Astma

Astma acupunctuur

Astma is een longtoestand waarbij ontsteking (zwelling) en vernauwing van de luchtwegen de ademhaling bemoeilijken.

Verschillende cellen, de meeste van hen immuuncellen, produceren deze ontsteking wanneer ze geactiveerd worden door contact met allergenen. De ontsteking blokkeert de luchtwegen, waardoor het moeilijk is om normaal te ademen.

Dit veroorzaakt herhalende aanvallen van een piepende ademhaling (piepen), ademloosheid, benauwdheid en hoesten, meestal ’s nachts of ’s ochtends.

De ontsteking kan spontaan of met behandeling genezen, maar maakt de luchtwegen gevoeliger voor verschillende prikkels.

Oorzaken van astma

Terwijl de oorzaken van astma niet volledig bekend zijn in de westerse geneeskunde, zijn sommige factoren sterk geassocieerd met de ontwikkeling daarvan. Dit zijn:

 • Genetica: een familiegeschiedenis van astma of allergie-gebaseerde ziekten.
 • Atopie: een aandoening waarbij het immuunsysteem gevoeliger reageert op contact met allergenen.
 • Piepen als gevolg van een virale infectie: zuigelingen en kinderen die een piepende ademhaling ontwikkelen wanneer ze geïnfecteerd zijn met een hoest of kou, kunnen astma ontwikkelen die de kindertijd aanhoudt.
 • Beroepsbelasting voor stoffen die waarschijnlijk allergische longirritatie veroorzaken, zoals zaagsel, harsen, metalen, dierlijke producten of enzymen.
 • Intrinsieke astma is een toestand die meestal bij volwassenen voorkomt en de ontwikkeling ervan houdt geen verband met allergieën. De oorzaak van dit soort astma wordt niet echt begrepen, maar volwassenen die dit type hebben, kunnen co-existente problemen hebben, zoals sinusitis (bijholteontsteking), gevoeligheid voor aspirine en/of niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) of nasale poliepen.

Triggers van astma omvatten:

 • Blootstelling aan allergenen zoals huisstofmijten, schimmels, kakkerlakken, de huidschilfers van katten en honden, vogelveren en pollen.
 • Rook (tabak en hout).
 • Blootstelling aan irriterende stoffen zoals zeep, sterke geuren, parfum, stof en vervuiling.
 • Virale infecties zoals respiratoire syncytiale virussen (RSV), influenzavirussen en rhinovirussen.
 • Inspanning.
 • Bepaalde geneesmiddelen zoals: aspirine en NSAID’s (zoals ibuprofen).
 • Weersveranderingen.
 • Voedselsupplementen.
 • Milieuveranderingen.
 • Emoties.

Symptomen

 • Hoest, vaak erger in de nacht.
 • Moeilijke ademhaling of kortademigheid.
 • Piepende ademhaling.
 • Benauwdheid.
 • Dikke of verhoogde slijmproductie.

Bovenstaande symptomen komen periodiek voor en moeten ten minste gedeeltelijk zo niet volledig omkeerbaar zijn.

Symptomen van astma-exacerbatie of aanval:

Progressief verslechterende kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid of een combinatie van deze symptomen wijzen allemaal op een exacerbatie. Directe behandeling is dan nodig.

Astma in de traditionele Chinese geneeskunde

Astma is ingedeeld in Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), als piepende en/of hijgende ademhalingssyndromen. Hoewel beide van deze syndromen geassocieerd zijn met astma in de Westerse geneeskunde, hebben ze duidelijke verschillen. De Chinese term voor ademhaling is ‘xiao’. Een piepend ademhalingssyndroom wordt gekenmerkt door congestie met slijm (bronchiale afscheidingen) en naar adem snakken die een fluitend geluid in de ‘keel’ veroorzaakt. (Het woord ‘keel’ verwijst naar de hele luchtweg). Het is ook geassocieerd met snelle ademhaling en kortademigheid. In ernstige gevallen veroorzaken deze symptomen moeilijkheden.

