Slijm in de traditionele Chinese geneeskunde

Slijm in de traditionele Chinese geneeskunde

Terwijl in de westerse gedachtegang slijm alleen verwijst naar de overmatige slijm geproduceerd in de longen en lichaamsholtes, vanuit het oosterse standpunt, kan slijm op vele plaatsen in het lichaam voorkomen; Het kan bijvoorbeeld klontjes vormen, de meridianen blokkeren, hartkleppen blokkeren of zich in weefsels ophopen. Dit ligt in de weg voor een normale in- en uitstroom van Qi. In dit artikel zijn daarom opvattingen over slijm in de traditionele Chinese geneeskunde en behandelmethoden beschreven.

Slijm en vastgehouden vloeistoffen zijn pathologische producten van een verminderd lokaal of algemeen watermetabolisme. Het begrip slijm (痰, tan) en slijmvliesretentie (tanyin) in Chinees geneeskunde omvat ook een breed scala aan manifestaties. Slijm- en slijmvloeistoffen zijn ook substantieel of niet-substantieel. Substantiële slijm en vastgehouden vloeistoffen zijn namelijk zichtbaar. Niet-substantiële slijm en vasthoudende vloeistoffen verwijzen naar pathologische manifestaties zoals duizeligheid, misselijkheid, braken, kortademigheid, hartkloppingen, of manie en semi-bewustzijn, die allemaal gekoppeld zijn aan de onzichtbare slijm- of vloeistofafvoer uit het lichaam. Niettemin reageren deze omstandigheden goed wanneer ze worden behandeld als substantieel slijm en vastgehouden vloeistoffen.

Oorzaken van slijm in de traditionele Chinese geneeskunde

Slijm en vastgehouden vloeistoffen komen tot stand door de invloed van de zes externe pathogene factoren, onregelmatige voeding of abnormale emotionele activiteiten. Dit alles vermindert het watermetabolisme van de longen, milt, nieren en de drievoudige verwarmer (三焦, san jiao) Qi. De longen bepalen de verspreiding en daling van Qi en de verdeling van lichaamsvloeistoffen. Het vasthouden van water als gevolg van een storing van deze functies produceert slijm en vastgehouden vloeistoffen. De milt regelt het transport en de transformatie van water, waarbij falen een ophoping van water veroorzaakt. Dit resulteert in slijm en vastgehouden vloeistoffen.

De nieren zijn verantwoordelijk voor het omzetten van water naar Qi. Wanneer nier-yang onvoldoende is, kan water niet omgezet worden in Qi. Het hoopt daardoor op en verandert in slijm en andere vastgehouden vloeistoffen. Slijm en vastgehouden vloeistoffen kunnen ook optreden als de gangen voor de drievoudige verwarmer zijn geblokkeerd. Als het normale transport, distributie en uitscheiding van lichaamsvloeistoffen is verstoord. Bovendien, omdat de drievoudige verwarmer alle Zang-Fu organen huist, kan het falen van de Qi activiteit van de drievoudige brander resulteren in de vorming van pathogeen slijm en vastgehouden vloeistoffen en de ophoping hiervan in de Zang-Fu organen en, meer oppervlakkig, in de pezen, botten, huid en spieren. Dit veroorzaakt vervolgens verschillende pathologische veranderingen.

Diagnose

De diagnose van slijm of vloeistof retentie syndroom draait vaak rond drie factoren, namelijk een vochtige, en vooral een dikke tongbeslag, een gladde, en vooral een volle, wegglippende pols, en duidelijke tekenen van slijmopbouw, zoals ontlading van overmatig sputum (long- / sinusproblemen), obesitas,
voelbare zachte opeenhopingen (klontjes en zwellingen), en bijwerkingen als reactie op vet voedsel. Echter, omdat slijmretentie kan optreden bij personen met een breed scala aan begeleidende omstandigheden en omdat slijmretentie van de “niet-substantiële” type kan zijn, is het mogelijk dat er verder gekeken moet worden.

Slijm dat de longen blokkeert, veroorzaakt onder andere hoesten, astmatische ademhalen en het uitspugen van sputum. Slijm in het hart zorgt vervolgens voor een verstikkend gevoel in de borst en hartkloppingen. Als slijm de hart meridiaan belemmerd, kan dat leiden tot dementie en verlies van bewustzijn. Als slijm vuur het hart verstoort, kan het tot een manische episode leiden. Slijm dat stagneert in de maag veroorzaakt onder andere misselijkheid, braken en een opgezette maag. Ophoping van slijm in de meridianen, pezen en botten kan ook koningszeer (scrofulose), onderhuidse puisten, verdoving van ledematen, gedeeltelijke verlamming of fistels (pijpzweren) veroorzaken.

Slijm die het hoofd aanvalt zorgt ook voor duizeligheid. Slijm en Qi in de keel kunnen vervolgens leiden tot een gevoel van een vreemd lichaam (corpus alienum) in de keel. Het vasthouden van vloeistoffen komt voor in verschillende syndromen. Overtollig vloeistof in de darm veroorzaakt ook een gorgelend geluid. In de ribben zorgt overtollige vloeistof ook voor een vol gevoel in de borst en pijn bij hoesten. Als het zich in het middenrif ophoopt, veroorzaakt het stoffigheid in de borst, hoesten, benauwdheid, moeite met platliggen en een opgeblazen gevoel. Overtollig vloeistof in de weefsels en huid veroorzaakt onder andere oedeem, onvoldoende zweten en zwaar gevoel van het lichaam.

Behandeling

De behandeling van slijm is dan ook vooral gericht op het oplossen van de slijm met kruiden, ondersteund met acupunctuurbehandeling. Kruiden die helpen bij het oplossen van slijm zijn tevens verdeeld in twee soorten: die koud slijm oplossen (vochtig, dun en helder) en die hete slijm oplossen (droger, dik, en soms verkleurd). In de meeste gevallen worden kruiden uit beide soorten ook gecombineerd in wisselende verhouding om de beste invloeden van de belangrijke slijmoplossende kruiden te krijgen. Naast de behandeling met kruiden vindt u hieronder ook voedingsmiddelen die helpen de slijm op te lossen.

Met een diagnose van slijm accumulatie is het belangrijk de milt aan te versterken, onder andere door het elimineren van rauw, koud, bewerkt, zoet, vet, gebakken/gefrituurd voedsel.

Voedingsadvies voor slijm

Fruit

Grapefruit, kumquat, citroen, citroenschil, limoen, mandarijnen, sinaasappelschil, papaja, peer, kaki en pomelo.

Granen, zaden en peulvruchten

Pinda, amandel en walnoot.

Groenten

Portobella, radijs, champignons, kastanjechampignons, sareptamosterd, ui, pompoen, zeewier, shiitake paddenstoel, winterpompoen, raap, waterkastanje en waterkers.

Specerijen, supplementen en dranken

Thee (zwart en groen), duizendblad, agar agar, anijszaad, karwijzaadjes, kardemom, venkelzaad, knoflook, gember, mierikswortel, mosterd, peper (zwart en wit), rozemarijn, bergbonenkruid, laurierkers schors, braamblad, kalmoes, klein hoefblad, vlierbloesem, ogentroost, jasmijnbloesem, jenever, zoethout, lobelia, koningkaars, mirre, osha, bakbanaan, wortel van de knolzijdeplant, wortel van de karmozijnbes, wijnruit, zegepalm, boerenwormkruid, malrove en yerba santa.

Vlees, seafood en zuivel

Rivierkreeft, kreeft, garnalen en gamba's.

Wilt u meer weten over slijm in de traditionele Chinese geneeskunde? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.