling op acupunctuurbehandelingen. Bepaalde kruiden zorgen voor een harmonieuze functie van organen. Dit brengt het overactieve lichaamssysteem naar een meer rustige toestand, wat leidt tot kwalitatieve slaap. Los van het krijgen van meer energie, zorgt TuiNa-massage ook ontspanning en stressvermindering. Binnen onze praktijk ervaren mensen vaak aangename en diepe ontspanning na de behandeling.

Meer over deze behandelmethoden kunt u hier lezen op onze pagina.

De behandeling van slapeloosheid zal nog effectiever zijn wanneer u deze ondersteunt door veranderingen in uw levensstijl. In ons artikel geven wij tips: TCM-voedingstips voor een goede nachtrust.

Als u merkt dat u last heeft van slapeloosheid of een andere slaapstoornis, zoek dan naar oplossingen. Als het niet op tijd wordt aangepakt, kan een slaapprobleem chronisch en slopend worden. Iedereen is uniek, daarom bieden wij onze cliënten persoonlijk advies en een behandelplan op maat.

Wilt u meer weten over de Chinese geneeskunde en slaap? Uw Chinees geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.