De Chinese term voor hijgen is ‘chuan’. Een hijgend ademhalingssyndroom wordt gekenmerkt door snelle ademhaling, een open mond, dyspnoe (ademhalingsproblemen) en verhoogde schouders. Verhoogde schouders komen voor wanneer personen moeite hebben met ademen en hun schouderspieren naast hun borstspieren moeten gebruiken om de ademhaling te ondersteunen. In de westerse geneeskunde wordt dit aangeduid als het gebruik van secondaire ademhalingsspieren.

Piep- en hijgsyndromen kunnen gelijktijdig of alleen optreden. TCM behandelt astma volgens de classificatiepatronen en symptomen die het individu vertoont.

Piepende ademhalingssyndromen

Een piepende ademhaling is herkenbaar door een fluitend geluid. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

 1. Pernicieuze kwaden (milieufactoren die leiden tot ziekte). Deze omvatten wind, zomerhitte, vochtigheid, droogheid, koud en vuur.
 2. Onjuist dieet.
 3. Emotionele stoornis.
 4. Stagnatie van lever qi (als de lever gezond is, handhaaft het de gelijke beweging van qi, door de vloeiende en verspreidende functies ervan.).

Deze factoren verstoren de organen (long, milt en nieren), die verantwoordelijk zijn voor vloeistofmetabolisme. Als gevolg daarvan komt er een accumulatie van ongezond vocht in het lichaam op, bekend als ‘slijm’. Obstructie van de luchtwegen ontstaat wanneer slijm stijgt met qi. Slijm belemmert ook de beweging van Qi. Wanneer dit gebeurt, kunnen de longen niet goed de qi doen dalen en verspreiden. Als gevolg hiervan zullen de luchtwegen versmallen en slijm en Qi zullen met elkaar vechten, waardoor een piepende of fluitende klank in de keel ontstaat.

Hijgende ademhalingssyndromen

Hijgende ademhalingssyndromen, wanneer individuen moeite hebben met ademhaling, komt meestal door long- en nierdisharmonie. Normaal gesproken zorgen de longen voor het dalen en verspreiden van verschillende typen qi naar de rest van het lichaam. Als er sprake is van longdisharmonie, ontstaat hijgen. Er zijn verschillende redenen hiervoor:

 1. De aanval van wind-hitte of wind-kou (twee soorten gevaarlijke kwaden) leidt tot een probleem met de regulering van zweet. Normale zweetregulatie is belangrijk voor de gezonde verspreiding van long-qi.
 2. Disharmonie van de milt veroorzaakt problemen met de spijsverteringsfuncties van het lichaam en resulteert in een accumulatie van vocht of ‘slijm’. Wanneer dit slijm naar de longen gaat, beïnvloedt dit hun normale aflopende eigenschappen.
 3. Emotionele stoornis.
 4. Emotionele aandoeningen leiden tot stagnatie van qi of lever-disharmonie. Aangezien de longen qi besturen, en de lever regelt het stromen en verspreiden van qi, zal elke stagnatie de disharmonie van de longfunctie veroorzaken.

Nier-disharmonie speelt ook een rol in hijgende hademhalingssyndromen. De nieren regelen het vasthouden van qi (de regulering van gezonde inhalatie), en de longen regelen Qi (regulering van ademhaling). Een tekort in de longen of nieren kan leiden tot een dergelijk syndroom.

Astmasymptomen in de traditionele Chinese geneeskunde

Astmasymptomen zijn gegroepeerd in verschillende classificatiepatronen, afhankelijk van hun manifestaties.

Exacerbatie periode

Tijdens een exacerbatie van astma kunnen twee verschillende klinische patronen zich presenteren. Dit zijn de koude en hitte typen. Koude en hitte invloeden zijn ofwel milieu- of fysiologische factoren die de exacerbatie veroorzaken. Zij behoren allemaal tot de ‘kwaadaardige kwaden’ in TCM.

1. Kou type astma

Koude invloeden veroorzaken stasis (een toestand waarin de stofstroom vertraagd of stopt), net zoals olie viskeus (dik) wordt als de temperatuur lager is. Wanneer een koude invloed het lichaam beïnvloedt, wordt de slijm wit, dik en kleverig, en het komt niet makkelijk los bij hoesten. Koude slijm heeft stasis eigenschappen, die leiden tot congestie van de borst en obstructie van qi-beweging en ademhaling. Dit resulteert in een piepende ademhaling en een gevoel van benauwdheid en volheid. Ten slotte verliezen de longen hun vermogen om qi goed te doen dalen en te verspreiden.

Slijm is een manifestatie van een overdreven yin patroon. (Yin wordt meestal gebruikt om materiële dingen te beschrijven.) Een accumulatie van slijm leidt tot een onbalans, wat resulteert in een overmaat van yin en een relatief tekort aan yang. Dit veroorzaakt een dun en blauwachtig gezicht, koude ledematen, ontwijken van koude temperaturen, en een voorkeur voor warme dranken. Individuen kunnen slechts een kleine hoeveelheid zweten omdat de koude symptomen niet kunnen ontsnappen aan de buitenkant van het lichaam. Mensen met koud type astma hebben een wit en, vet of glad tongbeslag en een drijvende, strakke puls.

Dit type astma ontstaat door de koude kwalen. Het therapeutische doel is de koude kwalen te verwijderen door de longen op te warmen. Bij wind-koud worden de longen verstrikt, het therapeutische doel is om het buitenste syndroom, wind-koud, met kruiden te verlichten, die sterk in smaak en warm als eigenschap hebben. Dit helpt de longen om hun verspreiding van qi te hervatten en verlicht de astmasymptomen.

2. Hitte type astma

Warmte invloeden hebben “excitatie” eigenschappen die manifesteren als buitensporige yang patronen. Ze produceren geel, kleverig en dik slijm en een grove ademhaling. Aangezien long-Qi omgedraaid wordt van zijn normale neerwaartse stroom, ontstaan ​​een paroxismale hoest (hevige hoestbuien, soms gevolgd door braken) en een brullend piepgeluid door een accumulatie van “hitte-slijm”. Bij het opvlammen van ‘hitte-slijm’ ervaren personen ook ongemak van de borst en dorst. Mensen met astma van hitte type hebben een rood gezicht en een rode tong met een geel, vet beslag. De pols voelt meestal oppervlakkig en snel. Omdat dit type astma wordt veroorzaakt door hitteproblemen, is het therapeutische doel om de hitte weg te werken en de verspreiding van long-Qi te hervatten. Behandeling zal ook slijm verwijderen en hoesten verlichten.

Niet-exacerbatie periode

Tijdens een periode zonder exacerbatie kunnen de symptomen van astma worden ingedeeld in tekortkomingen van de longen, milt en nieren of een combinatie daarvan.

1. Deficiëntie van longen

Normale longfunctie beïnvloedt de gezondheid van sommige externe lichaamsdelen, zoals de haar-, huid- en zweetklieren. Als de buitenkant zwak is en onvoldoende steun heeft van beschermende Qi (het type van Qi dat als het immuunsysteem werkt), wordt het lichaam gemakkelijk aangevallen door de “pernicieuze kwaden” (milieufactoren die ziekte veroorzaken). Bij verzwakte long-Qi ontstaan ​​spontane zweet en een afkeer voor wind. Omdat de longen in de neus uitmonden, kunnen individuen niezen en nasale congestie met een heldere uitscheiding ervaren. Deficiënte longen kunnen niet correct Qi regelen, wat leidt tot symptomen als een oppervlakkige ademhaling en hoesten met dun, wit slijm (sputum). Personen met een longdeficiëntie zien bleek en hebben een tong met een dunne witte bedekking. Een korte en zwakke puls wordt gevoeld bij palpatie.

De longen zijn verantwoordelijk voor het regelen van de gezondheid van beschermende qi, die deel uitmaakt van ons immuunsysteem. Wanneer longdisharmonie optreedt, is het doel om de normale longfunctie te herstellen en de buitenkant en beschermende Qi in het lichaam te consolideren, zodat ziekte kan worden vermeden.

2. Deficiëntie van milt

De milt is een essentieel orgaan in TCM. Het is verantwoordelijk voor de vertering en het omzetten van voedsel in voedselessenties, die vervolgens worden vervoerd naar de longen en verdeeld over de rest van het lichaam. Een miltdeficiëntiekan astma veroorzaken, want als het niet in staat is om vloeistoffen te transformeren, hoopt slijm zich op. Mensen met een miltdeficiëntie hebben een slechte eetlust en kunnen maagproblemen (buikpijn), losse ontlasting of zelfs diarree hebben. De milt is ook essentieel voor de productie van qi en bloed en reguleert de ledematen. Een deficiëntie kan vermoeidheid, kortademigheid en een lage stem veroorzaken. Een bleke tong met een dunne, vettige of witte, gladde coating en een korte, zachte pols zijn de gebruikelijke tekenen van miltdeficiëntie.

De milt is verantwoordelijk voor het omzetten van vloeistoffen in stoffen die essentieel zijn om de gezondheid te behouden. Daarom, om de gezonde balans van de milt te herstellen, is het nodig om de transformatiefunctie van de milt te ondersteunen en de overtollige ongezonde vloeistoffen die bekend staan ​​als slijm te verwijderen.

3. Deficiëntie van nieren

De nieren regelen het vasthouden van qi, wat verantwoordelijk is voor een gezonde, diepe inademing bij ademhaling. Als er een nier deficiëntie is, kan qi niet terugkeren naar zijn oorsprong, (de nier regio), en een oppervlakkige ademhaling treedt op. De ondiepe ademhaling wordt slechter bij inspanning en leidt tot een piepende ademhaling of kortademigheid. De nieren reguleren ook het skelet en zijn verantwoordelijk voor het produceren van beenmerg. Pijn en zwakte van de taille en de benen en onvoldoende voeding van de hersenen dat oorsuizen veroorzaakt, zijn andere symptomen die kunnen optreden bij een nierdeficiëntie. Als de deficiëntie bij een yang tekort hoort, hebben individuen koude ledematen en een afkeer tegen koude, maar als de deficiëntie bij een yin tekort hoort, hebben individuen rode wangen, nachtzweet en opvliegers.

De nieren spelen ook een belangrijke rol bij het reguleren van een gezonde ademhaling. Daarom is het doel van de behandeling om de nieren aan te vullen en hun qi-vasthoudfunctie te ondersteunen, zodat de gezonde ademhaling hervat kan worden. In het geval van yin-tekort aan longen en nieren, is het therapeutische doel de yin te voeden en de yang op zijn oorspronkelijke plaats te houden zonder andere organen te overweldigen.

Preventie

Preventie is essentieel voor het behoud van de gezondheid van astmapatiënten. De volgende problemen moeten niet vergeten worden:

 1. Let op veranderingen in het weer; Omdat ze astma-exacerbaties kunnen veroorzaken.
 2. Let op milieueffecten zoals de pernicieuze kwaden, die ziekte veroorzaken.
 3. Blijf gezond en vermijd verkoudheid of griep.
 4. Vermijd roken en blijf weg van andere stimulerende stoffen, zoals rook en pollen.
 5. Blijf op een eenvoudig, gezond dieet. Vermijd rauw, koud, vet of scherp eten. Vermijd ook het eten van garnalen en krab.
 6. Krijg voldoende rust. Vermijd uitputting en mentale stress.
 7. Train dagelijks om je lichaam gezond en sterk te houden.
 8. Huisstofmijten komen voor in gebieden met hoge vochtigheid. Mijten leven op kussens, matrassen, beddengoed, gestoffeerde meubels, tapijten en op gevuld speelgoed. Bedek het matras en kussen in een allergeen impermeabele bedekking zoals plastic. Als de kussens niet kunnen worden bedekt, dienen ze wekelijks te worden gewassen. Was lakens, dekens en kussensloop minstens een keer per week op 60°C.
  Indien mogelijk: Verminder de luchtvochtigheid binnen tot <50%. Gebruik geen luchtbevochtiger omdat verhoogde luchtvochtigheid het huisstofmijtgehalte en de groei van schimmel kan verhogen. Bovendien zorgt de onjuiste reiniging van de apparatuur ervoor dat de schimmel in de lucht wordt verspreid.
 9. Huidschilfers, urine, ontlasting, veren en speeksel van dieren kunnen allemaal allergische reacties veroorzaken. Verwijder het dier uit het huis. Verwijder alle producten gemaakt met veren. Als u het dier niet weg kunt doen, houd het dier uit de slaapkamer en houd de deur gesloten. Verwijder tapijten en gestoffeerde meubels die de schilfers vasthouden en houd het huisdier zo veel mogelijk uit de buurt van de patiënt.

Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.